14.9.2013. 13:28:02h
Šišmišarije na Brijunima oduševile djecu i roditelje
U Hrvatskoj živi 35 vrsta šišmiša, što je čini zemljom s najbogatijim fondom ove vrste sisavaca u Europi, a od toga se čak 11 vrsta može naći na Brijunima.
Patricija Softić / glasistre.hr

U Hrvatskoj živi 35 vrsta šišmiša, što je čini zemljom s najbogatijim fondom ove vrste sisavaca u Europi, a od toga se čak 11 vrsta može naći na Brijunima. U Europi nema šišmiša koji piju krv, šišmiši zapravo nisu slijepi iako ih se naziva „slijepim miševima“, oni se uopće ne zapliću u ljudsku kosu i jako vole jesti komarce, čime zapravo ljeti i nama čine uslugu.

Sve to i mnogo više naučila su djeca i njihovi roditelji koji su u petak prisustvovali šišmišarijama u Nacionalnom parku Brijuni. Ovo je četvrta godina zaredom da se i naš nacionalni park priključio obilježavanju Međunarodne noći šišmiša kojoj je cilj bolje upoznavanje i zaštita ovih malih letećih sisavaca, a odazvalo joj se oko 400 posjetitelja, većinom roditelja i djece.

Glavnina događaja odvijala se u parku nedaleko od pristaništa na Velom Brijunu. Ondje su posjetitelji mogli vidjeti kako izgledaju kućice za šišmiše i dobiti upute kako je sami izraditi. Na informativnim plakatima mogli su vidjeti izbliza kako šišmiš izgleda i po čemu se razlikuje od ptica, te što šišmiši rade kroz godišnja doba. Mnogi su strpljivo čekali u dugačkim redovima da im umjetnici „istetoviraju“ šišmiša na licu ili na ruci, a zatim su se s povezom na očima okušali u „slijepom“ snalaženju labirintom prateći samo zvukove koje je na bubnju proizvodila voditeljica.

Šišmiši su vrlo vješti letači koji se uz pomoć eholokacije orijentiraju noću u prostoru i love kukce, pa ih baš zato možemo vidjeti kako vješto noću manevriraju zrakom. Djeca su takvo precizno, ali nečujno kretanje mogla iskušati u igri kretanja između špaga na kojima su visjeli maleni zvončići, i uporno su se vraćala na početak ukoliko bi se samo jedno zvonce oglasilo. U čamčarnici je priređeno zanimljivo predavanje o ovim korisnim letećim sisavcima, dok su se cijelo vrijeme programa u hotelu Karmen održavale kreativne radionice na kojima su djeca bojila i izrađivala šišmiš-maske i šišmišja krila.

Nedaleko od hotela, na Kochovoj stazi, mogla su posjetiti tunel i vidjeti prikaz kako šišmiši „vise“ po svojim spiljama. Kada se spustio mrak, došlo je vrijeme za najzanimljiviji dio programa, potragu za šišmišima uz pomoć bat-detektora, uređaja koji pretvara ultrazvuk šišmiša u zvuk čujan ljudskom uhu.

Bilo je to jako uzbudljivo i zanimljivo predvečerje na otočju o kojem se nije prestajalo pričati na povratku kući, a za to su zaslužni NP Brijuni, TZ Fažana, Zajednica tehničke kulture iz Pule i Udruga za zaštitu šišmiša Tragus iz Zagreba, uz tehničku podršku Ara electronica iz Pule.

Piše: Patricija Softić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved