Održivi turizam
9.11.2014. 9:53:59h
Park Medvednica među 119 najboljih u Europi
Planovi za sljedećih pet godina, među ostalim, otvorenje su Centra za posjetitelje te obnova ZET-ove žičare
Domagoj Skledar / croatialink.com

Certifikat za održivi turizam Europske udruge parkova, koji je smješta u elitno društvo parkova prirode Europe, ali i svijeta, dodijeljen je Parku prirode Medvednica. Vijest o pozitivno ocijenjenoj strategiji, koju su, upravo radi dobivanja prestižnog certifikata pripremali iz Parka prirode, stigla je prekjučer, a na Medvednici nisu krili svoje zadovoljstvo.

– Prije tri godine svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF pokrenula je projekt "Parkovi dinarskog luka" te, uključivši parkove iz regije u Udrugu europskih parkova, pokrenula priču o certifikatu za održivi turizam – objasnila je ravnateljica Medvednice Snježana Malić Limari te dodala kako je iz osam zemalja koje su pripremale strategiju i "borile" se za certifikat, samo pet parkova prirode to priznanje i dobilo. A najvažniji planovi za zagrebački Park prirode iz Strategije za održivi turizam, objasnila je Malić Limari, svakako jest otvaranje modernog centra za posjetitelje Medvedgrad, obnova ZET-ove žičare, kao i promocija parka kao jedinstvene turističke atrakcije te uređenje skijališta.

– Nije to, međutim, kraj našeg rada. Certifikat se dobiva na pet godina, nakon čega se može obnoviti, ali, ne počnemo li realizaciju strategije, on nam se može i oduzeti – rekla je ravnateljica Parka Prirode kojoj će certifikat biti uručen 11. prosinca u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Sad se trebaju uhvatiti u koštac s realizacijom postavljenih planova, istaknula je Malić Limari, koji su u lipnju predstavljeni i nezavisnom ocjenitelju iz Europe.

– U pripremi su nam pomogli i Grad Zagreb te Turistička zajednica, s kojima ćemo, nadamo se, i dalje imati dobar odnos – rekla je ravnateljica Parka prirode koji se osvajanjem certifikata smjestio među 119 najboljih parkova Europe. U Hrvatsku su prekjučer, zapravo, stigla dva priznanja, jedno je otišlo u Zagreb, a drugo Lonjskom polju.

Piše: Mateja Šobak

Povezane foto galerije:
- Hotel Tomislavac, Medvednica
- Kapelica Sv. Jakoba, Sljeme, Medvednica
- Buffet Vidikovac, Sljeme, Medvednica
- RTV toranj na vrhu Medvednice
- Skijaška trosjedežnica na Sljemenu

 

 

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved