Omiš
Party kamp
8.11.2014. 9:01:00h
Omiški kamp ‘Galeb’ postaje Ultra camp i prima tri tisuće partijanera!
Ultra festival i Dalmacija se vole. Dvije i pol godine nakon premijernog festivala, u to više nema nikakve sumnje, a potvrda obostrane privlačnosti stigla je i u vidu proširenja festivalskih aktivnosti u 2015. godini na čak sedam dana.
ahenobarbus / flickr.com

Ultra festival i Dalmacija se vole. Dvije i pol godine nakon premijernog festivala, u to više nema nikakve sumnje, a potvrda obostrane privlačnosti stigla je i u vidu proširenja festivalskih aktivnosti u 2015. godini na čak sedam dana. “Ultra Week” trajat će od 8. do 13. srpnja na nekoliko lokacija, a najnovija među njima, službeno nam je potvrđeno, jest – Omiš.

U gradu na ušću Cetine bit će smješten službeni Ultra camp, u kojem će se čak dva dana prije i jedan dan nakon središnjih događanja na Poljudu održavati partyji u prostoru kampa “Galeb”.

U izjavi za “Slobodnu” potvrdio je to i Stjepan Pezo, direktor “Galeba”, koji nije krio oduševljenje sklapanjem unosnog ugovora.

Uznemireni ‘lokalci’
– Mogu potvrditi kako smo dogovorili sve detalje. Sav naš kapacitet na sedam dana popunit će posjetitelji Ultre i u to vrijeme kamp će biti zatvoren za sve druge goste. Ugovor je potpisan za 2015. godinu, ali naša želja je da suradnja postane dugoročna – kaže Pezo, a uznemirena omiška javnost već sumnjičavo klima glavama.

'Pastoralni mir' omiškog kampa u srpnju će biti iznimno prekinut na tri dana
Naime, nedugo nakon što se vijest o dolasku ultraša proširila gradom, društvene mreže i štekati kafića užarili su se od rasprava. Kao i obično, građani su se u sekundi podijelili u dva tabora. Jedni s oduševljenjem iščekuju zvukove glazbe i šuštanje novčanica, dok bi se iz argumentacije onih iz tabora “protiv” moglo, u najmanju ruku, zaključiti kako u grad stižu Huni ili Tatari, a ne mladost željna provoda.

– Uvijek će biti onih koji su protiv, ali ja moram naglasiti kako nema nikakvog razloga za strah. Nismo ni mi u ovom poslu od jučer. Raspitali smo se, napravili analizu i tek onda donijeli odluku. Ni u jednom od kampova koje smo kontaktirali nismo čuli ružne riječi o posjetiteljima Ultre.

Riječ je mahom o mladim, obrazovanim ljudima dobre platežne moći. Dakle, točno o onom tipu turista koji Omišu nedostaje. Od njihova dolaska profitirat će svi – kafići, restorani, agencije, privatni iznajmljivači… Grad Omiš će tih sedam dana živjeti možda malo neuobičajenim ritmom, ali ako se želimo baviti turizmom, onda moramo biti spremni na kompromise, pogotovo u situaciji kad su potencijalne koristi nemjerljivo veće od potencijalnih troškova kao u ovom slučaju – rezolutan je Pezo koji, na naše pitanje koliko točno posjetitelja očekuje u Omišu, odgovara:

– Teško je unaprijed reći, ali u šatorima u kampu možemo smjestiti oko tri tisuće ljudi. No, znatan dio posjetitelja popunit će i privatne kapacitete u gradu i okolici, tako da na partyjima lako možemo vidjeti pet ili više tisuća ljudi.
Može li Omiš primiti toliko gostiju bez da se naruši ritam lokalnog stanovništva, ali i turista koji u grad dolaze u prvom redu u potrazi za mirom i tišinom, pitamo direktoricu omiške Turističke zajednice Petru Bartulović.

Smanjenje buke
– Prije svega, želim naglasiti kako Turistička zajednica podržava svaki projekt koji može pomoći u razvoju turizma u gradu. Tako podržavamo i projekt kampa “Galeb”, ali jasno je kako je ovdje riječ o vrlo velikom događaju za grad u koji mora biti uključena i Turistička zajednica.

Problem spavanja po splitskim ulicama idućeg ljeta će biti velikim dijelom saniran u Omišu
U ovom trenutku ne raspolažemo detaljima o samom događaju, ali, kakav god program bio, radit ćemo na tome da se za vrijeme održavanja festivala svi gosti osjećaju ugodno, kako oni koji su došli radi zabave, tako i oni koji su tu radi mira i tišine – kaže Bartulović.

A da bi sve prošlo u najboljem redu, kako doznajemo, bit će angažirane i zaštitarske agencije, dok će se posebna pažnja posvetiti smanjenju razine buke koja je neizbježan dio elektroničkih festivala.

Za neke, buka će sasvim sigurno biti neoprostiv grijeh, ali za grad koji se želi ozbiljno baviti turizmom tri dana kompromisa ne bi trebala biti nikakav značajniji problem. Naposljetku, zbog Ultre će i džepovi dežurnih grintala ovog ljeta biti puniji, a uz Omiš se neće vezivati izrazi poput “srpanjske rupe”.

Produžiti radno vrijeme kafića?
Većina građana koji na dolazak Ultre u Omiš ne gledaju blagonaklono strahuje da za vrijeme trajanja festivala neće mirno spavati. Prema odluci gradske vlasti od prošlog ljeta, kafići u Omišu smiju raditi i, što je u ovom slučaju važnije, puštati glazbu do dva sata ujutro. Hoće li to stranim partijanerima, naviklim na zabavu do zore, biti dovoljno, ostaje nam vidjeti, a omiškoga gradonačelnika Ivana Kovačića upitali smo postoji li šansa da se tijekom festivala dodatno produlji radno vrijeme kafića.

– Zasad nikakav službeni zahtjev nismo primili, pa nema smisla ni govoriti o tome. Grad podržava svaku aktivnost koja pomaže razvoju turizma u gradu i otvoreni smo za pregovore. No, nikako ne nauštrb lokalnog stanovništva i drugih turista. Organizatori mogu u suradnji s policijom tražiti dozvole za duži rad. Možemo razgovarati o tome, ali samo ako dobijemo jamstva da to neće smetati drugima – izjavio je za “Slobodnu” Kovačić.

Usklađivanje s klapama
Jedan od potencijalnih problema za organizatore Ultre mogao bi biti i – Festival dalmatinskih klapa (FDK) koji se tradicionalno održava baš u srpnju. Iako termini održavanja FDK-a još uvijek nisu službeno objavljeni, jasno je da klapaši neće moći pjevati uz zvuke elektroničke glazbe. No, problema ipak ne bi smjelo biti. Partyji u Ultra campu bit će održani u srijedu, četvrtak i ponedjeljak, dok bi vikend ostao rezerviran za ljubitelje a capella glazbe. A s obzirom koliko je daleko dogurala komercijalizacija klapske glazbe, možda se festivali mogu dijelom i spojiti? Ultra festival dalmatinskih klapa? Eto ideje za novog direktora…

Zarada - poslovna tajna
Koliko će kamp “Galeb” zaraditi od ugovora s Ultrom, poslovna je tajna koju nam direktor Pezo nije htio otkriti. No, pogledamo li njihov cjenik, jasno je da je riječ o solidnom iznosu. Prijava za jednu osobu u srcu sezone iznosi 8,59 eura. Pomnožimo to s očekivanih 3000 gostiju i dolazimo do zarade od gotovo 200.000 kuna. Naravno, u to treba uračunati i popust na količinu koji vjerojatno nije malen, ali i profit od prodanog pića, hrane, suvenira... Nakon loših rezultata u prošloj sezoni obilježenoj kišom, bit će to solidan vjetar u krila “Galebu”.

Korist za ‘Promet’
Kako neslužbeno doznajemo, od Ultra campa u Omišu mogao bi profitirati i “Promet”. Splitski gubitaš u teškoj je financijskoj situaciji, a malo olakšanje za njih moglo bi biti potpisivanje ugovora s organizatorima Ultre kojim bi “Promet” postao službeni prijevoznik festivala za goste iz “Galeba”.

Piše: Marin Katušić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved