Bošnjaci
Slovonijo
29.10.2014. 5:49:41h
U Bošnjacima Predstavljen itinerer Moja lijepa Slavonija kraj Save
U Šumarskom muzeju u Bošnjacima predstavljen je turistički itinerer „Moja lijepa Slavonija kraj Save", zajednički projekt Turističkog klastera Slavonska košarica i TZ-a Slavonskog Broda i Županje.
Marija Lešić Omerović / glas-slavonije.hr

U Šumarskom muzeju u Bošnjacima predstavljen je turistički itinerer „Moja lijepa Slavonija kraj Save", zajednički projekt Turističkog klastera Slavonska košarica i TZ-a Slavonskog Broda i Županje. Cilj projekta je, pojasnila je Biljana Lončarić, direktorica TZ Slavonskog Broda, povezati gradove i općine uz Savu, a slavonsku Posavinu što bolje pozicionirati na turističkim tržištima. Turistički itinerer obuhvaća Slavonski Brod, Oprisavce, Županju i Bošnjake. Ciljana skupina su osnovnoškolci, odnosno organizirane turističke grupe koje će dolaziti na jednodnevne ili dvodnevne izlete, a nastojat će se privući turisti iz što udaljenijih dijelova Hrvatske i povećati izvanpansionsku potrošnju. Prvi izleti učenika kojima će biti ponuđen sadržaj kroz obilazak zanimljivih lokaliteta, muzeja, raznih radionica, prikaza starih zanata, odlazak u prirodu, u šumu, očekuju se na proljeće sljedeće godine. TZ će 3. studenoga objaviti i natječaj za osnovne škole koji će biti otvoren do lipnja 2015., a čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti rijeke Save među mladom populacijom. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju sva razredna odjeljenja osnovnih škola koja su u sklopu jednodnevnih ili višednevnih školskih izleta posjetila Slavonski Brod, Županju, Oprisavce i Bošnjake i ostvarila turističku potrošnju od ukupno 100 kuna po učeniku. Učenici će nakon obilaska tih mjesta i rijeke Save nacrtati i napisati svoje dojmove, a klaster će najuspješnije škole nagraditi. Prva nagrada je opremanje učionice iz zemljopisa u vrijednosti od 15.000 kuna. Druga je uređivanje školskog igrališta i nabava rekvizita za nastavu iz tjelesnog u iznosu od 10.000 kuna, a treća obogaćivanje fundusa školske knjižnice u vrijednosti od 5000 kuna.
- Prezadovoljan sam što smo uspjeli ideju iz Slavonskog Broda, koja je krenula za vrijeme Katarinskog sajma, razviti i doći do toga da imamo najveći turistički klaster u Hrvatskoj koji broji 119 članova. Nažalost, Slavonija je po svemu u turizmu na začelju, jer se ne možemo ravnati s Dalmacijom, Istrom, Zagrebom… Ali smo 39 posto ukupne površine kontinentalne Hrvatske, i trećina stanovništva je u Slavoniji, a to treba iskoristiti. Trebamo i naše najmlađe, našu djecu, upoznati s našim bogatstvom, zavičajem, sa Savom… Mislim da od Slavonskog Broda, Oprisavaca, Županje do Bošnjaka itekako imamo što pokazati i u kulturnom i u gastronomskom bogatstvu - rekao je gradonačelnik i predsjednik TZ grada Slavonskog Broda Mirko Duspara.
- Mislim da imamo veliki potencijal, stvorena je pozitivna klima i ima prostora za sve, ako prvi korak napravimo kako treba i ako budemo radili zajedno. Najvažnije je sve to pokrenuti u dobrom smjeru - rekao je Mirko Bačić, direktor TZ Županje, dodavši da se očekuje i potpora HTZ-a, Ministarstva turizma i Coca-Cole.
Nazočne je pozdravio i načelnik Bošnjaka Andrija Juzbašić, poručivši da Bošnjaci imaju mnogo toga za pokazati, a jedna od atrakcija svakako je Šumarski muzej s kojim se to selo diči. Dodao je da je red da se Slavonija više prezentira i poštuje.

Piše: M.Lešić Omerović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved