Poreč
14.9.2013. 13:17:34h
Tkalci, metlari i češljari - zanati iz davnih vremena
Jedan od glavnih dijelova porečkog povijesnog festivala Giostra ove je godine Fiera Franca Triduana, trodnevni sajam tradicionalnih proizvoda lokalnih proizvođača i prezentacija starih, gotovo zaboravljenih zanata koji traje do nedjelje, zadnjeg dana festivala.
/ glasistre.hr

Jedan od glavnih dijelova porečkog povijesnog festivala Giostra ove je godine Fiera Franca Triduana, trodnevni sajam tradicionalnih proizvoda lokalnih proizvođača i prezentacija starih, gotovo zaboravljenih zanata koji traje do nedjelje, zadnjeg dana festivala.

Dio sajma odvija se na Trgu slobode, gdje se Fiera prema povijesnim zapisima odvijala i davne 1745. u vrijeme održavanja Giostre. Danas posjetiteljima i turistima nudi razne zanimljivosti, ali i priliku da sa sobom ponesu zaista originalni suvenir.

Svoje su proizvode na trgu ponudili različiti proizvođači; od pčelara, uzgajivača lavande, proizvođača domaćih keksa, marmelada, ali i zanimljivih ručno rađenih krpenih lutki.

Zaviriti se može i na štand jedinog češljara u Europi koji češljeve, ali i nakit radi od goveđih rogova. Ništa manje živo nije niti u dvorištu Zavičajnog muzeja Poreštine gdje stari zanatlije, od kojih svaki nosi povijesno ime, marljivo rade, upravo kao stoljećima unazad, bilo da je riječ o tkaljama, metlarima, postolarima ili kovačima.

Interesa publike ima, a još kad sajmu pridružite dame i gospodu u baroknim kostimima, vesele pučanke ili pak mačevaoce i vitezove Compagnie del Lupo Passante, goste iz talijanskog grada Monselicea koji su svoj srednjovjekovni tabor podigli kraj sjeverne kule uJedan od glavnih dijelova porečkog povijesnog festivala Giostra ove je godine Fiera Franca Triduana Peškeri dojam je potpun.

Poreč je zaista uronio u prošla vremena. Giostra završava u nedjelju svečanom promocijom albuma "Viva la Giostra" s glazbom iz istoimenog mjuzikla, koja će se održati u 20 sati na Trgu slobode.

Piše: V. Habereiter

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved