Što je otkrila?
26.10.2014. 8:52:36h
Turistička stručnjakinja iz Finske na tajnom zadatku u Hrvatskoj
Pri kraju ovogodišnje turističke sezone, naša posljednja sugovornica u serijalu u kojem smo sakupljali dojmove turista o nama i našoj zemlji gošća je iz Finske. Julija je iz Helsinkija, a istovremeno je turistkinja i turistički profesionalac
ahenobarbus / flickr.com

Pri kraju ovogodišnje turističke sezone, naša posljednja sugovornica u serijalu u kojem smo sakupljali dojmove turista o nama i našoj zemlji gošća je iz Finske. Julija je iz Helsinkija, a istovremeno je turistkinja i turistički profesionalac

Ovih je dana obilazila Hrvatsku kao turistkinja, ali i pripremala teren za jednu grupu finskih novinara koji se bave turističkim i gastronomskim temama. Sreli smo se i razgovarali na jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu nedaleko od Pirovca. Juliji ovo nije prvi posjet Hrvatskoj i pokazala je zavidno poznavanje naših društvenih i turističkih prilika.

Istaknula je da je hrvatski turizam trenutačno superioran u usporedbi s direktnim konkurentima u Europi i na Mediteranu u tri ključna elementa. 'Hrvatska je trenutačno po očuvanosti prirodnog krajolika i ambijenta najljepša zemlja na Mediteranu. Drugi je element turistička i prometna infrastruktura koja je apsolutno bolja od, primjerice, Turske ili Grčke, pa rekla bih i od Italije. Na kraju bih posebno istaknula hrvatsku gastronomiju koja je već poznata u cijeloj Europi', tvrdi Julija.

Otkrila nam je da je ona prije svega turistkinja, ali i izviđač i istraživač za jednu veliku europsku agenciju. 'Ja sam prethodnica jedne velike televizijske i novinarske ekipe iz skandinavskih zemalja. Obilazim Dalmaciju, destinacije, restorane i pripremamo plan putovanja i boravka za tu ekipu. no na tom istraživanju je važno da sam ja prije svega turistkinja, ne bih se nazvala tajnim kupcem ili špijunom, ja jednostavno istražujem destinacije i imam dugo iskustvo u takvim istraživačkim putovanjima po zemljama Mediterana', izjavila nam je Julija.

Ona je finska državljanka, ali vuče obiteljske korijene iz Estonije i Rusije. Pohvalila se da joj poznavanje ruskog jezika omogućuje lakše prepoznavanje velikog broja riječi hrvatskog. U Hrvatskoj boravi već desetak dana, a za koji dan dolazi i navedena novinarska ekipa. Baza će im biti u Splitu iz kojeg će zajedno s Julijom ići na izlete na Brač, Hvar, Trogir, Šibenik i u Nacionalni park Krku.

'Naglasak ovog projekta nije na lokalnoj graditeljskoj baštini koja me je jako impresionirala, nego na lokalnoj gastronomiji. Obići ćemo dosta tradicionalnih konoba, obiteljskih gospodarstava, vinarija i restorana. Hrana, sirevi, vina i likeri u Hrvatskoj su fantastični. Posebno mi se sviđaju likeri i rakije od višnje, raznih aromatičnih trava, lozovača ili smokovače te rogačica. To je izvanredno bogatstvo okusa i mirisa pa sam napravila detaljan plan obilaska autentičnih lokacija gdje možemo to sve probati', objašnjava Julija.

Ona je, naravno, i sama probala lokalnu ponudu hrane i pića, ali i obišla maslinike, vinograde, vinarije i konobe. Razgledala je i sušionice pršuta te staje u kojima se u Dalmaciji uzgajaju svinje za tu proizvodnju.

'Po mom mišljenju, gastronomija u Dalmaciji je posebna i to je trenutačno vaš najveći adut; ono što je kod vas normalno i svakodnevno u Europi se predstavlja kao organski uzgoj, nešto posebno i skupo. Kod vas je to sve prije svega ukusno, dostupno i nije uopće skupo', tvrdi Julija te nadalje obrazlaže svoje pozitivne gastronomske utiske.

'Smještaj je u Hrvatskoj dosta skup, cijene u kafićima i restoranima su visoke, isto tako su visoke cijene prijevoza, posebno na trajektima. S druge strane, vaši su aduti očuvan i neopisivo lijep krajolik. U Hrvatskoj su sada popularne ture za pješake i bicikliste, posebno na otocima, ture na planinama i u nacionalnim parkovima', rekla nam je sugovornica koja je i sama ljubiteljica izleta i boravka u prirodi.
Zamolili smo je da usporedi zemlje u kojima je posljednjih nekoliko godina putovala s Hrvatskom. Ona je prije svega istaknula odličnu prometnu infrastrukturu, autoceste, luke i aerodrome. 'Vaše ceste, pa i ove lokalne na otocima neusporedivo su bolje nego, recimo, u Grčkoj ili Turskoj. Autocesta je savršena i lako je planirati putovanja po Dalmaciju s jedne strane na drugu. Danas sam, primjerice, krenula iz Splita, bila u NP Krki, u Skradinu i Šibeniku. Osim toga, u turizmu radi mnogo profesionalaca, nema improvizacije, a i ljudi su općenito vrlo ljubazni prema turistima. Grci su primjerice općenito neljubazni, možda ne osoblje, ali na ulici je nekada vrlo neugodno', tvrdi Julija.

Posebne pohvale uputila je posadi na turističkom brodu na kojem je nedavno, prije ovog zadatka, plovila tjedan dana. 'Posada na tom turističkom brodu me tretirala s posebnom pažnjom, svi su bili susretljivi i galantni; mogu reći da sam uživala u toj pažnji. Nisu to mačo tipovi, prije bih rekla da su Dalmatinci pravi džentlmeni', priznala nam je Julija.

Na pitanje koja je se destinacija kao stručnjakinju tijekom istraživačkog pothvata najviše dojmila, odgovorila je: 'Teško pitanje, ali zapravo i nije. To je otok Brač. To je mjesto gdje sam najbolje jela, probala najbolja vina i maslinovo ulje i uživala u ambijentu. Brač definitivno!'

Piše: Leo Nikolić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved