Vinkovci
13.9.2013. 9:01:26h
Vinkovačke jeseni su svetkovina hrvatske baštine
Prigodom održavanja ovogodišnjih, 48. Vinkovačkih jeseni razgovarali smo sa županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem.
/ glas-slavonije.hr

Prigodom održavanja ovogodišnjih, 48. Vinkovačkih jeseni razgovarali smo sa županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem.
Kolika je, prema vašem mišljenju, važnost Vinkovačkih jeseni – tradicijske manifestacije za cijelu županiju?
- Vinkovačke jeseni su manifestacija koja njeguje tradiciju, običaje i kulturnu baštinu te kao takva ima mjesto u srcu ne samo Vinkovčana nego i brojnih posjetitelja. Od skromne manifestacije u samom početku Vinkovačke jeseni prerasle su, po broju sudionika, u najpoznatiju smotru izvornog folklora u Republici Hrvatskoj. Brojnost posjetitelja najzornije svjedoči o značenju, prepoznatljivosti i jedinstvenosti, što me izuzetno veseli kao župana, ali prije svega kao Vinkovčanina i Slavonca, jer znam koliko je ljubavi, truda i rada, ali i slavonskog prkosa ugrađeno svih ovih godina kako bi danas Jeseni bile ono što jesu - svetkovina bogate baštine i tradicije, ali i svetkovina ubiranja plodova napornog rada na širokoj i plodnoj slavonskoj ravnici.
Obogatili smo Europsku uniju
Siguran sam da ovakav način njegovanja tradicijske kulture nikad neće umrijeti, nego će se i dalje razvijati. Sada kad je Hrvatska postala dio velike europske obitelji, s ponosom možemo reći da je s jednom ovako značajnom manifestacijom Europska unija postala bogatija.
Koliko smo spremni iskoristiti gospodarski potencijal Vinkovačkih jeseni i što se tu još može poboljšati?
- Vinkovačke jeseni, sukladno s današnjim vremenom, postale su i svojevrsna gospodarska manifestacija, prije svega malih poduzetnika, ali i velikih gospodarskih subjekata, o čemu svjedoči Gospodarski sajam, na kojemu izlaže značajan broj izlagača unatoč sveprisutnoj krizi. To je mjesto na kojem se prikazuje gospodarski napredak i nude proizvodi obrtnika, poduzetnika i proizvođača autohtonih proizvoda. Svake je godine sve više zainteresiranih a želja nam je da se u budućnosti gospodarski sajam i sadržaj pratećih manifestacija produže na cijeli rujan kao turistička, cjelovita ponuda Vinkovaca i ovog kraja.
Koliko se ponuda u turističkom segmentu popravila u odnosu prema prethodnim godinama kada je riječ o Županiji?
- S obzirom na aktivnosti koje su se proteklih godinu dana odvijale u okviru redovitog rada sustava naših turističkih zajednica i upravnih odjela, možemo zaključiti da je postojeća turistička ponuda u promotivnom smislu znatno razvijena i bolje pozicionirana na turističkom tržištu, osobito kada je riječ o selektivnim oblicima. Pri tome mislim na cikloturizam, vinski i kulturni turizam - arheološka nalazišta, sakralni objekti, vučedolska i sopotska kultura, dvorci Eltz u Vukovaru i Odeschalchi u Iloku, Orion Vinkovci, tradicijski proizvodi, lovni turizam, rekreacijsko-sportski turizam, ekoturizam, gradskoi turizam - obnova i rekonstrukcija gradskih središta, barokne jezgre gradova Vinkovaca, Vukovara i Iloka, gradski muzeji, konjički turizam i ostalo. Nedostatak investicija, kao u svakom sektoru gospodarstva pa tako i u turizmu, znatno je usporio razvoj turističke infrastrukture.
Manifestacija je održala kvalitetu
Grad Vinkovci i Županija njeguju odlične odnose već godinama. Koliko sama Županija može pomoći daljnjem unaprjeđivanju Vinkovačkih jeseni?
Suradnja Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca izuzetno je dobra i korektna, što pokazuje i dosadašnji zajednički rad, bilo da je riječ o Vinkovačkim jesenima bilo o ostalim aktivnostima. Zbog recesije i krize brojne gospodarske aktivnosti u županiji ove su se godine smanjile te nam je glavni cilj bio očuvati radna mjesta, a samim time bilo je i teže privući sponzore. Usprkos tome, pojačanim aktivnostima Organizacijskog odbora osigurana su dostatna sredstva kako se ne bi, ni po sadržaju ni po kvaliteti, osiromašile Vinkovačke jeseni. Cjelokupni razvoj gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije zasigurno će pomoći daljnjem unapređivanju Vinkovačkih jeseni.
Imate li kakvu poruku stanovnicima županije, Vinkovčanima i svim gostima grada na Bosutu, koji će zasigurno uživati u brojnim priredbama Vinkovačkih jeseni ?
- Četrdeset i osmi put zaredom Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija širom su otvorili vrata svojim gostima i sudionicima Vinkovačkih jeseni. Svim gostima Vinkovačkih jeseni želim iskrenu dobrodošlicu u Vinkovce i cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju, sa željom da se ugodno osjećaju, da vide što više lijepoga u našem kraju i da nam se ponovno vrate. Građanima Vinkovaca želim da budu što bolji domaćini našim gostima i da se zajedno s njima ugodno zabave i provedu.

Piše: Roberta Mesić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved