13.9.2013. 0:52:35h
Novljanin u 80. godini osvojio kanjon Nevidio
Da je kanjon Nevidio primamljiv, ali i osvojiv ljudima svih uzrasta, pokazao je proteklog vikenda osamdesetogodišnji Krsto - Kićo Martinović, porijeklom Nikšićanin, koji živi u Herceg Novom.
Martin Brož / wikipedia.org

Da je kanjon Nevidio primamljiv, ali i osvojiv ljudima svih uzrasta, pokazao je proteklog vikenda osamdesetogodišnji Krsto - Kićo Martinović, porijeklom Nikšićanin, koji živi u Herceg Novom. On je sa vodičima Miškom Kosićem i Slobom Milatovićem iz Društva ekstremnih sportova “Nevidio” osvojio posljednji osvojeni kanjon Evrope, kroz koji su prvi put u avgustu 1965. godine prošli članovi PSD “Javorak”.

“I ja sam bio član ‘Javorka’, mada je to bilo prije 60 godina. Uvijek mi je bila želja da prođem kroz Nevidio, ali odoh za Pariz, gdje sam živio i radio, pa želja ostade neostvarena sve do sada”, kazao je Martinović za “Vijesti”.

Iako, kako je kazao Kosić, prolazak kroz kanjon, koji stanovnici šavničkog kraja zovu Neviđbog, ne zahtijeva posebnu fizičku spremnost, već samo obučene vodiče i adekvatnu opremu, godine Martinovića su za poštovanje. Tamo gdje se ni mlađi ne usuđuju da prođu, jer je širina kanjona, dugog 1.700 metara, na pojedinim mjestima manja od metra, a tu su i skokovi sa visine od devet metara, Martinović je prošao “kao od šale”.

“Imali smo do sada nekoliko učesnika koji su imali više od 65 godina, ali prvi put nekoga ko ima 80. Kićo je u solidnoj formi i kondiciji i čim se privikao na hladnoću vode i ronilačko odijelo sve je išlo kako treba. Prešao je cijeli kanjon, svaki skok je odradio kako treba, nigdje nije htio da ide spuštanjem... Skočio je i sa devet metara. Zaista, svaka mu čast, jer 80 godina je za poštovanje”, kazao je Kosić.

Martinović je skromno dodao da mu skokovi nijesu predstavljali problem jer bio je, istina davno, i padobranac, i to su iskustva koja se ne zaboravljaju.  “Kada imate dobre instruktore, kao što sam imao ja, onda je sve lako. Bio sam iznenađen njihovom spretnošću", priča Martinović

“Kada imate dobre instruktore, kao što sam imao ja, onda je sve lako. Bio sam iznenađen njihovom spretnošću i sa kojom lakoćom nam sve objasne, kako vješto rukovode nama, tako da nije bilo problema. Što se skokova tiče, iako sam u godinama, nijesu mi predstavljali problem, jer nekada sam bio prvak Crne Gore u padobranstvu”, kazao je Martinović.

A da su mu adrenalinski sportovi u krvi pokazuje i to što je prije dvadesetak dana prešao takozvanom zip linijom preko kanjona Tare. Riječ je o najdužoj zip liniji u Evropi, dugoj 720 metara, i Martinović je morao da isproba kako to izgleda sajlom “preletjeti” sa jedne obale rijeke na drugu.

“Vječiti sam ja momak, još neoženjen, tako da u meni i dalje ima one mladalačke energije”, sa osmjehom je kazao Martinović, koji priznaje da se život u Parizu i rad u Birou za projektovanje atomskih centrala, rafinerija nafte i hemijske industrije ne može riječima opisati.

“To se ne zaboravlja”, kazao je Martinović.

U ekipi i djeca

Kosić i Milatović su se potrudili da i ekipa sa kojom je Martinović prošao kroz kanjon bude “posebna”, pa su poveli i svoju djecu, desetogodišnju Željanu i dvije godine stariju Ivu Kosić i trinaestogodišnjeg Miloša Milatovića.

Uvecaj!Druženje sa mladima: Krsto i Željana
Htjeli su, kako su rekli, da Kiću bude zanimljivije sa mladima, ali i da mladi nauče da poštuju godine i upornost.

“Bili su tu i devetnaestogodišnjaci, Nina i Jakša, kao i Svetlana, koja ima 40 godina. Djeca su lagano prošla kroz kanjon i bilo im je zanimljivo što je sa njima prošao i stariji čovjek”, kazao je Kosić.

Milatović i Kosić su prošlog mjeseca kroz kanjon Nevidio proveli i ambasadorku Ukrajine u Crnoj Gori Oksanu Sljusarenko sa saradnicima.

“Možete zamisliti ekipu u kojoj najmlađi član ima deset godina, a najstariji 80. Divno je bilo družiti se sa mladima”, kazao je Martinović i uz osmijeh dodao da je ipak Željana “čuvala” njega, a ne on nju.

Piše: Svetlana Mandić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved