Đakovo
Sajam
14.10.2014. 6:28:39h
Tisuće posjetitelja uživalo u mirisima i okusima jabuka i bogatoj ponudi rukotvorina
Organizator sajma bila je Turistička zajednica Đakova pod pokroviteljstvom Grada
net_efekt / flickr.com

Đakovo je proteklog vikenda bilo centar obrta i voćarstva.
Otkako je u petak prijepodne otvoren šesti Tradicijsko-obrtnički sajam ”Đakovo Expo - Zlatne ruke” i 13. županijska, 9. regionalna i 7. međunarodna izložba jabuka Jabučini dani, prostorima đakovačkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, kamo se smotra vratila nakon desetljeća izbivanja, do subote poslijepodne, kada je zatvoren, prošle su tisuće posjetitelja koji su uživali u mirisima kraljice voća, no isto tako i u svemu onome što vrijedne slavonske ruke znaju napraviti, preraditi, pripremiti.
Osim jabuka koje su voćari izložili kako bi ih prezentirali na što bolji način, pa je tako pozornost privlačio štand Marije i Marka Mijakića, poznatih đakovačkih voćara, ili prebogata ponuda Ružice Blažević iz Semeljaca, našli su se tu proizvodi od meda, ljekovitog bilja, šeširi, kuhače, kravate “na slavonski”, lutke odjevene u tradicionalnu nošnju, rukotvorine, bočice za rakiju ukrašene zlatovezom, proizvodi od kukuruzne šuške, ogrlice, narukvice, šalovi ispleteni rukom kako to čini Đakovčanka Ivanka Smajo.
Bogata je bila i ponuda povrća pa se tako iza “brda” domaće, crvene paprike “skrila” obitelj Lelas, dok je na susjednom štandu pozornost privlačila ponuda zdravog, domaćeg bijelog luka. S iglama i “vezom” u rukama na manifestaciju su došle i žene iz etnoudruge Divan iz Cerne, a tik do njih ušećerene jabuke ponudio je poznati đakovački slastičar Nakil Selimi. Jedan od štandova koji je privlačio veliku pozornost posjetitelja bio je i fotografa Marka Perića koji je izložio desetke starih fotoaparata na kojima se nekada radilo. Radionicu ”Paprenjaci – hrvatski kolači na UNESCO-ovoj listi” vodile su Marija Katilović i Zvjezdana Bogdan, Srednja strukovna škola Antuna Horvata i vrtić Zvrk. Potom je održana izrada, degustacija i prodaja tradicionalnih jela te izložba i prigodna prodaja proizvoda. Održan je i okrugli stol ”Značaj tradicijske kulture u turizmu područja” čiji je moderator bila Marija Burek direktorica TZ Đakova. Voditeljica Turističkog ureda Donjeg Miholjca Melia Vidaković obradila je temu ”Tradicija kao osnova projektima u turizmu”, a Obrtnička komora Federacije BiH, Obrtnička komora Tuzlanskog kantona, Udruženje obrtnika ”Stari i umjetnički zanati”, Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore Tuzlanskog kantona, Abdulah Hadžiavdić, tajnik Obrtničke komore Tuzlanskog kantona, govorili su na temu ”Stari zanati u funkciji turizma”. Sajam i Jabučini dani okupili su gotovo 90 izlagača iz nekoliko županija Slavonije. Kao gost Sajma predstavila se Turistička zajednica Donjeg Miholjca, a imao je i međunarodni karakter - na njemu je sudjelovala Obrtnička komora Federacije BiH – Obrtnička komora Tuzlanskog kantona i Udruženje obrtnika ”Stari i umjetnički zanati”. Gost županija Jabučinih dana ove je godine bila Bjelovarsko-bilogorska županija. Organizator sajma bila je Turistička zajednica Đakova pod pokroviteljstvom Grada, županijske Turističke zajednice i županijske Hrvatske obrtničke komore, dok je suorganizator Udruženje obrtnika Đakovo. Organizatori Jabučinih dana bili su Savjetodavna služba i Udruga voćara ”Voćar Đakovština” pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, Grada i Ministarstva poljoprivrede. Sajam je 10. listopada otvorio gradonačelnik Zoran Vinković, a zatvoren je u subotu.

Piše: Maja Muškić

Nagrađeni
Posebna komisija dodijelila je nagradu za najuređeniji voćnjak koja je ove godine pripala OPG-u Stjepana Ripića iz Piškorevaca, dok je najljepše osmišljeni izložbeni prostor imao OPG Slišković iz Satnice Đakovačke. U organizaciji Klastera Slavonka obavljena je i dodjela odličja za ovogodišnje regionalno edukacijsko natjecanje u kvaliteti jabukovače i ostalih voćnih rakija. Najbolju jabukovaču imao je Jozo Slišković iz Satnice Đakovačke, a lozovaču Franjo Lučić iz Đakova. Posebnu nagradu izvan konkurencije za đakovačku šljivovicu dobio je Ilija Grbeša iz Đakova.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved