Humac
Idilični Humac
12.10.2014. 8:20:11h
Otočna kamena lipota: za dan u selu plaćaju 200 eura
Za naselje Humac s pravom kažu da je čudesno djelo pučke arhitekture, a ono broji tek 140 tradicijskih kamenih kuća uglavnom iz sedamnaestog stoljeća, koje su, u stvari, bile sezonske nastambe stanovnicima petnaest kilometara udaljenog Vrisnika.
Lovro Rumiha / flickr.com

Za naselje Humac s pravom kažu da je čudesno djelo pučke arhitekture, a ono broji tek 140 tradicijskih kamenih kuća uglavnom iz sedamnaestog stoljeća, koje su, u stvari, bile sezonske nastambe stanovnicima petnaest kilometara udaljenog Vrisnika. Skromne, skladne i domišljate građevine koristile su se u vrijeme obavljanja radova u poljoprivredi, no razvojem turizma selo biva sve više napušteno. Na svu sreću, mještani su prepoznali potencijal te ljepote, udružili su se u Udrugu “Humac”, te ga uključili u Program razvoja etno-eko sela Splitsko-dalmatinske županije.

– Uz pomoć IPA programa Jadranske prekogranične suradnje (Adristorical lands) uspjeli smo obnoviti neke javne sadržaje u mjestu kao što su trg, gustirne, muzej ili etnozbirka, ogledna kućica koja bi u budućnosti trebala biti suvenirnica, okoliš crkve naših zaštitnika sv. Pavla i Ivana, destilerija eteričnih ulja, teleskop, pa i stražbenica što je nekoć služila za protugradnu obranu. Naravno, nastavit ćemo s obnavljanjem infrastrukture, projekt elektroopskrbe već postoji, a ljudi u međuvremenu vlastitim sredstvima obnavljaju kuće, tako da nam već dolaze i turisti iz cijeloga svijeta koji se naprosto oduševljavaju ovim kamenim selom – kaže Jakov Rubinić (23), student ekonomije – turistički smjer u Splitu.

Međutim, na Humcu postoji i istoimena konoba u kojoj vlasnici Jakov i Keti Franičević nude tradicijska jela, primjerice janjetinu, teletinu ili hobotnicu ispod peke, kozji sir, slanu ribu, ali i sve ono što ekološki proizvedu na svojoj zemlji. Njih dvoje imaju i konje, koje, uz pratnju, mogu jahati i djeca, no u blizini je i Grapčeva špilja, kolijevka hvarske kulture i civilizacije, što svojim stalagmitima, stalaktitima, stupovima i nišama nikoga ne ostavlja ravnodušnim. A sve je to izgleda dovoljno da zainteresira suvremene nomade. Neki od vlasnika kuća za odmor, čija je cijena po danu od 50 do 200 eura, ovisno o vremenu boravka, imaju popunjenost veću čak i od 180 dana u godini.
Bolje od hotela

– Po sugestiji naših prijatelja, prvi put smo došli na odmor u Hrvatsku. Hotelski smještaj nas nije zanimao, nego smo se, naprotiv, odlučili po tjedan dana boraviti negdje na otoku i na kopnu u blizini dalmatinske metropole.
Dputovali smo ovdje na Humac i nismo zažalili. Očarale su nas te kamene kuće okružene prekrasnom lavandom, ružmarinom, kaduljom i smiljem, a i domicilni stanovnici su u obnovu krenuli isključivo tradicijskom gradnjom. Imali smo prelijepi pogled na Jelsu, Vrbosku, Basinu, Stari Grad, Zečevo i Bol, cijelo more na sjevernoj strani škoja, ali isto tako svoj mir i, što je najvažnije, sasvim dovoljno prostora za igru našeg dvogodišnjeg Simona – govore Matthias i Judith Eknst iz Frankfurta na Majni.

Piše: Mirko Crnčević
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved