11.9.2013. 8:09:36h
Obilasci farmi marihuane su novost turističke ponude Jamajke
Zemlje s kvalitetnim vinarstvom privlače ljubitelje vina, pivopije će ići tamo gdje je dobro pivo, a za one koji vole marihuanu, odredište je samo jedno – Jamajka!
04deveni / flickr.com

Zemlje s kvalitetnim vinarstvom privlače ljubitelje vina, pivopije će ići tamo gdje je dobro pivo, a za one koji vole marihuanu, odredište je samo jedno – Jamajka!

Volite li prekrasne pješčane plaže, reggae glazbu i finu, domaću ganju, put će vas zasigurno odvesti do dalekog otoka Jamajke, rodnog mjesta Boba Marleyja i Usaina Bolta, te jednog od najvećih svjetskih simbola marihuane.

No, vjerovali ili ne, marihuana je na Jamajci ilegalna! Istina, organi reda uglavnom neće uhititi one koji imaju par grama ove biljke, a veći uzgajivači redovito daju mito kako bi ih se pustilo da u miru rade svoj posao, no da se netko iz pravosuđa i policije zainati, pola bi otoka završilo u zatvoru. Da, nama je Jamajka uglavnom poznata po rastafarijancima koji se bez brige i pameti urokani klataraju po ulicama Kingstona, no prava je istina da je ta država prilično konzervativna, s iznimno snažnom kršćanskom zajednicom, te da i dalje postoji vrlo jaka opozicija predloženim mjerama dekriminalizacije/legalizacije trave.

No uzeti Jamajčanima marihuanu, bilo bi isto kao uzeti Francuzima vino i sireve. Jednostavno, to više ne bi bilo to. Iako se turisti uglavnom slažu da tamošnja trava nije ništa posebno, te da ‘doma’ mogu nabaviti puno bolju robu, ambijent i svojevrsna duhovnost toga otoka čine napušavanje posebnim iskustvom. Ako to pak, u malo većim količinama, činite u Nine Mileu, rodnom gradu Boba Marleya, kažu da čak možete i razgovarati s jednom od najvećih glazbenih legendi prošloga stoljeća.

Stoga je nekolicina lokalnih farmera i ilegalnih uzgajivača marihuane u svoju ponudu odlučilo uvrstiti i takozvane ‘ganja ture’, u kojima znatiželjne turiste za svega 50 dolara po osobi (oko 300 kuna), vode pitoreskim krajolicima oko Nine Milea ili Negrila (poznati turistički resort), usput im davajući ‘domaćicu’ za degustaciju. Tura obično uključuje i posjet njihovoj farmi, te kupnju dodatnih vrećica marihuane, da se ima što pušiti i za vrijeme ostatka odmora.

Donedavno je stranica s turističkim informacijama Jamaicamax u svojoj ponudi imala upravo takve aranžmane, no izgleda da su ih vlasti u međuvremenu zatvorile. Jedan od razloga za to bi mogao biti i taj što su od turista tražili da prije početka ture popuše joint s vodičem, kako bi se ovaj uvjerio da se ne radi o policiji. Nadamo se da će stranica uskoro ponovno zaživjeti, te da će vlasti Jamajke napokon shvatiti potencijal ganja turizma. Siromašna zemlja koja je ranjena neprestanim ratovima bandi, od takvog bi poteza samo profitirala…

Piše: Niko Sučić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved