Slavonski Brod
Zapuštena i prljava
9.1.2014. 10:50:22h
Počela obnova palače u kojoj je pisala I. Brlić-Mažuranić
Moderna neoklasicistička građevina u centru grada sagrađena je 1885. i danas je spomenik kulture pod zaštitom godinama je zapuštena, prljava, bez stanara, razbijenih prozora i crjepova.
/ wikipedia.org

Započeli su radovi obnove derutne i zubom vremena prilično načete palače obitelji Brlić na glavnom gradskom Trgu "Ivane Brlić Mažuranić".

Nekada davno u njoj je živjela poznata brodska obitelj, koja je svojim radom i djelovanjem uvelike doprinijela kulturnom, javnomu i političkomu životu, ne samo Grada Slavonskog Broda, već i Hrvatske. U njoj su živjeli pisac i jezikoslovac Ignjat Alojzije Brlić, političar i publicist Andrija Torkvat Brlić, slikarica Fani Brlić-Daubachy, a jedan značajan dio života tu je provela i u njoj napisala svoja najvažnija djela naša slavna dječja spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić.

Godinama je zapuštena i prljava
Moderna neoklasicistička građevina u centru grada sagrađena je 1885. i danas je spomenik kulture pod zaštitom, no na žalost godinama je zapuštena, prljava, bez stanara, razbijenih prozora i crjepova. Prijašnji vlasnici nisu je značajnije obnavljali, pa je dotrajalo gotovo sve, a ponajviše krovište i bilo je neizvjesno kada će se urušiti.

U dvorištu su zbog neodržavanja i nebrige izrasla podebela stabla, a sve je zaraslo u šikaru i korov. Jedini donekle uređeni dio zgrade bilo je pročelje s Korza i dvije dvorane, velika i mala, Likovnog salona "Vladimir Becić" u prizemlju palače.

Grad nema novca
Grad Slavonski Brod prije nešto više od dvije godine iz proračunskih sredstava izdvojio je 345 tisuća eura, te kuću, svu pokretnu i nepokretnu imovinu sa popisa što ga je tada načinio konzervatorski zavod kupio od spisateljičinog unuka Božićka Mohačeka. Dio vrijednih predmeta vezanih u kuću Brlićevih koji nisu bili na popisu konzervatorskog zavoda Božičko Mohaček dodatno je darovao gradu.

Radovi su nekoliko dana prije Nove godine započeli detaljnom sanacijom krovišta, a ostalo bi se trebalo raditi u etapama ovisno o financijskim sredstvima. Palača će nakon temeljite obnove biti pretvorena u muzej posvećen Brlićima, ali i otvorena za brojne kulturne događaje, dječje radionice, književne večeri,predstavljanje knjiga, izložbe i slično. Ipak, dobru namjeru odgovornih u Gradskoj upravi da palaču u svom vlasništvu što prije urede i privedu svrsi, čini se da će Brođani morati pričekati još koju godinu. Razlog tome je nedostatak novca.

Izrada projektne dokumentacije, izvođenje svih potrebnih građevinskih radova, te restauracija namještaja, knjiga i drugih vrijednih pokretnina značajna su investicija, a procjenjuje se na gotovo četiri milijuna kuna i sasvim je iluzorno očekivati da će Grad Slavonski Brod brzo i bez financijske pomoći sa strane, primjerice Ministarstva kulture, turizma, raznih EU fondova i drugih državnih institucija moći sve sam isfinancirati.

Piše: Ivica Galović/VLM

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved