Labin
10.9.2013. 12:59:49h
Održan prvi sastanak međunarodne udruge Atrium
U petak i subotu, 6. i 7. rujna 2013. je u Maloj vijećnici Grada Labina održan prvi sastanak međunarodne Udruge ATRIUM čiji je član i Grad Labin.
Senne / wikipedia.org

U petak i subotu, 6. i 7. rujna 2013. je u Maloj vijećnici Grada Labina održan prvi sastanak međunarodne Udruge ATRIUM čiji je član i Grad Labin. Udruga ATRIUM je osnovana 15. lipnja 2013. godine u gradu Forlìju (Italija) sa namjerom kreiranja i promicanja nove kulturne rute koja se zasniva na studijskim primjerima arhitekture iz razdoblja totalitarnih režima i turističkim itinererima, svih partnera u projektu ATRIUM. Udruga ATRIUM se sastoji od 10 članova osnivača: gradovi Forlì, Forlimpopoli, Predappio, Bertinoro, Cesenatico, Castrocaro Terme (Italija), Labin (Hrvatska), Doboj (Bosna), Iasi (Rumunjska) i Dimitrovgrad (Bugarska).

Na početku prvog dana sastanka su predstavnike u udruzi pozdravili gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika i načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein, te su prisutnima zaželjeli uspješan rad i ugodan boravak. Sjednicu je otvorio Patrick Leech, predsjednik udruge i predstavnik grada Forlìja u udruzi, te Pročelnik za kulturu Grada Forlìja. Nakon toga je Irina Belušić Maggi, potpredsjednica udruge ATRIUM, Viša stručna suradnica za investicije u Gradu Labinu, pozdravila sve prisutne u ime domaćina i organizatora sastanka Grada Labina te ih upoznala sa dnevnim redom.

U uvodnom dijelu prvog dana sastanka je Patrick Leech upoznao prisutne sa bitnim činjenicama trenutnog stanja razvoja projekta i same udruge od kojih su najznačajnije visok znanstveni nivo na kojem se projekt razvija te interes novih gradova i općina koje se žele pridružiti udruzi. U nastavku radnog dijela predstavnici su raspravljali i usvojili zaštitni logo Udruge ATRIUM, Pravilnik o uporabi Loga udruge ATRIUM, Pravilnik o uporabi komercijalne oznake udruge ATRIUM i  Dosje sa zahtjevom za pristupanje novih članova. Tajnim su glasovanjem predstavnici u udruzi odabrali članove znanstvenog povjerenstva na razdoblje od dvije godine, koji će ubuduće davati stručno mišljenje o prihvatu novih članova u udrugu. Znanstveno povjerenstvo čine: Ulisse Tramonti i Sonja Ifko (za područje arhitekture), Maya Grekova (urbana sociologija), Alessia Mariotti (turizam) i Alexander Muraru (povijest). Za revizora udruge izabran je Americo Francia iz Forlìja.

Usvojena je i odluka o godišnjoj članarini za članove koja se neće mijenjati, izuzev usklađivanja s EUROSTAT indeksom životnih troškova, o čemu odlučuje Upravni odbor. Sastanak je u petak zaključen prezentacijom zahtjeva 6 potencijalnih članova koji su svi bili i partneri na samom projektu: Tirana, Rodos, Sofija, Salona, Suceava i Dunajvaros. O primanju u članstvo će se odlučiti na slijedećem sastanku udruge, i to na osnovu mišljenja znanstvenog povjerenstva udruge.
Drugi dan sastanka započeo je sa prezentacijom fakulteta, istraživačkih centara i fondacija koji su udruzi već poslali Pisma namjere o međusobnoj suradnji. Predsjednik udruge Leech je zaprimio već 23 Pisma namjere od kojih možemo izdvojiti: Univerzitet u Firenci, Univerzitet u Bolonji, Turistički fakultet u Bolonji, Nacionalni institut za nepokretno nasljeđe iz Sofije, Istraživački centar ATHENA iz Xhantija, Univerzitet u Ljubljani, Slovačka akademija znanosti iz Bratislave i drugi. Usvojene su i Smjernice o međusobnoj suradnji između Udruge ATRIUM i  univerziteta, istraživačkih centara i fondacija. Prezentiran je i usvojen trogodišnji proračun udruge za razdoblje između 2013. i 2015. godine.
Najveći dio subotnjeg sastanka posvećen je prezentaciji prijedloga Dosjea za kandidaturu buduće kulturne rute koji je ujedno i završni rezultat projekta ATRIUM. Dosje se sastoji od opsežnog opisa tematike koju ATRIUM obrađuje i velikog broja dodatnih dokumenata u kojima će biti navedena i Udruga ATRIUM. Poseban osvrt u opisu tematike koju ATRIUM obrađuje je koncipiran na osnovu  glavnih kriterija koje rezultati projekta moraju zadovoljavati, a to su: da je tematika koju projekt obrađuje predmet istraživanja znanstvenika, da je reprezentativna za europsku povijest, da sadrži čvrstu osnovu za razvoj turizma i da su uspostavljeni odnosi sa tour operatorima koji trebaju biti uključeni u završni dio projekta. Prijedlog Dosjea je prihvaćen i još će se doraditi do 30. rujna 2013. kada će biti predan Vijeću Europe. Vijeće Europe bi moralo dati certifikat kulturnoj ruti ATRIUM do travnja 2014. godine.
U popodnevnom dijelu subote predstavnici udruge su obišli Podlabin i Rašu pod vodstvom Irine Belušić Maggi'' i Anamarije Lukšić. Prezentirani su im studijski primjeri Podlabina (naselje, Trg labinskih rudara, kula sa Čevom i Crkva sv. Marije od Fatime), a nakon toga su obišli prostore buduće Gradske knjižnice Labin. U Raši je predstavnike dočekala načelnica općine Raša Glorija Paliska Bolterstein i predsjednik Gradskog vijeća općine Raša Željko Zahtila. Predstavnici su si razgledali glavni gradski trg i unutrašnjost crkve sv. Barbare, koji su zajedno sa zgradom bivšeg kina i naseljem Raša predstavljali studijske primjere projekta ATRIUM.

Slijedeći sastanak Udruge ATRIUM predviđa se 4. i 5. travnja 2014. godine u Dimitrovgradu

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved