Atrakcija
22.9.2014. 17:34:12h
Hrvatskim će rijekama nakon pola stoljeća opet zaploviti žitna lađa
Žitna lađa će biti dužine 23 metra, kapaciteta za 50 osoba te relativno malog gaza od 80 centimetara, upravo kako bi mogla ploviti većim dijelom godine. Izgradnja replike je u tijeku
kstefancic / flickr.com

Nakon više od pola stoljeća, popularna žitna lađa opet će ploviti hrvatskim rijekama. Pojava željeznice te razvoj cestovne infrastrukture ovaj su vid transporta potpuno ugasili. Zahvaljujući originalnom projektu prekogranične suradnje "Žitni put Kupa - Sava", kojeg zajednički provode Općina Pokupsko, Karlovačka, Brodsko-posavska i Sisačko-moslavačka županija te partneri iz BiH, ovaj će drveni brod opet biti u funkciji, ali više neće prevoziti poljoprivredne proizvode, nego turiste.

Vrijednost projekta je 662 tisuće eura, od čega je hrvatska strana uspjela povući polovicu.

- Glavni cilj projekta je iskoristiti ogromne turističke potencijale Kupe i Save, što do sada nije bio slučaj. Planiramo osmisliti posebnu turističku turu koja će spojiti Karlovac i Slavonski Brod – kaže Ivan Padežanin, voditelj projekta s hrvatske strane i član Društva "Zvono uz Kupu", partnera u projektu. Žitna lađa će biti dužine 23 metra, kapaciteta za 50 osoba te relativno malog gaza od 80 centimetara, upravo kako bi mogla ploviti većim dijelom godine. Izgradnja replike je u tijeku, a kako bi postala magnet za privlačenje turista, bit će izgrađena i pristaništa te osmišljeni dodatni sadržaji. Projekt završava u srpnju iduće godine, do kada će biti izgrađen brod i pušten u promet.

Na području Brodsko-posavske županije, točnije u Pričcu, gradi se i replika stare riječne luke Brod, koja će biti završena početkom sljedeće godine. Oživljavanje turističke rute žitnoga puta trebalo bi doprinijeti i jačanju ruralnih krajeva. Jedna od postaja bit će i etno selo Stara Kapela nedaleko od Nove Gradiške.

- Radi se o brodu koji se nekada vozio na vesla. Na njemu će formalno i sada biti vesla, ali pokretat će se pomoću solarnih ćelija. Projektom želimo turistički povezati sjeverozapadni dio Bosne i Hercegovine i naše tri županije – kaže Petar Huljić, direktor Turističke zajednice Brodsko-posavske županije.

Piše: Vedran Balen

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved