Afrodizijak
19.9.2014. 12:35:51h
Sedam jesenjih vikenda afrodizijačke gljive
Dani Zigante tartufa, maratonska jesenja manifestacija koja se proteže na sedam vikenda, započinje u nedjelju u Livadama, u samom srcu Motovunske šume, jednom od najznačajnijih staništa skupocjenog bijelog tartufa u Istri.
Scott Darbey / flickr.com

Sajam se otvara u 10 sati, a svečanost otvaranja same manifestacije predviđena je za 13 sati kada u Livade dolazi ministar turizma Darko Lorencin u pratnji gradonačelnika i načelnika zone istarskog tartufa te izaslanika istarskog župana.

Gosti iz cijelog svijeta

Dani Zigante tartufa u dolini rijeke Mirne, trajat će od 21. rujna do 2. studenog. Guinnessov rekorder Giancarlo Zigante, poznat po pronalasku najvećeg tartufa na svijetu, i ove će godine potvrditi svoju titulu organizatora najdužeg sajma tartufa na svijetu.

Upravo je ova tradicijska manifestacija, jedna od onih koje su proslavile male Livade kao svjetski centar istarskoga bijelog tartufa te cijelo mjesto pretvorila u jedinstveni jesenji sajam, jedini takve vrste u Hrvatskoj. Skupocjena gljiva, koja se doslovce mjeri na grame poput zlata, privlačna je domaćim i inozemnim gostima iz čitavog svijeta, od Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije pa čak i daleke Kine, Koreje i Japana. Očekuje da će tijekom mjesec i pol dana kroz Livade, kao i lani, proći oko između 35 i 40 tisuća posjetitelja.

Gostovanje vinskih regija

Sajam tartufa postao je prepoznatljiv i po ostalim autohtonim proizvodima koje će nuditi stotinjak proizvođača vina, maslinova ulja, sireva, meda, rakija-travarica i drugih izvornih istarskih proizvoda. - Cilj manifestacije je doživjeti Istru u malom, a Dani Zigante tartufa u Livadama to i omogućavaju te od samih početaka, već desetak godina, produžavaju turističku sezonu u unutrašnjoj Istri kaže Giancarlo Zigante.

Uz klasični program prezentacije i degustacije autohtonih istarskih proizvoda, gastronomskih sadržaja, pokaznog traženja tartufa i licitacije skupocjene gljive, svakog vikenda u sklopu programa "Alpe-Dunav-Jadran wine" gostovat će druga regija iz Hrvatske, Italije i Slovenije, dok će se u kulinarskom showu okušati internacionalni kuhari. Za sve posjetitelje ulaz na sajam je besplatan, kao i degustacije svih autohtonih proizvoda.

Dani Zigante tartufa prva su sajamska manifestacija u sezoni tartufa koja je službeno započela 15. rujna.

Piše: G. Čalić Šverko

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved