6.9.2013. 5:06:19h
Moderan turizam - Moja kuća je tvoja kuća
Sve je stvar dogovora. Vi biste možda za advent u Beč, a netko bi u lipnju na more
rhobinn / flickr.com

Sve je stvar dogovora. Vi biste možda za advent u Beč, a netko bi u lipnju na more

U vrijeme kad se gleda svaka kuna, a želja za putovanjem, posebice ljeti, sve je veća, zamjena domova zvuči kao savršeno rješenje.
Riječ je o sve atraktivnijem obliku putovanja u Hrvatskoj kojim se zapravo vlastiti dom ili vikendica mijenjaju za sličan smještaj u inozemstvu, i to besplatno. Ponuda se odnosi na cijeli svijet, tako da se besplatno ljetovati može na grčkim otocima, u Provansi, SAD-u, švicarskim Alpama. Ujedno, zamjena domova može biti i odlično rješenje za one koji vole putovati više puta godišnje.
Veliki potencijal
- Hrvatska ima veliki potencijal glede zamjene domova. Uzimajući u obzir da primjerice Turska ili Grčka imaju 120 do 140 članova, a znamo kakvi su oni brendovi, vjerujemo da je Hrvatska na dobrom putu. Osim Dubrovačko-neretvanske županije, Istra ima najviše članova, a i najviše potencijala - tvrdi Rujana Ljubić, predstavnica Home Exchangea za Hrvatsku.
Dodaje kako većina nije svjesna na koji se sve način može putovati i kako profitirati na način da nečija vikendica, apartman ili stan ne budu prazni 300 dana u godini izvan ljetne sezone.
Ljeto za zimu
- Ne mora biti riječ o istovremenoj zamjeni, sve je stvar dogovora. Vi biste možda za advent u Beč, a netko bi u lipnju k vama na more. Najzanimljivije je mijenjati ljeto za zimu - kaže Ljubić, koja je sama iskusila brojne zamjene budući da ima vikendicu na Hvaru. Kaže da su iskustva onih koji su zamijenili svoje domove fenomenalna.
Godišnje se unutar mreže ostvari gotovo 250.000 zamjena, što i ne čudi s obzirom na brojku od 46.000 oglasa u 150 zemalja diljem svijeta. Dodaje da u Hrvatskoj više od 200.000 ljudi ima vikendice te da svi mogu biti njihovi članovi i proširiti svoje horizonte na druge svjetske destinacije.
- I osobno prakticiram ovakav način odmora već četiri godine. Naša je prva zamjena bila s obitelji u Francuskoj u kući u Provansi. Taj komoditet koji smo imali: bazen, mjesto, kuću, ne može zamijeniti ni jedan hotelski smještaj.
Nakon te zamjene, uslijedili su vikend na švicarskim jezerima, tjedan dana Pariza, skijanje u Švicarskoj u top sezoni, ljetovanja s prijateljima u Alpama i produženi vikend u stanu s pogledom na poznato jezero u Austriji Zell am See.
Jedinstveno iskustvo
I najnovije istraživanje talijanskog sveučilišta u Bergamu pod naslovom "Moja kuća je tvoja" provedeno među 46.000 članova ovog portala diljem svijeta kaže da je zamjena kuća jedna od najvažnijih granica modernog turizma jer prikazuje karakteristike turista novog milenija - stalnu želju za putovanjem više puta godišnje, čak i s ograničenim budžetom, potrebu da se organizirana putovanja sve više personaliziraju i želju da svako putovanje bude jedinstveno iskustvo. Također, ovakva putovanju omogućuju ne samo upoznavanje nove zemlje i atrakcija nego i uklapanje u novu kulturu. Prema istraživanju, 93 posto ispitanika zadovoljno je svojim iskustvom, a 81 posto se zamijenilo više puta. Članovi Home Exchangea više ne traže samo mogućnost jeftinog putovanja nego su jako radoznali u otkrivanju kulturne strane putovanja. Top pet država iz kojih dolaze takvi članovi su SAD, Francuska, Španjolska, Kanada i Italija.

Piše: Barbara Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved