Šibenik
4.9.2013. 13:38:41h
Prije pomorske bitke svi na zavajon, a poslije na porciju pidoča
Defileom Šibenske narodne glazbe i okupljanjem sudionika i izvođača na Poljani u 18 sati u petak, 6. rujna, počinje 9. sajam u srednjovjekovnom Šibeniku. Nakon toga povorka će krenuti prema katedrali sv. Jakova gdje će sajam biti svečano otvoren.
Vyskocil / wikipedia.org

Defileom Šibenske narodne glazbe i okupljanjem sudionika i izvođača na Poljani u 18 sati u petak, 6. rujna, počinje 9. sajam u srednjovjekovnom Šibeniku. Nakon toga povorka će krenuti prema katedrali sv. Jakova gdje će sajam biti svečano otvoren.

Ova zabavno-turistička trodnevna manifestacija, koju organiziraju Grad Šibenik, Gradska turistička zajednica, Udruženje obrtnika i Gradska straža, ove će godine okupiti oko 500 sudionika: 350 obrtnika te 150 izvođača raznovrsnog i bogatog programu. Sajam će i ove godine imati međunarodni predznak, koji mu osiguravaju gosti iz Italije, Njemačke, Mađarske, Slovenije i Makedonije.

- Veliko zanimanje vlada za sajam, a obrtnici koji žele sudjelovati javljaju nam se iz cijele Hrvatske. Od njih 350, većina, odnosno 60 posto, nisu iz Šibensko-kninske županije - kazao je predsjednik šibenskog Udruženja obrtnika Joso Smolić.

Uz brojne štandove, najvećim dijelom postavljene na rivi od zgrade županijske uprave do katedrale, na kojima će obrtnici prodavati svoje proizvode i predstaviti tradicijske zanate, posjetitelji sajma moći će uživati i u viteškim turnirima, natjecanju gađanja iz samostrela, vještinama žonglera, koncertima rane glazbe, a bit će izvedene i dvije predstave za djecu “Sunce djever i Neva Nevičica” i “Jarac živoderac”.

Zanimljiva gastroponuda Posebna atrakcija sajma bit će pomorska bitka u Kanalu sv. Ante i obrana Šibenika s Tvrđave sv. Nikole, u kojoj će sudjelovati stotinjak pripadnika Gradske straže i tridesetak “funcuta”. Snimka te bitke, budući da posjetiteljima zbog sigurnosnih razloga neće biti dopušten dolazak ne tvrđavu ili u kanal, bit će prikazana sutradan, u subotu, 7. rujna, na rivi kod topova.

Sajam, naravno, ne bi mogao proći bez zanimljive gastronomske ponude. Ovogodišnji specijalitet bit će šibenski zavajon s prošekom, odnosno maraštinom, spravljen od tisuću jaja koji će se dijeliti u subotu u 20 sati ispred katedrale.

Projekt je to učenika Turističko-ugostiteljske škole koji na taj način žele promovirati tradicijska jela i slastice. U subotu će se održati i Noć pidoča, onih uzgojenih u šibenskom zaljevu, a bit će pripremljeno oko 600 porcija. Sajam završava u nedjelju, 8. rujna, u 13 sati, paljbom iz topova.

Sajam produljio sezonu

Ksenija Grubišić iz Turističke zajednice Šibenik smatra kako je cilj sajma nakon devet godina održavanja postignut - turistička sezona je produljena za petnaestak dana.

- Prije su sudionici sajma bili smješteni izvan Šibenika, a sada je svih 150 sudionika u programu smješteno u povijesnog gradskoj jezgri. Naime, smještajni kapaciteti u međuvremenu su se u gradu povećali, a otvoreno je i nekoliko hostela. Svi su oni u privatnom smještaju koji je sada jeftiniji. Moram reći i da smještaj više ne plaćamo onim sudionicima sajma koji prodaju svoje proizvode i tako zarađuju. I oni su u gradskoj jezgri smješteni. Mnogi ostaju vjerni iznajmljivačima kod kojih su prvi put bili, pa mi kao organizatori više i ne moramo biti posrednici - rekla je Grubišić.

Besplatan obilazak grada

Gosti i posjetitelji sajma moći će uživati u ljepotama i spomeničkoj baštini Šibenika, ali i ponešto o tomu naučiti. Za to će se, naime, pobrinuti šibenski turistički vodiči u subotu ujutro, kada će sve koji budu zainteresirani besplatno provesti kroz Šibenik, i to istom rutom kojom vode sve turističke grupe.

Piše: Marija Lončar

Link na izvorni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved