Šibenik
Europski novac
3.9.2014. 6:55:57h
Grčić: Obnova Tvrđave sv. Mihovila zaista je impresivan projekt
Obnova Tvrđave sv. Mihovila zaista je impresivan projekt. Tek sada, kad sam ovdje, uvjerio sam se u njezinu grandioznost i njezinu važnost za Šibenik.
Mihovilhrgovic / wikipedia.org

Obnova Tvrđave sv. Mihovila zaista je impresivan projekt. Tek sada, kad sam ovdje, uvjerio sam se u njezinu grandioznost i njezinu važnost za Šibenik. Raduje me što je ovo samo početak revitalizacije starog dijela grada u pravom smislu te riječi. Poznato je da su Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija lideri u Hrvatskoj po pitanju kvalitetnih i vrijednih projekata, i nema razloga da tako ne bude i ubuduće – zadovoljno je zborio prigodom nedavnog posjeta Šibeniku Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja fondova EU-a.

Pogled s tvrđave

Grčić je u Krešimirov grad stigao zajedno s Eugenom Orlandom Teodorovicijem, rumunjskim ministrom Europskih fondova. Tom su prigodom, među inim, posjetili najstariju šibensku forticu, čiji je projekt renoviranja realiziran uz pomoć europskih fondova.

Da je njezino uređenje imalo smisla, potvrđuje podatak o 70.000 turista koji su prodefilirali tvrđavom u nepuna tri mjeseca, otkako je (ponovno) otvorena.

– Brojke katkad znaju varati, ali u ovom slučaju govore mnogo. Iako je broj posjeta u tako malo vremena fascinantan, nisam iznenađen. Malo koji grad u svijetu može se podičiti ovakvom koncertnom pozornicom i pogledom koji puca s tvrđave – oduševljen je bio Grčić.

Rumunjski ministar Teodorovici iskoristio je dvodnevni boravak u Hrvatskoj za posjet Šibeniku. Rumunjska trenutno koristi 80 posto novca iz fondova EU-a, a dogodine, kaže, planiraju povući sav novac koji im je na raspolaganju.

– Zadivljen sam ovim što imate. I mi moramo dodatno upregnuti kako bismo investirali u ovakve projekte kojima ćemo oplemeniti našu ponudu – izjavio je Eugen Orlando Teodorovici.

Rumunjskom i hrvatskom ministru domaćini su bili šibensko-kninski župan Goran Pauk, te šibenski dogradonačelnici Nikica Penđer i Danijel Mileta. Potonji smatra da je posjet visokog izaslanstva Rumunjske i Hrvatske još jedna potvrda dobrog rada gradske i županijske uprave.

– Šibenik je grad koji je na najbolji mogući način iskoristio pružene mogućnosti. Ova je tvrđava jedan od četiri šibenska dragulja na kojima gradimo naš turizam. Kulturno-povijesna baština temeljna je vrijednost Šibenika. Turisti neće dolaziti isključivo radi sunca i mora – naglasio je Mileta.

Župan Goran Pauk bio je ponosan nakon konstatacije ministra Branka Grčića da su Šibenik i Šibensko-kninska županija prvaci u Hrvatskoj u korištenju novca iz europskih fondova.

– Vjerujem da ćemo, uz podršku ministra Grčića, nastaviti tamo gdje smo stali. Nije isključena ni mogućnost buduće zajedničke suradnje s Rumunjskom, s obzirom na to da smo i jedni i drugi dio Europske zajednice – poentirao je Pauk.

Da Miletine i Paukove riječi nisu puka demagogija, potvrđuje već potpisan ugovor i otvaranje natječaja za uređenje tvrđave Barone. Slijedi uređenje Svetog Nikole, a zatim i Svetog Ivana, čime bi se u funkciju stavile sve tvrđave, cijeli fortifikacijski sustav grada.

Bilo je i vrijeme.

Piše Petar Mikuličin
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved