Avanturizam
1.9.2014. 5:54:14h
Što sve trebate znati o bekpekerima
Još dok sam bio dijete i tek naučio čitati, pronašao sam tatin atlas kojim se koristio tijekom svojih putovanja kao pomorac. Nespretan kakvi smo skoro svi bili kao mali, slučajno sam poderao nekoliko stranica, što je naljutilo tatu i zabranio mi je da više diram taj atlas.
Garry Knight / flickr.com

Još dok sam bio dijete i tek naučio čitati, pronašao sam tatin atlas kojim se koristio tijekom svojih putovanja kao pomorac. Nespretan kakvi smo skoro svi bili kao mali, slučajno sam poderao nekoliko stranica, što je naljutilo tatu i zabranio mi je da više diram taj atlas. Naravno, kada djetetu nešto zabranite, tek mu tada probudite interes, tako da sam svaki put kada tata nije bio doma vježbao čitati na tome enciklopedijskom atlasu, promatrao karte i pomno upijao informacije o državama i kontinentima.

Dječja mašta probudila je snove za avanturama putovanja, dok sam pogledom pratio putove na kartama. Vjerojatno se u tim snovima rađala i ljubav prema putovanjima, stoga čim sam postao stariji, inspiriran svojim dječačkim snovima i ohrabren raznim pričama opet od oca pomorca krenuo sam na putovanja, s velikim ruksakom na leđima. Postao sam bekpeker.

Backpack turizam je u globalnim turističkim okvirima malen ali značajan segment turističkog tržišta, a posebice je popularan u Sjedinjenim Državama, odakle izvorno i potječe, ali i u zapadnoeuropskim zemljama te Australiji i Novom Zelandu. Posljednjih godina postaje sve popularniji trend među mladima srednje Europe, posebice Poljske, Češke i Slovačke, a u zadnje vrijeme zbog gospodarskog uspona azijskih tigrova sve je veći broj bekpekera i iz Južne Koreje i drugih zemalja Dalekog Istoka.

Pri tome se uglavnom radi o mladim studentima koji se odlučuju na putovanja u više destinacija te na taj način nastoje vidjeti što je moguće više za što je moguće manje troškove. To su najčešće višetjedna putovanja kroz više država tijekom studentskih praznika, ali isto tako i vikend-putovanja na jednu destinaciju, kao i višegodišnja lutanja svijetom. Kod nas je i dalje prisutan stereotip kako bekpekeri nisu dobri turisti jer “ne troše dovoljno”.
Ipak, zaboravlja se kako su većina bekpekera mladi studenti, pa će jednoga dana postati bogati poslovni ljudi. Ako dožive nezaboravno iskustvo tijekom svojega boravka u Hrvatskoj, gotovo je sigurno da će se jednoga dana vratiti s obitelji kao “regularni” sezonski turisti.
Bangkok najpopularniji

To su prepoznale mnoge europske destinacije te se trude biti što je moguće više bekpeker-friendly. Najpopularnije odredište na svijetu je Bangkok, koji svojom egzotikom i prebogatim noćnim životom privlači tisuće bekpekera iz cijeloga svijeta. U Europi, najpopularnija odredišta za bekpekere su Amsterdam, Berlin, Budimpešta, Prag i Krakow, iako zapravo za bekpekere ne postoji odredište koje nije vrijedno posjetiti. Upravo zbog toga, mlade putnike s ruksakom možete pronaći na svakom kutku zemaljske kugle.

Putovati kao bekpeker otvara čitav novi niz mogućnosti za putovanja i avanture. Svoje sam avanture počeo kao i većina mladih koji vole putovati, putujući po zanimljivim gradovima naše okolice, od Trsta, Ljubljane, Beča i Budimpešte. Što sam više putovao, ljubav prema putovanjima i novim krajevima se sve više povećavala, te sam htio sve više i sve dalje. Gotovo svako putovanje završavalo je tako da sam u mislima već planirao sljedeće. Ono što mi se najviše sviđalo bila je sloboda u izboru kamo ću ići, što ću vidjeti i što ću doživjeti. Neopisiva lakoća putovanja odvela me od saharske pustinje i piramida do alpskih vrhova, od modernih zgrada sjedišta europskih institucija u Bruxellesu i Luksemburgu, romantičnih kanala Venecije i Amsterdama, ribarskih naselja u fjordovima, zlatnog odsjaja zidina Valette u Mediteranu do višemetarskih Lenjinovih kipova u Minsku, zarobljenih u vremenu i prostoru.

Kada se putuje kao bekpeker, nema turističkog vodiča koji vas sa svojim žarko obojenim kišobranom vodi kao torbe kroz grad i prepričava vam priču o svakoj znamenitosti koju prođete. Sve što želite vidjeti i što želite znati o gradu u koji dolazite morate saznati unaprijed sami. Zahvaljujući internetu, ali i vodičima poput Lonely Planet i Rough Guides, istraživanje destinacija je lakše nego što se čini. Posebno dobra opcija je virtualtourist.com, stranica koju uređuju sami putnici i na kojoj dobivate informacije od onih koji su tamo bili, bez uljepšavanja kakvo je karakteristično za službene stranice turističkih zajednica. Ako ipak radije prepuštate nekome drugome da vam pokazuje grad, u većini gradova je moguće uključiti se u organizirano razgledavanje s vodičem, i to besplatno. Više informacija dobit ćete u svakome hostelu ili na stranicama destinacije.

Čari stopiranja
Za smještaj na putovanjima uglavnom sam koristio hostele ili couchsurfing. Zahvaljujući internetskim servisima kao što je hotelscombined.com, moguće je pronaći krevet u pristojnom hostelu za nekoliko desetaka kuna gotovo u svakome gradu i destinaciji. Zahvaljujući niskotarifnim zrakoplovnim prijevoznicima kao što su “Ryanair” ili “Wizzair” sve je više destinacija diljem Europe i šire koje su dostupne za tek stotinjak kuna. Gdje ne možete povoljno avionom može se vlakom ili autobusom. “Eurolines” i “Megabus”, kao i mnoge druge tvrtke, nude promotivne karte, dok su za vlakove povoljne karte dostupne u raznim oblicima, od Sparseine karata, koje su svojevrsni željeznički pandan povoljnim kartama niskotarifnih zrakoplovnih operatera, preko povoljnijih karata za studente i grupe, pa do popusta na povratne karte i među bekpekerima veoma popularni Interrail pass. To je zapravo globalna karta koja omogućuje neograničen broj putovanja u određenom razdoblju (ovisno o dužini trajanja karte) te je odličan odabir ako želite vidjeti veliki broj gradova u kratko vrijeme.

Putovati se može i potpuno besplatno, kombinacijom autostopiranja i couchsurfinga. Autostopiranje je sve popularnije među mladima u Europi jer stopiranje osim besplatnog prijevoza nudi i izvanredne mogućnosti za upoznavanje lokalnog stanovništva u zemlji u koju se putuje. Kada se odlučim na autostop, to bude iz dva razloga. Prvo zbog toga što ne ovisim o voznom redu javnog prometa, a drugi razlog jest upravo upoznavanje različitog profila ljudi. Posebno je zanimljiva dinamičnost promjene profila ljudi. Od Austrijanca, direktora farmaceutske tvrtke koja surađuje s Plivom, Talijana profesora fizike na fakultetu u Trstu koji putuje na gostujuće predavanje u Trento do rumunjskog kamiondžije koji mi sa veseljem pokazuje slike svoje troje djece i veseli se što su dvoje upisali fakultete te će imati lagodniji život od njegovog. Bez obzira na uobičajeno mišljenje, stopiranje je najvećim dijelom izuzetno iskustvo. Nažalost, opasnosti može biti, no uz minimum opreza i zdravog razmišljanja (djevojke, nemojte to raditi same!), iza svakog vozača ostajat će samo lijepe uspomene i zgode koje ćete prepričavati prijateljima uz kavu.

Besplatno spavanje
Još više avantura sa lokalnim stanovništvom osigurava couchsurfing, moderni fenomen povezivanja bekpekera i ostalih putnika diljem svijeta s ciljem besplatnog noćenja kod domaćina u gradu koji posjećujete. Razvio se zahvaljujući naglom usponu društvenih mreža te želji i potrebi za jeftinijim i sigurnijim putovanjima. Osnovni princip po kojem djeluje je veoma jednostavan, napravite svoj profil, pretražite grad u koji želite putovati te pošaljete zahtjev (ili bolje više njih) couchsurferima iz toga grada. Ako vas prihvate, vi ste njihov gost kod kuće, te tamo ostajete besplatno. Sve što trebate napraviti jest nakon što se vratite s putovanja doma svojim domaćinima napisati referencije o svojem boravku, odnosno navesti je li sve bilo u redu i kakvo je bilo vaše iskustvo. Oni će to isto napraviti i za vas kao goste. Osim što je dobra opcija za smještaj, također je couchsurfing postao odlična platforma za druženje s putnicima koji posjećuju vaš grad ili za druženje s domaćinima u nekome gradu. Isto tako, smatram ga sigurnijim nego noćenje u hostelima i hotelima. Svako i najmanje negativno iskustvo bilježi se na profilu korisnika i nije ga moguće ukloniti, pa stoga temeljem iskustva drugih putnika veoma brzo možete zaključiti je li netko u redu ili nije. U nekoliko godina koliko koristim couchsurfing, ne mogu izdvojiti ni jedan jedini trenutak koji bi bio negativan, a način na koji će neki grad pokazati njegov stanovnik uvijek se pokazao kao posebna dimenzija doživljaja s putovanja, koju ni jedan turistički vodič ne može nadmašiti.

Čime napuniti ruksak
Nakon što su karte kupljene, preostaje spakirati ruksak i pripremiti se za putovanje. Prilikom pakiranja ruksaka važno je voditi računa o tome da ukupna težina ruksaka ne prelazi 10 posto vaše težine, jer tada težina prelazi mogućnosti za nošenje i postaje pretežak. Čini vam se nemoguće spakirati tako malo? Zapravo je moguće.
Od odjeće, nekoliko kratkih majica te po dvije duge majice sasvim je dovoljno. Kratke majice su najbolje od tanjeg materijala kako bi se mogle preko noći osušiti, pa možete jednostavno i brzo oprati majicu ako se uprlja. Dobro je uzeti hlače s mnogo džepova u koje se mogu rasporediti razne sitnice koje uvijek trebaju pri ruci. Ne zaboravite osobnu kozmetiku, četkicu za zube te kupaći kostim. Zauzima malo prostora, pa je bolje ga uzalud nositi nego kasnije žaliti što propuštate odličnu priliku za kupanje. Ako nije previše hladno, preporučujem softshell jakne, zauzimaju malo prostora a nude veoma dobru zaštitu. Čarape i donje rublje ne trebam spominjati. Kada god sam se pakirao, uvijek bi nešto zaboravio. Zato sam napravio popis stvari za put. Kada sam se vratio doma, na popis sam stavio ono što mi je trebalo a nisam uzeo, dok sam označio ono što mi nije trebalo. S tim popisom, danas je pakiranje petnaest minuta posla i sve što trebam uvijek imam sa sobom.

Zahvaljujući backpackingu, putovati i otkrivati svijet ne mora biti skupo, a koliko ćete potrošiti ovisi samo o vama. Svako putovanje počinje na isti način. Korakom preko kućnog praga. Nakon toga sve postaje moguće, kada jednom krenete, samo nebo je granica. Nekada sam gledao stare karte u atlasu i zamišljao kako bi bilo tamo putovati. Zamišljao sam gradove, planine, šume i pustinje. Danas se prisjećam kako krajolik kojim putujem izgleda na karti. Ostvarujem svoje dječačke snove i putujem.

Piše: Peter Polić

Tajne jeftinog prijevoza
Za uštedu na željezničkoj karti treba biti malo snalažljiv. Primjerice, jednosmjerna karta od Zagreba do Praga je 800 kuna. Veza je s presjedanjem u Budimpešti. No ako se umjesto toga kupi povratna karta do Budimpešte (242 kn), a zatim u Budimpešti povratna do Praga (38 eura), ukupna cijena za iznosi 535 kuna. Sve što je potrebno znati jest da Mađarske željeznice imaju sporazum sa svim svojim susjednim zemljama da povratna međunarodna karta za linije čije je polazište ili odredište u Mađarskoj bude 60 posto jeftinija od redovne cijene. Za pronalaženje jeftine avionske karte, posebice za udaljenije destinacije, odličan je izbor skyscanner.net. Stranica je zapravopretraživač raznih pružatelja usluga prodaje avionskih karata, te daje mogućnost pronalaska najpovoljnijih karata tijekom cijele godine. Nudi i mogućnost pretrage svih zračnih luka u nekoj državi odjednom.

RAZMJENA ISKUSTAVA
Zahvaljujući internetu i vodičima poput Lonely Planet i Rough Guides, istraživanje destinacija je lakše nego što se čini. Preporučio bih virtualtourist.com, stranicu koju uređuju sami putnici, te internetske servise kao što je hotelscombined.com. Tu je i couchsurfing i prijevoznici poput Ryanaira ili Wizzaira.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved