Festival
27.8.2014. 6:11:43h
Inspirit spaja kulturu, turizam i tradiciju
Čak 89 izvedbi ove je sezone imao popularni projekt Istra Inspirit koji u jednome spaja kulturu, gastronomiju i tradiciju na autentičnim lokacijama.
/ glasistre.hr

Čak 89 izvedbi ove je sezone imao popularni projekt Istra Inspirit koji u jednome spaja kulturu, gastronomiju i tradiciju na autentičnim lokacijama. Danas je na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao i ministar turizma Darko Lorencin u Limskom kanalu na turističkom brodu Kosirica najavljen novi Ispirit doživljaj, Morganovo blago. Premijera novog doživljaja  je večeras u drevnom Dvigradu. Ministar Darko Lorencin  za ovaj projekt ima samo riječi hvale.

Predstavnik kreativne industrije Istre

- Kultura je jedna od dimenzija koja je postala uvjet za dobar turistički proizvod i nama koji smo zacrtali određene ciljeve da u turizmu povećamo potrošnju i te produljimo trajanje glavne turističke sezone i posezone. Kultura ima jako puno utjecaja na turistički proizvod. Turisti koji sada dolaze i kojima je prije bilo dostatno sunce i more, postali su sve aktivniji, a putem kulture traži se uvijek informacija više. Navike turista se mijenjaju i ovo je jedan od načina kako se slikovito i atraktivno pokazuje kulturna baština. Inspirit je ogledni primjer, iako nije jedini na Jadranskoj obali i mnogima može poslužiti kao uzor - komentirao je Lorencin projekt Istra Inspirit.

Istaknuo je da predstavlja kreativnu industriju koja je u svoje tri godine već skupila vjernu publiku.

- Uspjeli ste napraviti proizvod koji se tako brzo razvio i rasprostranio te brzo našao svoju publiku. U budućnosti nam treba jako puno Inspirita. Vrijednost koja je stvorena nemjerljiva je u novcu i vjerujem da je ovo projekt koji će se još više razgranati, smatra ministar.

Inspirit od prvog dana, još na funkciji buzetskog gradonačelnika podržava i župan Valter Flego.

- Sada već imamo 12 Inspirita. Oni predstavljaju novi motiv dolaska u Istru te spajaju kulturu, turizam i tradiciju. Inspirit je do sada pokupio mnogo nagrada, ali najveća mu je publika, tvrdi župan.

S dosadašnje tri sezone jako je zadovoljna i voditeljica projekta Manuela Hrvatin koja tvrdi da čitav tim oko Inspirita iz godine u godine raste te živi projekt 24 sata.

Do konca godine 92 izvedbe Inspirita

- Do kraja godine imat ćemo 92 izvedbe Inspirita. U sve smo uložili jako puno truda, ali zadovoljstvo i reakcije nakon svakog izvedenog Inspirita su ta snaga koja nas tjera dalje, kazala je Hrvatin. Redateljica svih izvedbi Petra Blašković pritom je istaknula da je ovaj projekt također zaslužan za zapošljavanje mladih kadrova iz svijeta kulture koji se na ovaj način mogu profilirati.

Što se tiče samog Morganovog blaga, koji danas ima svoju premijernu izvedbu i koji je dijelom insceniran na ovom brodu za vrijeme konferencije za novinare, kanfanarski je načelnik Sandro Jurman istaknuo da se već duže vremena razmišlja kako da se Dvigradu da dodatni sadržaj budući da ovaj spomenik kulture traži poseban sadržaj.

- Priča o Morganovom blagu se nametnula sama po sebi budući da postoji legenda o kapetanu Morganu i njegovom blagu. Naime, u blizini Dvigrada nalazi se selo Mrgani za koje se vjeruje da je dobio ime po kapetanu Morganu koji je tu zakopao svoje blago, kazao je Jurman koji vjeruje da će ovaj projekt u Kanfanar dovesti još više gostiju te da će Dvigrad profilirati na kulturnoj i turističkoj karti Istre.

Piše: B. Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved