Aktivni odmor
25.8.2014. 6:12:53h
Istra je ljubiteljima aktivnog turizma prava egzotika
Nešto svježije ljeto od prosjeka Istri je donijelo i više ljubitelja aktivnog turizma, posebice biciklista kojih se inače masovnije susreće na prometnicama na proljeće i u jesen.
Roberto Taddeo / flickr.com

Nešto svježije ljeto od prosjeka Istri je donijelo i više ljubitelja aktivnog turizma, posebice biciklista kojih se inače masovnije susreće na prometnicama na proljeće i u jesen. Prometnice, ali i makadamske biciklističke staze pune su ljubitelja dva kotača. Naime, iz godine u godinu, posebno od 2010. do danas, Istra postaje sve omiljenija destinacija za one turiste koji žele iskusiti aktivni turizam-bicikliranje u unutrašnjosti Istre, ali i sve popularnije trekking (orijentacijsko terensko trčanje) ili trail utrke (planinsko trčanje na označenim stazama), avanturističke utrke, pa sve do planinarenja, penjanja, posjeta spiljama uz vodstvom speleologa, paraglajdinga…

Svjetski ljubitelji trčanja u Istri

Upravo će se sva ta ponuda, prije svega biciklizam te pješačenje i trekking naći u žiži interesa krajem kolovoza kada će se Istra predstavljati na najvećim sajmovima aktivnog turizma u Europi- Eurobikeu u njemačkom Friedrichshafenu te Salon Ultra Trailu u francuskom Chamonixu. Dok Eurobike okuplja ljubitelje bicikala te organizatore biciklističkih manifestacija i proizvođača njihove opreme, sajam u Chamonixu predstavlja najjače proizvođače opreme i organizatore svjetskih trail utrka, dakle planinarskih trkačkih utrka na označenim stazama poput 100 milja Istre koja je u kratkom vremenu svog održavanja okupila brojne svjetske ljubitelje trčanja.

- Istra je još uvijek za goste koji dolaze radi aktivnog turizma prava egzotika. Jednostavno oni koji se bave takvim aktivnostima ne znaju da Istra nudi više od sunca i mora i da ima savršen teren za aktivni odmor. Mnogi kada dođu ostaju pozitivno iznenađeni, kaže tajnik sportsko rekreativnog kluba Alba iz Labina Alen Paliska koji organizira danas najmasovniju i najizazovniju trail utrku u Istri - 100 milja Istre.

Paliska je od nedavno i novi djelatnik DMC-a (destinacijske menadžment kompanije) za aktivni turizam koji posluje u sklopu Istarske razvojne turističke agencije u vlasništvu Istarske županije te istarskih hotelijera. Vodi ga nekadašnji biciklist Martin Čotar iz Pazina, bivši djelatnik županijskog Odjela za turizam koji je već niz godina angažiran na razvoju cikloturizma u Istri.

- Nemamo još uvijek točne podatke o tome koliko godišnje Istru posjeti turista koji dolaze samo radi aktivnog odmora, ali znamo da ih je sve više. Posebno je Istra u tom smislu posjećena u predsezoni, a naše najveće manifestacije i utrke događaju se u tom periodu te na jesen, kaže Čotar. Upravo je ovom prvom javno-privatnom DMC-u, koji je s radim počeo u svibnju, glavni zadatak objediniti svu ponudu aktivnog turizma u Istri i predstaviti je gostima, a to se očekuje već iduće godine. Naime, aktivni turizam i biciklizam posebno su istaknuti kao proizvodi koji mogu pojačati turistički promet u pred i posezoni, a opće je poznato da je njihova popularnost u svijetu sve veća i da sve veći broj ljudi putuje upravo iz tog razloga. Stoga je uz zdravstveni turizam proglašen najpropulzivnijim oblikom turizma današnjice.

50 novih pješačkih staza

Kako objašnjava Čotar, cilj je do početka iduće glavne sezone na noge u Istri podignuti ponudu za penjače te pješake i ljubitelje trekkinga (orijentacijsko terensko trčanje) i trail runninga (planinsko trčanje na označenim stazama) kako je to napravljeno za cikloturiste.

- Želimo da krovni brend Istra outdoor postane prepoznatljivi brend. On je trenutno u stvaranju i ne postoji kao samostalna cjelina. U tom je pogledu biciklizam prioritetni projekt koji će se gurati, a iskustvo iz tog segmenta će se prenijeti na projekt Istra trails, odnosna pješačenje, trail, trekking i planinarenje, koji predstavlja danas najpropulzivniji oblik aktivnog turizma. A potom ćemo se posvetiti ponudi penjanja. Zatim će im se u budućnosti pridružiti i drugi oblici aktivnog turizma- paraglajding, speleologija, kajaking, tvrdi Čotar.

To znači definiranje standarda prema kojima će se označavati staze unificiranim znakovljem, izradu novog web portala na kojem će biti objedinjena takva ponuda koji će imati tri podrubrike- biciklizam, trekking i trail te penjanje, uređenje novih staza, prezentaciju Istre kao outdoor destinacije  na sajmovima te izradu unificiranih izrada karata i brošura.

Dio je toga već odrađen. Naime, u sklopu projekta Istra Trekking and Walking od kojeg je u Istarsku županiju stiglo oko 250 tisuća kuna iz Hrvatske turističke zajednice, uređeno je 30-tak pješačkih i trekking staza na području Buzeta, Kaštelira, središnje Istre i Buja koje su prikladno označene. Do iduće bi ih godine trebalo biti između 30 i 50 diljem Poluotoka, što znači da će Istra dobiti 500 kilometara novih staza. Riječ je o novom proizvodu, iako usluge i sadržaji poput manifestacija u Istri postoje. Planinarske staze bit će posebno označene i predstavljat poseban sustav jer se o njima brine planinarsko društvo, ali će također biti predstavljene na ovom portalu.

Piše: Barbara Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved