Novigrad
Turistička mistika
5.8.2014. 6:25:19h
Astro Party Lunasa: Vrijeme za mistiku i romantiku
Ugodno osvježenje u prve dvije tople kolovoške noći u petak i subotu bilo je osmo izdanje posebne manifestacije Astro Party Lunasa, koja je proteklog vikenda održana u jedinstvenom ozračju na Velikom trgu i u Parku Novigradske biskupije
V. Habereiter / glasistre.hr

Ugodno osvježenje u prve dvije tople kolovoške noći u petak i subotu bilo je osmo izdanje posebne manifestacije Astro Party Lunasa, koja je proteklog vikenda održana u jedinstvenom ozračju na Velikom trgu i u Parku Novigradske biskupije. Program Lunase, koji organizira Turistička zajednica uz potporu Grada Novigrada, obilježili su isprepleteni elementi astronomije, romantike, mistike i mitologije.

Datum Lunase vezan je uz 1. kolovoza, s obzirom da su na taj dan neki drevni narodi slavili ljeto u njegovoj najvećoj snazi, zahvaljujući pritom prirodi i bogovima na svim darovima i blagodatima koje uživaju. Otuda i naziv manifestacije, Lunasa (Lughnasadh), kako su taj dan u svom kalendaru nazivali Kelti.

Manifestacija valorizira i to što je Novigrad prije osam godina dobio prvu europsku nagradu za projekt ekološke i energetski učinkovite javne rasvjete. Upravo je ona tih večeri ugašena na trgu i u parku, a jedino su svjetlo davale svijeće i baklje postavljene uzduž staza kojima su se posjetitelji kretali. Kao i ranijih godina, glavni je bio zvonik, na kojem su projicirane posebne slike tijekom obje večeri, dok su se u parku mogla teleskopima promatrati nebeska tijela.

Prve večeri, u petak, program je počeo u lapidariju predavanjem voditelja višnjanske Zvjezdarnice Korada Korlevića o zvjezdanim stazama u sljedeća tri milijuna godina. Nakon toga odvijao se vizualno i scenski atraktivan performans cirkus Hoka Heya, nastup dua NaNa te koncert grupe Meritas.

Predavanjem novinara Davora Šišovića na temu suživota s mitskim bićima Istre startala je druga večer, a zatim je red bio na atraktivnom žonglerskom showu s vatrom performera porečke udruge mladih USB. Na trgu je nastupio i DJ Dejvid.

Posebnost manifestacije su i tzv. ljubavni krjesovi, po uzoru na običaj koji su drevni narodi prakticirali u vrijeme Lunase. Ako bi mladi parovi preskočili krijes držeći se za ruke, to bi bio znak da je njihova veza uspješna i ima budućnosti.

Obje večeri odvijao se i mali sajam rukotvorina, suvenira i umjetničkih predmeta, kao i biološki i ekološki uzgojenih autohtonih suvenira i proizvoda pod nazivom Darovi prirode i vrijednih ruku. Održane su i kreativne radionice za djecu pod vodstvom članova novigradske galerije Agata.

Piše: V. Habereiter

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved