Religija
25.12.2013. 13:35:36h
Božić u Betlehemu
U Betlehemu mogu se vidjeti na tisuće posjetitelja kako ulaze u baziliku Rođenja Isusova i na trg Manger kako bi obilježili Badnjak.
Jean & Nathalie / flickr.com

U Betlehemu mogu se vidjeti na tisuće posjetitelja kako ulaze u baziliku Rođenja Isusova i na trg Manger kako bi obilježili Badnjak.

Bazilika Rođenja Isusova je ispunjena hodočasnicima i posjetiteljima, vjernicima i onima koji ne vjeruju.

Ostaviviši po strani religijsko učenje, proslava Božića na mjestu gdje se vjeruje da je rođen Isus Krist ima određeno značenje.

 

"Osjećam se vrlo privilegiranim jer sam ovdje. To je nešto što sam oduvijek sanjao da ću napraviti, doći u Jeruzalem i onda u Betlehem. Uistinu je izvanredno, fantastično."

I za lokalne Palestince Božić je vrijeme radosti, ne samo za kršćane, već i za muslimane. Tako palestinski predsjednik Mahmud Abbas svake godine na Badnjak posjećuje baziliku Rođenja Isusova. Njegov posjet cijene palestinski kršćani:

"To pokazuje koliko smo mi Palestinci ujedinjeni. Ne mislimo o tome tko je musliman ili tko je kršćanin. Ne. Mi smo Palestinci i slavimo Božić, rođenje Isusovo."

Ove godine su gradske vlasti Betlehema ponudile obilje programa za cijeli mjesec. Međutim, većina posjetitelja kratko posjećuje baziliku.

Vera Baboun, gradonačelnica Betlehema, želi da oni ostanu dulje:

"Nije samo pitanje posjeta (crkve) Rođenja Isusova i odlaska u autobus nakon toga, uz kupovanje suvenira i onda odlazak. Kada dođete i odmah odete, ne osjetite potpuno duh, sve dok ne prošećete Betlehemom i vidite grad. Provesti dan i kretati se Betlehemom, znači i razgovarati s njegovim stanovnicima. Betlehem je isto što su njegovi ljudi, isto što i njegova povijest."

Biskup William Shomali, latinski vikar iz starog dijela Jeruzalema, smatra da stanje u regiji vrši utjecaj na turizam:

"Možda se neki zbog vremena u kojem živimo boje doći u Betlehem, vjeruju da je tamo rat, vjeruju u svoju maštu. I zid otežava putovanje ljudi s jedne na drugu stranu, iako je to dozvoljeno za vrijeme Božića, no nije dovoljno da pruži punu slobodu ljudima koji dolaze iz jednog mjesta u drugo. Zato mi stvarno molimo za mir. Mi trebamo mir. Mir je koristan svim stanovnicima Svete zemlje."

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved