Hvar
Grad Hvar
18.7.2014. 9:58:17h
Dragulj na kojemu se čuju svi jezici svijeta
Nakon bučnoga noćnog Hvara, svakako doživite i osjetite bilo grada u rano jutro
Rosa Amato / flickr.com

Kao ni jedno drugo hrvatsko turističko odredište, grad Hvar ima dva posve različita lica. Onaj bučni, noćni, s epicentrom u glasovitom Carpe Diemu, prvo mu je i poznatije lice, no postoji i ono ranojutarnje koje otkriva i posve drukčiju perspektivu prelijepog mediteranskog grada, neopisivo tihu i nespojivu s prizorima razuzdane zabave otprije samo koji sat. Možda je baš jutro najbolje vrijeme za susret s čudesnim franjevačkim samostanom iz 15. stoljeća, u čijem dvorištu raste čempres već 500 godina, a valja spomenuti i Arsenal koji krije Hvarsko kazalište utemeljeno 1612. što ga smješta među najstarija kazališta u Europi.

Parking koji se ne plaća
Premda je na takvu glasu, potpuno pogrešno bilo bi Hvar proglasiti odredištem za elitnu klijentelu. Cijene se nimalo ne razlikuju od onih u drugim južnim perjanicama hrvatskog turizma, a ovisno o dubini džepa, gost može na samoj hvarskoj rivi pronaći smještaj u luksuznom butik-hotelu “Riva” ili pak u derutnom “Delfinu” s dvije zvjezdice. Osim savršenog pogleda na luku, zajedničko im je tek da gost ne može računati na blizinu parkirališta. Ono postoji na ulazu u grad, ali cijena sedmodnevne ležarine odmor bi poskupjela u nebesa. Stoga će turistima koji prvi put posjete Hvar biti korisna informacija da po dolasku u grad skrenu brdovitom cestom prema hotelu Pharos, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi “šumica”, kako je nazivaju mještani, u kojoj se automobil može ostaviti besplatno, a onda potraže obližnje kamene stube koje se spuštaju ravno na rivu. Dakako, s prtljagom u rukama lakši je spust pa se treba pripremiti i na povratak kući uzbrdo na 35 u plusu.

Raj Paklinskih otoka
Riječ-dvije i o gastronomiji. Relativno visoke cijene koje najčešće ne prati kvalitetna kuhinja izbirljivije goste odvode put Paklinskih otoka. Omiljena destinacija nautičara poželjna je i zbog prekrasnih plaža, no turisti bez plovila mogu se okupati i na stijenama uz hvarsku rivu gdje je more kristalno bistro. Unatoč tome što je svojom ponudom ponajviše usmjeren na mlađe turiste, grad Hvar sjajna je zvijezda na domaćoj turističkoj ruti koji na otok dovodi sve jezike svijeta.

Ukupna ocjena: 89
• Urednost, izgled mjesta, čistoća, zaštita okoliša 8

• Kvaliteta i raznolikost smještaja 10

• Ugostiteljska ponuda 9

• Gostoljubivost 8

• Večernja zabava 10

• Kulturni, izletnički i rekreativni sadržaji 10

• Opskrbljenost i šoping-ponuda 9

• Uređenost i opremljenost plaža 7

• Inovativnost, originalnost i autohtonost ponude 9

• Opći dojam 9

PLUS
Hvarska tržnica sjajna je točka u gradu: u samom je središtu, odlično opskrbljena, a cijene nisu znatno više nego na kopnu. I ribarnica nudi kvalitetnu ribu i plodove mora po prihvatljivim cijenama, a jeftinije će proći oni koji je posjete prije zatvaranja.

MINUS
Ekskluzivnost ugostiteljske ponude ugostitelji su odlučili podići upošljavajući hostese ispred restorana na rivi. U praksi, osim što su oku ugodne, ove se indiskretne mlade dame gostima unose u lice i vuku ih za rukav, što nikome nije ugodno.

Piše: Renata Rašović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved