Dubrovnik
Dobra promidžba
17.7.2014. 6:14:47h
Dolazak reprezentacije Njemačke koštao bi 100.000 eura, ali Dubrovnik bi bio svjetska vijest
Jedan od najljepših svjetskih gradova, Dubrovnik, član UNESCO-ove baštine od 1979. godine, prepoznato je svjetsko turističko odredište bogate kulturne ponude i visokokvalitetnih turističkih sadržaja.
Les Haines / flickr.com

Jedan od najljepših svjetskih gradova, Dubrovnik, član UNESCO-ove baštine od 1979. godine, prepoznato je svjetsko turističko odredište bogate kulturne ponude i visokokvalitetnih turističkih sadržaja. Dubrovnik je grad koji pohode veliki svjetski državnici, osobe iz javnog života, glumci i umjetnici, prepoznajući ga kao jedinstvenog, čiji se glas o ljepoti prenosi stoljećima.

U ime Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, čast nam je uputiti Vam poziv da budete naši gosti i osjetite gostoprimstvo i neponovljivu atmosferu Dubrovnika”, dio je to pozivnice koju su njemačkoj nogometnoj reprezentaciji uputili Andro Vlahušić , dubrovački gradonačelnik, i Romana Vlašić , direktorica Turističke zajednice grada.
Nijemci su hit

– Ideja je bila gradonačelnikova i mi smo je, naravno, prihvatili. Jer to je izvrstan način promocije i riječ je o drukčijem marketingu i promociji. Sva medijska pažnja koja će se okupiti oko dolaska svjetskih nogometnih prvaka bit će velika jer će oni na društvenim mrežama i na sve mogu načine raširiti informaciju o Dubrovniku. Nadamo se da će oni prihvatiti naš poziv – kazala nam je Vlašić.

Nema sumnje da bi dolazak trenutačno najslavnije nogometne reprezentacije u Grad imao iznimno pozitivan odjek u svijetu. I ne samo da bi njihov posjet značio golemu reklamu, nego bi mnogim dubrovačkim hotelima i restoranima znatno povećao stanje u blagajni.

Noćenje u “Hilton Imperialu”, najpoznatijemu dubrovačkom hotelu s pet zvjezdica, košta najmanje 280 eura, dok se cijena noćenja u popularnom “Excelsioru” kreće od 250 do 370 eura. Ako uzmemo da je riječ o nogometnoj reprezentaciji koja s pratnjom broji oko 30 osoba i koja bi sedam dana prenoćila u jednom dubrovačkom hotelu s pet zvjezdica, te za svaku noć platila 300 eura po osobi, ukupan bi se iznos popeo na vrtoglavih 63.000 eura.

Pri tome ne računamo troškove eventualnih posjeta restoranima i drugim ugostiteljskim objektima zvijezda poput Bastiana Schweinsteigera, Manuela Neuera, Miroslava Klosea, Thomasa Müllera... takvo gostovanje koštalo bi najmanje 100.000 eura.

Nije kasno ni dogodine
Krešimir Macan, jedan od vodećih domaćih stručnjaka za odnose s javnošću, sumnjičav je u vezi s mogućim dolaskom njemačkih nogometaša u Dubrovnik već ovog ljeta.

Stručnjaci hvale Vlahušićev poziv ‘Elfu’ / AFP PHOTO – To je dobro, ali se takvi potezi nikada ne dogovaraju ovako na vrhuncu. Posjet njemačke reprezentacije ili nekih poznatih lica u pravilu se dogovara znatno ranije. Ovdje se radi o odličnoj ideji i namjeri gradonačelnika, iskorištena je superprilika, i to tijekom posjeta Dubrovniku njemačke kancelarke Angele Merkel, i to je izvrstan oblik promocije, ali teško da će se to ostvariti.

Međutim, ako se barem dio svjetskih prvaka dogodine odazove pozivu i dođu sa svojim obiteljima u Dubrovnik, to bi mogao biti dobar korak. Oni su vjerojatno za ovo ljeto već isplanirali svoj odmor, pripreme za novu sezonu počinju vrlo brzo, ali dok još nije kasno, trebalo bi ih se pozvati da dogodine dođu u Dubrovnik – izjavio je Macan.

Hoće li članovi proslavljenog “Elfa” ipak promijeniti planove i u svoj kalendar upisati Dubrovnik kao jednu od svojih destinacija za ljetni odmor, pokazat će vrijeme, ali uz malo sreće možda će im kancelarka Merkel prenijeti svoja iskustva i preporučiti grad podno Srđa, a ta bi poruka doslovno bila zlatna vrijedna.

Piše: Bruno Lucić

63.000 eura koštao bi sedmodnevni boravak svjetskih prvaka i njihove pratnje u nekom od dubrovačkih visokokategornika

23 njemačka nogometna reprezentativca bila su u izabranoj momčadi koja je osvojila titulu u Brazilu

Moramo biti savršeni kada pozivamo elitu
Dovesti svjetski poznate i priznate osobe na odmor u Hrvatsku promocija je turizma zemlje koja je jednostavno – neprocjenjiva. To su milijuni eura vrijednosti kad bi se računao oglasni prostor i pozitivni efekti koji se u materijalnom smislu ne mogu zapravo ni iskazati.

Tako većina hrvatskih turističkih marketinških stručnjaka komentira činjenicu da brojni “celebrityji”, ali i uspješni i bogati poslovni ljudi, pa i okrunjene glave, sve češće za mjesto svojeg odmora biraju Hrvatsku. Činjenica da se oni, od cijelog svijeta koji im je “pod nogama”, odluče odmarati baš u maloj mediteranskoj zemlji na Jadranu, govori o našem turizmu neusporedivo više nego sve brošure, internetsko oglašavanje ili “klikovi” na internetu.

Daleko od toga da svega toga ne treba biti (jer bez toga poznati ne bi ni znali da postojimo), ali plaćeni prostor u bilo kojem obliku klasične ili on-line promocije ne može se ni u kojem parametru usporediti s odjekom koji može imati posjet svjetski poznate osobe nekoj zemlji, tvrde stručnjaci. Osim što takav boravak u stopu prate svjetski mediji i prenose sve detalje njihova boravka, gdje se kupaju, što razgledaju, gdje i što jedu, s kim se druže, takvi posjeti kreiraju imidž zemlje u kojoj je i najpoznatijima i najbogatijima – lijepo.

Jer, dovoljno je prisjetiti se svjetskih odjeka boravka pjevačice Beyonce na Jadranu, britanskog princa Harryja, obitelji Ecclestone, Romana Abramoviča ili Eve Longorije. Svi svjetski mediji zabilježili su da srednji Jadran obožava Bill Gates, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, ali i jordanski kralj Abdulah i njegova supruga Rania, baš kao i to da našim skrivenim uvalama gotovo anonimno krstare i brojni arapski prinčevi i prijestolonasljednici. Svi oni kao najveću prednost Hrvatske, uz prelijepu prirodu i okruženje, ističu mogućnost da relativno mirno i bez potezanja za rukav uživaju s obitelji i prijateljima, a da ih u stopu ne prate “paparazzi” i znatiželjni obožavatelji.

– Svako pozitivno spominjanje Hrvatske u svijetu dragocjeno je za naš turizam i pozitivni efekti zapravo nisu mjerljivi jer su ogromni. Kada bi doista u Dubrovnik došli neki od nogometaša prvaka svijeta Njemačke, to bi pratili svi svjetski mediji i to je reklama našem turizmu kakva se ne može platiti! Zamislite samo koliko košta sekunda pojavljivanja na nekim svjetski razvikanim televizijskim postajama, a što bi tek takav prilog donio.

Naravno, sve pod uvjetom da naši gosti budu zadovoljni i da svoje pozitivne dojmove prenesu svijetu. Pri tome treba iznimno odgovorno pristupiti takvom pozivu i organizaciji, koja mora biti savršena. Jer, nedajbože da im se neka sitnica ne svidi, imali bismo jednako velik negativan efekt, a to nitko ne želi. No, sigurna sam da bi to bila svjetska priča i Hrvatska bi s njima kao gostima u Dubrovniku postala svjetska vijest – kaže prof. dr. Nevenka Čavlek sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Posjeti i medijsko bilježenje takvih događanja nemaju samo trenutačni javni efekt vijesti, nego se njihovi učinci multipliciraju dugo kasnije. Naime, osobno sam se uvjerila da gotovo svi strani turistički novinari koji nas posjećuju među prvim pitanjima domaćinima postavljaju upravo ovo: Tko je od poznatih ovdje ljetovao?

U tom je svjetlu potez dubrovačkoga gradonačelnika marketinški odličan, pravodoban i efektan, slažu se svi u turizmu. Pa čak i ako se ne realizira, već je postigao, barem u Njemačkoj, velike efekte. A nipošto ne treba zaboraviti kako je to za Hrvatsku najvažnija emitivna zemlja iz koje nam godišnje stiže više od dva milijuna gostiju.

Piše: Ružica Mikačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved