Zadar
Skandal
10.7.2014. 13:33:45h
Turistički vodiči šokirani prenamjenom parkirališta na starom autobusnom kolodvoru
Ponukan našim tekstom o prenamjeni dijala parkirališta na starom autobusnom kolodvoru koji je donedavno bio rezerviran za turističke autobuse, a po novome je dio prve parkirne zone za automobile, javio nam se turistički vodič Davor Stipanić.
/ 057info.hr

Ponukan našim tekstom o prenamjeni dijala parkirališta na starom autobusnom kolodvoru koji je donedavno bio rezerviran za turističke autobuse, a po novome je dio prve parkirne zone za automobile, javio nam se turistički vodič Davor Stipanić.

- Zadarski turistički vodiči su odmah reagirali čim je, preko noći i nenajavljeno (osim usmeno od strane čuvara parkirališta dan ranije) isti zatvoren, odnosno namijenjen za kratko korištenje. Reagirao sam osobno pismom Gradonačelniku. Brojne kolege su me podržale proslijedivši moj tekst i dodavši svoj potpis. Kolegica Meri Šuljak, višestruko nagrađivani turistički vodič, čak i statusom vodiča godine, napisala je svoj tekst. Prosljeđujem vam oba, uz napomenu da do danas nismo dobili nikakav odgovor, napisao je Stipanić i dodao kako vozači ne žele plaćati parkirano mjesto na autobusnom kolodvoru već koriste velike parkinge trgovačkih centara.

Podsetimo, autobusima je dopušteno desetominutno zaustavljanje kako bi iskrcali i ukrcali putnike. Po iskrcaju preporučuje im se parkiranje na Autobusnom kolodvoru gdje bi vozači trebali čekati da turisti koje su dovezli obiđu grad,a potom dođu po njih.

Evo što je Stipanić napisao gradonačelniku Kalmeti:

- Poštovani gospodine Gradonačelniče, obraćam Vam se kao Predsjedniku Turističke zajednice grada Zadra.

Jučer (10/06/14) sam, preuzimajući grupu za razgled grada, ostao zaprepašten informacijom čuvara parkinga turističkih autobusa kako to više tamo neće biti moguće, već se očekuje da autobusi na nekadašnjem kolodvoru samo iskrcavaju i ukrcavaju goste dok čekanje provode na postojećem autobusnom kolodvoru. Nisam imao vremena za rasprave jer sam morao krenuti na vođenje i istovremeno smatrao bespredmetnim da o tome vodim rasprave s čovjekom kojem je posao da takvu „odluku" jednostavno provodi u djelo.

Danas (11/06/14) sam se uvjerio kako je „odluka" provedena u djelo i ostao još zaprepašteniji činjenicom kako su parkiralište turističkih autobusa zaokupirali kamperi.
Jučer sam stupio u telefonsku vezu s Turističkom zajednicom grada, a danas i na sastanku „oči u oči", te ostao još zaprepašteniji shvativši da Turistička zajednica o „odluci" ne zna ništa.

Pitam Vas: Tko je donio „odluku", tko je odredio termin primjene i s kim se konzultirao? Ma koliko ovo pitanje zvučalo drsko (a ljutit sam) pouzdano znam da konzultacija s turističkim vodičima, agencijama ili organizatorima putovanja nije bilo. Nije ih bilo ni s Turističkom zajednicom kojoj ste na čelu. U protivnom se ne bi čudili.

Ma koliko ja odavno bio zagovornik ideje da parkiralište ne smije biti tamo gdje jest, nego mora biti na nekom drugom mjestu i da nekadašnji autobusni kolodvor treba biti mjesto za ukrcaj i iskrcaj, to se radi na ovaj način. Prije šest godina sam upravo ovaj prijedlog objavio u svojoj kolumni u Zadarskom listu.

Često se i prečesto kod nas priča o „kvaliteti" gostiju. Ako postoje „kvalitetni" onda su to ovi gosti koji traže i plaćaju usluge turističkih vodiča. Oni žele točnu i kvalitetnu informaciju o gradu i zemlji. I dobivaju je. Ne zadovoljavaju se bocom pive na Morskim orguljama i besplatnim planom grada u ruci.

Točka na kojoj oni izlaze iz autobusa ili ulaze u njega na putu dalje je lice grada. To je „Dobrodošli u Zadar". To mjesto treba biti ozelenjeno, ukrašeno cvijetnjacima ili žardinjerama, opremljeno klupama za sjedenje i hladovinom. Ne kamperski zahod.

Kamperima je mjesto u auto kampovima, kojih ima sasvim dovoljno i „mjerodavni" bi trebali promisliti i donijeti „odluke" koji bi njih poslale na pravo mjesto. Još jednom, ta mjesta se zovu auto kampovima. Gradska „odluka" o tome navodno ne postoji. Zašto ne postoji ako ih ovako lako donijeti? Za njih nisu javne gradske površine bez obzira na to zovu li se parkirališta ili perivoji. Park Vruljica, kroz kojeg prolazim svaki dan nekoliko puta, im je osobito omiljen. Vjerojatno zato jer nema velikih prepreka pa ne oštećuju unajmljena vozila jer u svojim bi zemljama, po povratu, platili skupe odštete.

Nadalje, ma koliko ideja sama po sebi nije loša, to nije nešto što se radi u srcu sezone. To nije posao kojem je sada vrijeme. Sad se samo odrađuje i sasvim je dovoljno stresora svakoga dana i bez nemuštog i nepromišljenog petljanja neimenovanih i anonimnih odlučitelja. Ovo su odluke koje se donose u listopadu i stupaju na snagu s početkom iduće godine. Kroz to vrijeme se kroz UHPA-u i sustav Turističke zajednice sve organizatore putovanja obavijesti o promjenama kako bi svoje „tajminge" i kalkulacije mogli prilagoditi na vrijeme.

Nije niti malo nevažno napomenuti kako vozači autobusa imaju obroke u istim restoranima u kojima i gosti. Dakle, u gradu. Ako je obvezni parking na kolodvoru treba im, pri plaćanju parkinga, dati besplatnu Liburnijinu kartu za vožnju do grada i natrag. Želimo li da nas pamte po gladi, ili želimo da nas pamte po dobroj spizi koju gradski restorani zaista daju? Svaki talijanski grad ima ovakvo rješenje. Autobusi ostave putnike na mjestu predviđenom za susret s lokalnim vodičem i odlaze na parkiralište. U svim tim talijanskim gradovima vozači mogu birati. Besplatnu kartu javnog prijevoza ili bicikl. Tamošnji „odlučitelji" nisu niti pomišljali ostaviti ih gladnima i prepuštenima vlastitom snalaženju. Najprije su promislili, a tek po tom donijeli „odluku".

Ispričavam se tonu kojim vam se obraćam, ali smatram kako nakon 33 godine rada u turizmu imam pravo biti ogorčen ovakvim glupostima. Ja sam u Zadru rođen, školovan i odrastao. Jako ga volim i zato sam se posvetio ovom poslu i ulažem u njega toliko truda i napora. Izrazito mi smeta glupost svake vrste, a naročito (naravno) ona koja mi izravno ide na štetu. Zar nije bilo dovoljno da se lani s 1. srpnja turizmu mijenjao porezni režim, pa smo kraj sveg posla još morali gatati na koji ćemo način obračunavati porez. Kao da to nije moglo biti s početkom godine, pa da se kroz zimske grupe, koje se mogu na prste brojiti, razjasni sve što ne štima do početka pravog posla. Da se na vrijeme izrade i prilagode računalne aplikacije. Ne, to se radilo dok i inače padamo od posla. Zašto ponovno tako, ako se dobro zna kroz koje smo stresove, bez ikakve potrebe prošli lani.

Gospodine Gradonačelniče, Predsjedniče Turističke zajednice Grada Zadra, godina je duga. Ma koliko mi podjela svake vrste bila mrska, putnici na kružnim turama Hrvatskom su ipak važniji od kamperskih fizioloških, sasvim legalnih porijeklom, ali ilegalnih izvršenjem, potreba. Da ne spominjem luku Gaženicu i potrebu shuttle prijevoza od luke do grada. Prvi mega koji dolazi u Zadar ikada uopće je m/s Equinox. To će biti 11/07/14 i to uopće nije daleka budućnost. Želite li te goste među kamperima?

Stojim na raspolaganju za razgovore. Hitne i brze, napisao je Stipanić.

Njegova kolegica Meri Šuljak gradonačelniku se obratila ovim riječima:

-Poštovani gospodine Gradonačelniče, Predsjedniče Turističke zajednice grada Zadra,
podržavam pismo kolege Davora Stipanića u vezi nagle promjene na parkiralištu za turističke autobuse.

Napominjem da je u svim agencijama već godinama mjesto susreta s vodičem u Zadru navedeno: PARKIRALIŠTE ZA TURISTIČKE AUTOBUSE, Liburnska obala. Molim Vas da se HITNO obavijeste sve agencije o promjenama koje su provedene preko noći, u sezoni, kako bi se mogli organizirati. Nadam se da su oni koji su donijeli takvu odluku vodili računa i o sigurnosti turista.

Predlažem Vam da kao Predsjednik Turističke zajednice grada Zadra, ali i kao Gradonačelnik Zadra dogovorite barem jednom godišnje sastanak s turističkim vodičima grada Zadra, po mogućnosti na početku sezone, kako bismo zajedno rješavali probleme, a ne da se problemi stalno samo stvaraju.

Piše: R.I.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved