Antunovac, Čepin
Razvoj Baranje
9.7.2014. 9:14:53h
Na Zidinama u jesen viteške igre i sajam
Razvoj turizma jedna je od smjernica ovog dijela Hrvatske, a u ukupnu ponudu uskoro će se uklopiti još jedan povijesni lokalitet - utvrda Kolođvar (Zidine) na području općina Antunovac i Čepin.
/ glas-slavonije.hr

Razvoj turizma jedna je od smjernica ovog dijela Hrvatske, a u ukupnu ponudu uskoro će se uklopiti još jedan povijesni lokalitet - utvrda Kolođvar (Zidine) na području općina Antunovac i Čepin. Na tom bi povijesnom lokalitetu u jesen trebala biti uprizorene viteške igre. Predsjednica Lokalne akcijske grupe Vuka – Dunav Nataša Tramišak kaže kako bi viteške igre trebale biti samo dio manifestacije. Naime, u utvrdi bi se u rujnu trebao održati i srednjovjekovni sajam.
- Zaklada za razvoj lokalne zajednice Slagalica odobrila je financijsku podršku LAG-u Vuka – Dunav na natječaju za građanske akcije “Naš doprinos zajednici” za aktivnosti promoviranja povijesnog lokaliteta utvrde Kolođvar, i to za troškove organizacije viteške bitke u iznosu od 6.000 kuna. Ostatak potrebnih sredstava u iznosu od 9.600 kuna osigurat će LAG Vuka-Dunav - navodi Tramišak.
Pojašnjava kako je cijeli projekt zapravo zamišljan radi čišćenja lokaliteta i održavanja programa srednjovjekovnog sajma na kojemu će se odvijati srednjovjekovne igre, prezentacija građevinskog alata iz srednjeg vijeka i tehnologije građenja utvrda i objekata te tehnologije agrikulture i medicinske opreme, a kao središnji događaj održavanje viteške bitke.
Kako bi podigli razinu znanja i svijesti o povijesnoj i kulturnoj baštini svoga područja, odnosno informirali i o toj građevini koja bi trebala biti jedna od okosnica turističke ponude dviju općina, LAG Vuka-Dunav već je počeo s aktivnostima prezentacije povijesnih podataka o lokalitetu Kolođvar. Također, već su nekoliko puta organizirane zajedničke akcije čišćenja same utvrde i cjelokupnog okoliša, gdje se nalazi i jedan ribnjak koji su Čepinčani pretvorili u atraktivno izletište koje se odlično nadopunjuje s utvrdom.

Piše: D. Pejić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved