Hvar
Nasukali se partijaneri
9.7.2014. 8:32:40h
Mladi po otoku alkoholizirani razbijaju boce i gase cigarete u prirodi
Osamdesetak stanovnika i gostiju otoka Sveti Klement i Palmižane na Paklenim otocima potpisalo je peticiju kojom traži zabranu dolaska brodova partijanerskih tura Yacht Week i drugih sličnih aranžmana
Christine Zenino / flickr.com

Rat koji su Hvarani, posebno dio tamošnjih ugostitelja, poveli protiv partijanerskog turizma dobiva novi zamah. Prvo je osamdesetak stanovnika i gostiju otoka Sveti Klement i Palmižane na Paklenim otocima potpisalo peticiju kojom traži zabranu dolaska brodova partijanerskih tura Yacht Week i drugih sličnih aranžmana.

Samo dan poslije, ironično, osoblje restorana Toto u vlasništvu obitelji Meneghello moralo je spašavati baš jedan takav partijanerski brod od nasukavanja do kojeg je došlo jer putnici i posada u žaru cjelonoćne zabave nisu ni spustili sidro u more. Akciju spašavanja predvodio je Đenko Meneghello, čija je obitelj sinonim i za ugostiteljstvo na Palmižani i za očuvanje tog prirodnog bisera nadomak Hvaru.  Fotografije dramatičnog spašavanja dobili smo posredstvom hvarsko-engleskog blogera Paula Bradburyja, na čijem su blogu objavljeni i peticija i priča o spašavanju nasukanog jedrenjaka.

"Mladi alkoholizirani gosti rade neviđeni nered"

Peticija je upućena hvarskom gradonačelniku Rinu Budroviću, predsjedniku i vijećnicima gradskog vijeća, ali i ministarstvima turizma, odnosno zaštite okoliša i prirode, Hrvatskoj turističkoj zajednici, županijskoj javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, ACI-ju te sanitarnoj inspekciji. U tekstu potpisnici upozoravaju da je situacija s party-brodovima na Paklenjacima sada već sasvim izvan kontrole, a za to izravno optužuju brodove Yacht Weeka i sličnih organizacija "čiji mladi i uglavnom alkoholizirani gosti rade neviđeni nered i time narušavaju turističku ponudu koja je već desetljećima bazirana na poštivanju i očuvanju prirode i miru".

Pakleni otoci još su od 1972. zaštićeni spomenik prirode u kategoriji značajnog krajolika, tj. zaštićenog krajolika, kojim upravlja Županijska javna ustanova za gospodarenje zaštićenim dijelovima prirode.

– Svjedočili smo prvim znakovima devastacije otoka već prošle godine, kada preveliki broj mladih i razuzdanih ljudi preplavi cijeli otok u već alkoholiziranom stanju, šetajući otokom s bocama alkohola koje nerijetko razbijaju i cigaretama u ruci koje gase u prirodi pa postoji i opasnost od požara, stoji u peticiji, u kojoj se dodaje da je narušen i mir gostiju smještenih u Palmižani, odnosno na Svetom Klementu koji su The Times i Guardian proglasili najljepšim otokom na Jadranu. Sada je takva reputacija ugrožena. Yacht Week najavio je da će, uz vezivanje u ACI marini, partyji na Palmižani trajati danonoćno pet dana tjedno, pa je definitivno gotovo s tamošnjim mirom.

S Palmižane stoga traže da se i na taj otok primijene nedavno izglasovane mjere gradskog vijeća o zabrani alkohola na javnim mjestima i zabrane partyja po Rivi i okolnim prostorima. Uostalom, gradonačelnik Rino Budrović već je prošle godine poručio da je Yacht Week nepoželjan u Hvaru, nakon čega su se preselili na Palmižanu. Za nekoliko dana u hotelu Amfora opet se održava i Ultra Beach Party, a prijevoz oko pet tisuća partijanera iz Splita dijelom će se odraditi baš brodovima Yacht Weeka. Slijede li novi sukobi?

Piše: Ivica Profaca

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved