Trogir
Rasplesani forum
5.7.2014. 10:02:16h
Glazbene večeri u sv. Donatu: nastupaju najbolji hrvatski izvođači
Ovogodišnje, 54. Glazbene večeri u sv. Donatu započinju u ponedjeljak, 7. srpnja, programom “Rasplesani Forum” na kojem će nastupiti Zbor i orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ivana Repušića.
Mario Fajt / flickr.com

Ovogodišnje, 54. Glazbene večeri u sv. Donatu započinju u ponedjeljak, 7. srpnja, programom “Rasplesani Forum” na kojem će nastupiti Zbor i orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ivana Repušića.

– Nakon devet godina, otvaranjem Glazbenih večeri ravnat će maestro Ivan Repušić, koji gradi inozemnu karijeru. Ulaz na koncert na Forumu kojim otvaramo Glazbene večeri slobodan je, a u 21.30 počinje “Rasplesani Forum”, na kojem će se, između ostalih, izvoditi djela Georgesa Bizeta, Jakova Gotovca, Johannesa Brahmsa i Petra Iljiča Čajkovskog – najavio je u četvrtak Jurica Šoša, umjetnički ravnatelj Glazbenih večeri u Sv. Donatu.

Dvanaest koncerata
– Ovogodišnji program traje do 14. kolovoza i obuhvaća 12 koncerata. U kreiranju programa vodili smo računa o četiri elementa: da dovedemo najbolje hrvatske izvođače, da potičemo rad zadarskih glazbenika, da se poštuje međunarodnost festivala, te da se promovira i stara glazba. Mislim da smo zadovoljili sve te uvjete – rekao je Šoša, istaknuvši da će među najboljim hrvatskim izvođačima na festivalu nastupiti Hrvatski gudački kvartet s programom “Romantizam bez granica”, gitaristički trio “Elogio” te udaraljkaški ansambl “Sudar”.

Od zadarskih snaga s trostrukim koncertom nastupa Zadarski komorni orkestar (“Trostruki Beethoven”) pod ravnanjem Ivana Repušića, na završnom koncertu 14. kolovoza pridružit će im se i Komorni zbor “Ivan Filipović”, a na Glazbenim večerima zajednički će nastupiti violinistica Danijela Žeželj-Gualdi i gitaristica Melita Ivković.

Iz svijeta na Glazbene večeri dolaze virtuozi “Orquestrina Baborák” iz Češke, popularni “Romeo i Julija” u izvođenju zbora Kraljevskog dramskog kazališta iz Švedske, talijanski simfonijski orkestar “Spira Mirabilis”, kao i barokni orkestar “Fantasmi” iz Texasa. Staru glazbu promovirat će Ansambl za renesansnu glazbu iz Slovenije, s programom “Renesansni flamenco”.

Roman Segarić, predsjednik Upravnog vijeća Glazbenih večeri, izvijestio je da ovogodišnji festival stoji 1,09 milijuna kuna, od čega 550 tisuća financira Grad Zadar, Ministarstvo kulture izdvaja 160 tisuća, Zadarska županija 15 tisuća, a Turistička zajednica 10 tisuća kuna.

Ostalo 200 tisuća kuna
– Potrudili smo se oko sponzora i prikupili dodatnih 85 tisuća kuna, 70 tisuća očekujemo od ulaznica, a od lanjskog festivala ostalo nam je 200 tisuća kuna. Tako smo uspjeli zaokružiti potreban iznos za održavanje 54. Glazbenih večeri u Sv. Donatu – zaključio je Segarić.

Piše: Lada Burčul
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved