Motovun
Dani Velog Jože
2.7.2014. 8:27:20h
Film, glazba i gastro ponuda na Danima Velog Jože
Ovog vikenda, od 4. do 6. srpnja, u Motovunu će se održati prvi festival Dani Velog Jože, najavio je na konferenciji za novinare Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun. Naglasio je da se ovom manifestacijom, koju zajednički organiziraju Općina Motovun, Turistička zajednica Motovun i agencije Illustris – travel d.o.o iz Banjola, Velog Jožu namjerava vratiti u Motovun.
Mario Fajt / flickr.com

Ovog vikenda, od 4. do 6. srpnja, u Motovunu će se održati prvi festival Dani Velog Jože, najavio je na konferenciji za novinare Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun. Naglasio je da se ovom manifestacijom, koju zajednički organiziraju Općina Motovun, Turistička zajednica Motovun i agencije Illustris – travel d.o.o iz Banjola, Velog Jožu namjerava vratiti u Motovun.

Svijet fantazije

Ova je manifestacija namijenjena posjetiteljima svih uzrasta i afiniteta, djeci, ali i ljubiteljima prirode i kulture, posebno književnosti, likovnih i izvedbenih umjetnost te filma. Motovun je poznata turistička destinacija, dodala je Iva Jeletić, direktorica TZ-a Motovun, a ovom se manifestacijom gradu želi dati još jedan sadržaj kojim se nastoji privući veći broj turista. Uz to, kaže, suradnja Općine, TZ-a i Illustrisa predstavlja dobar spoj javno-privatnog partnerstva. Uvjerena je da će festival, kao jedinstvena manifestacija, postati prepoznatljiv u širem okruženju.

Ovom je prigodom predstavila i prvi uradak festivala - mural na zgradi pošte, koji prikazuje Velog Jožu kako mete stablom, a naslikale su ga Danijela Poropat i Debora Trusgnach iz Gradske radionice Pula. Jeletić vjeruje da će bogat i raznovrstan program tijekom vikenda koji je pred nama u Motovun privući velik broj posjetitelja i pružiti im užitak u svijetu fantazije koji se temelji na liku diva Velog Jože iz istoimene pripovijesti Vladimira Nazora.

Festival će u četvrtak u 19 sati najaviti Društvo likovnih stvaratelja Pazin izložbom slika na temu divova nastalu tijekom nedavne likovne kolonije u Motovunu, rekao je Ozren Grbavčić iz Illustris – travel. Dodao je da će se program od petka do nedjelje na glavnom trgu i ulicama Motovuna odvijati tijekom cijelog dana od 9.30 do 24 sata.

Pulska Filmska Tvornica će sva tri dana festivala kroz filmski produkcijski maraton izraditi dokumentarni snimak festivala. Literarni program, koji uključuje Noć literature, vodit će novinar i književni kritičar Davor Šišović, a gosti će mu biti Milena Benini, Ljiljana Avirović, Carla Rotta, Krešimir Mišek, Zoran Krušvar i Marina Jadrejčić. U sklopu Noći literature predstavit će se prvi prijevod "Velog Jože" na talijanski jezik.

U glazbeno-scenskom programu sudjelovat će ansambl Liberi draconis, koji će svojim glazbenim Motovun vratiti u vrijeme renesansnog skladatelja Andrije Motovunjanina. Održat će se modna revija agencije Tijara, a udruga Čarobnjakov šešir zabavljat će goste predstavama o Velom Joži i mitskim bićima koja će šetati Motovunom. Najmlađima su na raspolaganju kreativne radionice udruge Birikina iz Pule u kojima će djeca interaktivno sudjelovati u likovnom izražavanju i pričama o Velom Joži.

Kućica za ptice

U sklopu gourmet programa pripremat će se vol na ražnju, a na trgu Andrea Antico održat će se sajam starih zanata uz prezentaciju lokalnih proizvoda i novih suvenira, pa i onog o Velom Joži. U dogovoru s lokalnim ugostiteljima nudit će se meni Veli Jože, prepoznatljiv po svojim veličinama, a posjetitelji viši od dva metra dobit će ga besplatno.

Grbavćić je posebno naglasio da će se u subotu s početkom u 9.30 predstaviti velika kućica za ptice kojom će Dani Velog Jože u Mototovun ući u Guinessovu knjigu rekorda.

U svakom slučaju svi koji idućeg vikenda budu pohodili Motovun imat će prilike uživati u svijetu divova, a upravo se Motovun kao destinacija divova želi afirmirati na karti svijeta, zaključila je Jeletić konferenciju, dodajući da se program sa satnicom može pronaći na www.tz-motovun.hr.

Piše: M. Rimanić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved