Varaždinske Toplice
Rimski vojnici
1.7.2014. 6:42:55h
Car Konstantin prošetao gradom uz pratnju nimfi
Rimljani su mjesto prozvali Aqua Issae i od njega stvorili kulturno središte
Michael Coghlan / flickr.com

Protekli vikend u Varaždinskim Toplicama u sklopu festivala Aquafest, posjetitelji su se mogli na kratko vratiti u prošlost i doživjeti stari Rim. Festival se već tradicionalno održava svakog lipnja kako bi se posjetiteljima približilo bogatstvo ovog kraja, a to su prije svega ljekovita termalna sumporna voda, kao i njegova povijest i kultura koja se zasniva na bogatom nalazištu iz rimskih vremena.

Bogat sadržaj
Sedmi po redu festival počeo je u petak Toga partyjem, a na službeno otvorenje festivala u subotu ujutro stigao je i sam car Konstantin u pratnji nimfi, rimskog puka i rimske legije. U sklopu otvorenja posjetitelji su mogli uživati u scenskom prikazu prinašanja žrtve paljenice i vojnom prikazu sukoba između Rimljana i Kelta. Raznih zanimljivih sadržaja nije nedostajalo tijekom cijelog vikenda i tako su za posjetitelje demonstrirane i rimska masaža, rimska odjeća, održan je rimski sajam...

Festival je u Varaždinske Toplice privukao brojne posjetitelje.

Odlično za najmlađe
- Ovakva događanja odlična su za najmlađe, jer osim što se dobro zabave, nešto i nauče - kazala nam je Ivana iz Čakovca koja je u Varaždinske Toplice stigla sa suprugom i troje djece.

Inače u 3. stoljeću prije Krista na području današnjih Varaždinskih Toplica je živjelo ilirsko pleme Jasi, po čijem su imenu Rimljani kasnije ovo mjesto prozvali Aquae Iasae. Naselje je u doba Rima zbog izvora termalne vode, izraslo u značajno zdravstveno, kulturno i gospodarsko središte

Piše: Danica Pajtak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved