Parking
27.6.2014. 12:10:38h
Gotovo 12 tisuća stranaca nije platilo parkiranje
Frapantan podatak da turisti u velikom broju ne plaćaju parkiranje u jadranskim gradovima, od kojih je, kako je kolegica Novog lista Ana Raić Knežević otkrila, čak četiri i pol tisuće Talijana, otkriva da "zapad" i nije toliko prometno prosvijećen koliko se mislilo.
William Murphy / flickr.com

Frapantan podatak da turisti u velikom broju ne plaćaju parkiranje u jadranskim gradovima, od kojih je, kako je kolegica Novog lista Ana Raić Knežević otkrila, čak četiri i pol tisuće Talijana, otkriva da "zapad" i nije toliko prometno prosvijećen koliko se mislilo.

Očito za njih vrijede jedna pravila ponašanja kod kuće, a druga na našoj obali, pa otud i velik broj kazni koje komunalna poduzeća, koja naplaćuju parkiranja u gradovima na jadranskoj obali, izdaju vozilima stranih registracijskih tablica.

Nenaplaćene dnevne parkirne karte, koje su izdane kao kazne, proteklih su godina često bile predmet polemika. Pula parking je nerijetko znao doskočiti vlasnicima vozila stranih registracijskih tablica, na što je, jednako nerijetko, nailazio na kritike.

Međutim, otkriveni podaci ukazuju da, iako ne većina, mnogo stranaca smatra kako u Hrvatskoj ne treba platiti parkiranje. A svi se guraju u starogradsku jezgru što itekako otežava cirkuliranje prometa ionako opterećenim centrom Pule.

Prema podacima koja nam je dostavio Boris Agatić, voditelj reklamacija i ovrha u Pula parkingu, u posljednje dvije i pol godine, od 2012. do 22. lipnja ove godine, izdano je vlasnicima vozila s registarskim tablicama iz Slovenije, Italije i Njemačke, nevjerojatnih 11.721 kazni zbog neplaćenog parkiranja.

Iako 4.500 Talijana nije platilo parkiranje u Hrvatskoj zbog čega su dobili kazne, u Puli su najnediscipliniraniji Nijemci koji su u protekle dvije godine skupili 6.156 kazni Pula parkinga. Doduše, i dolaze u Pulu u najvećem broju. U istom razdoblju Pula parking je napisao i 3.134 kazne Talijanima te 2.431 kaznu Slovencima.

Čini se ipak da je Pula parking u proteklom razdoblju uspio donekle uvesti red te vlasnike stranih vozila prisiliti na plaćanje parkiranja. Vidljivo je to iz podatka da je u 2012. godini izdano 5.523 kazne vozačima iz Slovenije, Italije i Njemačke, a prošle godine 4.591 kazna, dok je u prvih šest mjeseci ove godine izdano 1.607 kazni. No, turistička sezona tek je počela pa će i ta brojka do kraja vjerojatno biti i veća.

- Trenutno su kazne u fazi utuženja i nemamo povratne informacije koliko ih se uspjelo naplatiti. Rezultate bi, nadamo se, trebali znati do kraja ove godine. Međutim, postoje velike naznake da su, primjerice Nijemci, od kada su im počele stizati kazne na kućne adrese u Njemačkoj, počeli puno ozbiljnije shvaćati Hrvatsku i hrvatska komunalna poduzeća. Osnovno je samo jedno, nitko se ne može tako ponašati kršeći hrvatske propise i osoba koja u prekršaju ne može proći nekažnjeno, kaže direktor Pula parkinga Branislav Bojanić.

Pulski odvjetnički ured kojeg vode Shain Pecheco Vinković i Marko Kuzmanović već se četiri godine bavi postupcima naplate kazna strancima koji nisu platili parkiranje u Puli. U proteklom razdoblju razvili su i mrežu s odvjetničkim uredima u inozemstvu zahvaljujući kojoj naplaćuju izdane dnevne karte. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju postupak se, kažu, i ubrzao jer sada puno lakše dolaze do osobnih podataka vlasnika vozila. Upravo nam ovi pulski odvjetnici pojašnjavaju proces naplate.

- Proces naplate potraživanja podrazumijeva da nabavimo  podatke o dužnicima, a to su vlasnici vozila, te ih naplatimo potom vansudski - putem odvjetničkih opomena, ili sudski - putem ovršnog postupka, sve u suradnji s inozemnim odvjetničkim uredima, kažu nam Vinković i Kuzmanović. 

Piše: Goran Rojnić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved