Požega
Običaji
23.6.2014. 10:24:48h
Uz krijes lampioni u najkraćoj noći poletjeli u nebo
Paljenje ivanjskog krijesa i dočekivanje toplog ljeta u najkraćoj noći u godini tradicija je koju Požežani održavaju stotinama godina. Velikom proslavom i Ivanjskim krijesom Požežani su pozdravili odlazak zime.
AGM Kruna / glas-slavonije.hr

Paljenje ivanjskog krijesa i dočekivanje toplog ljeta u najkraćoj noći u godini tradicija je koju Požežani održavaju stotinama godina. Velikom proslavom i Ivanjskim krijesom Požežani su pozdravili odlazak zime. Tradiciju su obnovili prije petnaestak godina članovi Društva “Sv. Grgur” s članovima Povijesne postrojbe Požeške građanske straže. Veliki krijes na Trgu Sv. Trojstva pali Veliki Grgur, jedan od starijih članova koji tu funkciju obavlja godinu dana, a od Ante Božića tu ulogu je ove godine uz poseban ceremonijal preuzeo Damir Fraisberger. On je bakljom potpalio ovogodišnji Ivanjski krijes.
Tisućama krijesnica koje su letjele u nebo, za ovu priliku zamračenog glavnog trga dozivani su ljetni dani, a u tome je pomogao i veliki vatromet koji su priredili Turistička zajednica grada kao organizator i grad Požega kao pokrovitelj. Požežane je u prvu ljetnu noć uveo Igor Delač cjelovečernjim koncertom. Za to vrijeme Požežani su u nebo pustili stotine lampiona sa svojim željama koje je za sve besplatno osigurala turistička zajednica.
– Ovo je prvi put da i Požežani mogu sudjelovati u puštanju lampiona u zrak, a pri tome i izraziti svoje želje. TZ je za sve koji žele zajedno pustiti u noć svoj lampion osigurala nekoliko stotina lampiona. Zanimanje koje su pokazali za to je iznimno, pa ćemo i to ugraditi u naš Ivanjski krijes kao tradiciju – rekla je Silvija Podoljak, direktorica TZ.
Ove godine u organizaciji tjednika Kronika požeško-slavonska ivanjsku večer upotpunio je i 2. Sajam antikviteta, koji je okupio tridesetak izlagača iz Slavonije i Baranje, a ovaj put i desetak iz Požeštine. Velikom ponudom antikviteta i starina izuzetno zadovoljni bili su i Požežani koji su razgledavali, a poneki i kupili nešto od antikviteta za svoj dom ili kolekciju.
– Ohrabreni odličnim rezultatima koje smo dobili na 1. Sajmu antikviteta, organizirali smo i 2. Sajam te ponudili zaista zanimljivo poslijepodne i večer te uživanje u starinama. Za rujan najavljujemo i održavanje 3. Sajma, za što imamo podršku grada i TZ – istakao je organizator Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska.
Na velikoj pozornici održan je kulturno-zabavni program, Gradski muzej Požega nagradio je sve učenike i one koji su sudjelovali u memory igri „Čuvaj glavu“ koja je organizirana kao online igra na internetu u povodu obilježavanja 90 godina požeškog muzeja. Članovi GKUD-a Požega su za sve posjetitelje sajma pekli ukusne slavonske lepinje.

Piše: AGM Kruna

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved