9. put
20.6.2014. 8:18:45h
I Dalmacija bi mogla dobiti svoju verziju INmusic festivala
Na pragu devetog izdanja INmusic festivala koji će se od 23. do 25. lipnja održati na jarunskom Otoku mladosti u Zagrebu, i sjajnog nastupa Queens Of The Stone Age na Zagrebačkom velesajmu, očito je da će i ova ljetna koncertna sezona proći u znaku Zorana Marića.
Obojeniprogramlive / wikipedia.org

Na pragu devetog izdanja INmusic festivala koji će se od 23. do 25. lipnja održati na jarunskom Otoku mladosti u Zagrebu, i sjajnog nastupa Queens Of The Stone Age na Zagrebačkom velesajmu, očito je da će i ova ljetna koncertna sezona proći u znaku Zorana Marića.

Utemeljitelj i direktor festivala, koji već devet sezona na Jarun dovodi velika imena svjetske scene, neupitno je naš najznačajniji promotor. Pače uz nezaobilaznog indie-promotora Matu Škugora jedini koji – nakon neslavne propasti Lupa/Adriaentertainmenta kao domaćih partnera Live Nationa i Terranea – sustavno predstavlja i ikoničke figure rocka, globalno poznate „headlinere“ i mlade hype bandove.

Kada smo prije pet-šest mjeseci razgovarali o nadolazećem INmusicu, kazali ste da očekujete kako će ovogodišnje izdanje festivala biti još bogatije negoli ranija. I očito ste uspjeli...

- Da, kada smo razgovarali očekivao sam da će pregovori s The Black Keysima završiti uspješno, a i ne samo s njima, tako da ove godine doista imamo jedan od najboljih programa INmusica do sada. Zbog toga ćemo imati i rekordni turistički posjet, tako da procjenjujemo da će INmusic ove godine osvariti prihode za grad Zagreb u iznosu od 20 do 30 milijuna kuna.

Uz sve to, znatno dižemo i razinu produkcije festivala, dio programa će se odvijati u big top-šatorima koji se prvi put postavljaju u Hrvatskoj, a prvi put će se festival održati na dva jarunska otoka. Kamp će, naime, biti na Otoku Trešnjevka, koji će pontonskim mostom biti spojen s Otokom mladosti.

Valjda je i zbog INmusica, ali i splitskog Ultra Musica konačno svima jasno da su veliki rock festivali, ali i oni specijalistički elektroničke glazbe, izuzetno bitni i za turizam?

- INmusic ima ogroman značaj za kontinentalni turizam a uz, dakako, i iznimanu kulturnu važnost za domaću publiku.

Jedna od primjedbi na prošlogodišnja izdanja bila je da nedostaje pravi headliner: točnije neki vrući band koji je premijerno u Hrvatskoj. Sada su tu Black Keys i to s novim sjajnim albumom i u vrhunskoj i autorskoj formi?

- Te sporadične primjedbe su doista bile neosnovane, jer smo mi svake godine imali značajne i velike headlinere. Ostali program su bili bogatiji ili siromašniji ovisno o budžetu, no s headlinerima, dakle zvučnim velikim imenima, u pravilu nismo imali većih problema. Činjenica je da smo prošle godine imali Arctic Monkeys, neposredno prije njihova nastupa na Glastonbury festivalu, na kome su bili headlineri uz Rolling Stonese.

To jasno dokazuje neosnovanost takvih prigovora. Upravo taj kontinuitet kvalitetnog programa i velikih imena na INmusicu nam je i omogućio da dobijemo The Black Keyse ove godine, dakle band koji je neosporno jedan od trenutno najaktualnijih, najkvalitetnijih pa i najpopularnijih rock ‘n’ roll imena na svijetu. Dovoljno je spomenuti da ne sviraju ove godine niti u Austriji, niti u sjevernoj Italiji, a od istočnoeuropskih zemlja sviraju samo u Hrvatskoj i Poljskoj.

Koga biste posebno istaknuli na ovogodišnjem programu?

- Uz poznata i afirmirana imena kao što su legendarni Pixies, Foals, MGMT, The Fratellis, Wolfmother itd. - svakako bih istaknuo Bombina i Basseouku Kouyatea, sjajne afričke glazbenike koje publika može vidjeti i čuti jedino na INmusicu ili na internetu.

Zoran Marić: Naša obala je iznimno velika, a festivala na kojima glazbenici doista i sviraju ima jako maloI ove godine program je tipičan ‘festivalski’: žanrovski raznolik na više pozornica. Je li to problem – zbog onih koji bi pratili i world music atrakcije poput sjajnog Bombina i događanja na glavnom strageu – ili pak blagodat?

- Svakako blagodat, bogatstvo raznolikosti koju promoviramo godinama putem Multikulture demonstrira se i na INmusicu. Ove godine neće biti preklapanja bitnih izvođača tako da će publika moći uživati u svim izvođačima iako sam siguran da nitko neće uspjeti pogledati sve nastupe.

Godinama ste uz pomoć pokrovitelja/sponzora sami radili festival. Je li ove godine uskočio i grad ili ministarstva turizma i kulture?

- Uz sponzore, festival podupiru i Turistička zajednica Grada Zagreba i Hrvatska turistička zajednica.Prvi put je i Grad Zagreb pokrovitelj festivala što nam je omogućilo realizaciju ideje organiziranja kampa na Otoku Trešnjevka.

Vjerujemo da će se Grad Zagreb intenzivnije uključiti sljedećih godina što bi nam omogućilo da održimo i povećamo ovu razinu produkcije i posjeta festivalu. Ako se to dogodi, očekujemo da u idućih četiri - pet godina INmusic festival donosi gradu Zagrebu prihod od 40 do 60 milijuna kuna po godini.

Postoji li mogućnost ili planovi da se INmusic ‘ekstenzijama’ – manjim programima, tijekom ljeta dobaci i do obale?

- U vrijeme recesije treba biti oprezan i realan sa širenjem festivala. Svakako je to jedna od ideja kojim se bavimo, ne na način da radimo na moru festival veličine INmusica, ali jedan festival prave mjere je svakako moguć. To bi bio odličan spoj kontinentalnog i morskog turizma. Naša obala je iznimno velika, a festivala na kojima glazbenici doista i sviraju ima jako malo.

Piše: Zlatko Gall
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved