Lovran
Trešnje
9.6.2014. 12:57:06h
Trešnjada u Lovranu: Vagon slatkih plodova i štrudla »na metar«
U lovranskom hotelu »Excelsior« otkrili su nam da su za izradu kolača utrošili 250 kilograma trešanja
Silverije / wikipedia.org

Rezanjem desetmetarskog štrudela od lovranskih trešanja kojim je bilo ispisano Trešnjada 2014, na lovranskom trgu otvorena je već tradicionalna gastro manifestacija Dani črešanj va Lovrane. Brojni posjetitelji, domaći i gosti, u značajnom broju obilazili su štandove na kojima se nudila lovranska trešnja po 30 kuna za kilogram. Ovogodišnji urod trešanja u Lovranu bio je dobar, a jake kiše nisu naštetile plodu, potvrdila je Edita Turković iz Dobreća koja je prodavala ovaj slatki lovranski plod.

– Kiša ih ni rovinala, aš su va to vreme još bile zelene. Ipak, fascinantno je da je črešnja va jenen dele Lovranšćine jako dobro rodila a va drugen ne. Tako je va Lignje slabo rodila, a va Dobreće je ima, puna je lepa i vela, prava lovranska črešnja – govori Turković ističući kako se lovranske trešnje razlikuju od dalmatinskih po tome što imaju dužu peteljku i puno su slađe.

Osim krupnih, crvenih trešanja, prolaznike su mamile i raznolike slastice od i sa trešanjama. U ponudi hotela Excelsior koji je ima štand na glavnom gradskom trgu, našle su se pite, štrudle, razni drugi kolači, ali i palačinke od trešanja, a djelatnici lovranskog hotela otkrili su nam kako je u izradi kolača iskorišteno 250 kilograma trešanja. Kulturni dio programa obogatio je nastup folkloraša iz Turopolja.

Zadovoljan subotnjom posjetom gastro fešti bio je i direktor TZ Općine Lovran Vojko Brubnjak, no više od toga veseli ga činjenica da je u razdoblju od 1. siječnja do kraja svibnja Lovran zabilježio odlične turističke rezultate. U navedenom razdoblju ostvareno je čak 12 posto više noćenja, a nastavi li se takav trend, Brubnjak kaže da će se stići do rezultata koje je Lovran ostvarivao u godinama prije Domovinskog rata.

U sklopu Dana trešanja u jutarnjim subotnjim satima u Lovranu je održan i eko sajam. Na dvadeset štandova izlagani su eko proizvodi, a organizatori ističu kako će ovaj sajam, s obzirom na veliki interes, nastojati u Lovranu organizirati jednom mjesečno.

Piše: Marina Kirigin

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved