Vinkovci
Rimski dani
9.5.2014. 9:59:37h
Rimski dani u Vinkovcima pod geslom Habemus Imperatores!
Cilj manifestacije je educirati građane i posjetitelje o samom Rimskom carstvu, kulturi toga vremena, ali i promovirati Vinkovce kao destinaciju koja, uz bogatstvo folklora i gastronomije, nudi i druge zanimljivosti i posebna bogatstva
MirkoS18 / wikipedia.org

Vinkovačka Turistička zajednica i Gradski muzej po drugi put organiziraju manifestaciju Rimski dani što će se na središnjem vinkovačkom trgu, Trgu bana Šokčevića održati 23. i 24. svibnja pod geslom Habemus Imperatores! - Imamo careve.

- Cilj manifestacije je educirati građane i posjetitelje o samom Rimskom carstvu, kulturi toga vremena, ali i promovirati Vinkovce kao destinaciju koja, uz bogatstvo folklora i gastronomije, nudi i druge zanimljivosti i posebna bogatstva. Namjera nam je uključiti vinkovačke obrtnike i mlade kako bi Vinkovci bili prepoznati, baš kao i nekada kao grad keramičara i grad koji danas ima posebnu, rimskim vremenom inspiriranu, turističku ponudu - pojasnila je Martina Matković, direktorica vinkovačke Turističke zajednice Grada Vinkovaca.

- Priredili smo bogat dvodnevni program gdje će biti radionice keramičarskih proizvoda, za izradu kaliga, vojnih sandala, rimskih frizura, Dioklecijanova legija iz Splita će poučiti o vještinama gladijatora, kako su se borili, kakva im je bila oprema, a mališani iz vrtića će odjeveni kao pravi mali Rimljani proći u Trijumfalnoj povorci kako što su rimski carevi u takvoj povorci pokazivali što su osvojili u ratu iz kojega se vraćaju. Ove godine se navršava 1750 godina od kada je Valentinijan, rođen u Vinkovcima, postao car i zato je slogan Habemus Imperatores. Rimski carevi su voljeli bogato nagrađivati svoje rodne gradove, tako će i Valentinijan, na svom reizboru u nedjelju 24. svibnja počastiti Vinkovčane velikom rimskom gozbom na "najdužem rimskom stolu" gdje će biti delicije iz rimskih vremena, a prilozi su namijenjeni udruzi mladi protiv gladi i njihovoj Socijalnoj samoposluzi - kaže Hrvoje Vulić, kustos vinkovačkog muzeja i jedan od organizatora Rimskih dana i dodaje kako će Vinkovčani, Cibalitanci uživati u vještinama žonglera i vrsnih cirkusanata Triko Circus Teatra iz Zagreba.

Oba dana manifestacije, bit će Sajam rimskih proizvoda, a djeca će se natjecati u rimskim igrama o kojih su većina privlačna i današnjoj djeci. Zanimljiv i u svom stilu plakat je izradio kultni Dubravko Mataković.

- Želio sam na simpatičan način približiti djeci to vrijeme pa sam uz cara Valentinijana u odori rimskog vojnika, da ne bi bilo previše militantno, stavio i cara Valensa, Valentijanovog brata, s kriglom piva jer su mi u muzeju rekli da je bio ljubitelj piva i imao pivski stomak. Likovi su pogoni za repliciranje na majicama, suvenirima... - kaže Mataković, a gradonačelnik sadašnjih Vinkovaca, Mladen Karlić očekuje da će Rimski dani izrasti u najveću vinkovačku proljetnu manifestaciju koja će privući brojne goste.

Piše: Miroslav Flego

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved