Fažana
Maslinovo ulje
6.5.2014. 8:41:24h
U subotu deseta smotra maslinovih ulja
"Sveti Elizej" naziv je, po pitoresknoj fažanskoj crkvici iz 7. stoljeća, okruženoj starim maslinicima, koji će u subotu ponijeti 10. smotra ekstradjevičanskog maslinovog ulja u organizaciji fažanske Agroudruge i Općine.
Channel R / wikipedia.org

"Sveti Elizej" naziv je, po pitoresknoj fažanskoj crkvici iz 7. stoljeća, okruženoj starim maslinicima, koji će u subotu ponijeti 10. smotra ekstradjevičanskog maslinovog ulja u organizaciji fažanske Agroudruge i Općine.

Tim su povodom načelnica Fažane Ada Damjanac i predsjednik Agroudruge Dario Šuran predstavili i etikete za ambalažu ekstradjevičanskog maslinovog ulja koje će nositi isto ime, "Sveti Elizej", a kojim će se moći kititi samo najprobranija ulja s područja općine. Svaka će etiketa, odnosno boca, biti numerirana, da ne bi došlo do zloupotrebe naziva.

- Imenom "Sv. Elizej" nastojimo brendirati svoje ulje, da ga zaštitimo kao fažanski proizvod, i to prema staroj crkvici iznad Fažane gdje uspijevaju najbolja ulja. Za ime su najzaslužniji dr. Aljoša Vitasović i župnik Ilija Jakovljević, a etiketu će nositi ekstradjevičanska ulja koja su ostvarila najbolje rezultate na smotri, rekla je Damjanac i naglasila da nositelj znaka "Sv. Elizeja" ne znači i da će to pravo uživati i druge godine.

Etiketa neće biti vezana za maslinara, već za ulje, a bude li sljedeće godine podbačaja po pitanju kvalitete, neće ga smjeti koristiti za tu berbu. Etiketirano ulje otkupljivat će Općina i Agroudruga, a moći će ga plasirati i sami proizvođači.

Za sada je odštampano 50 crnih etiketa sa zlatnim otiskom za boćice od 2,5 decilitra, a nakon smotre vidjet će se s kolikim "zlatnim" količinama raspolažu maslinari pa će biti tiskane točno na mjeru. U pripremi će biti naljepnice za veće i za manje ambalaže, a boce će sa stražnje strane nositi podatke o proizvođaču i lokaciji.

- Od 34 uzorka pristiglih za smotru devet će ih dobiti zlatnu medalju, 13 srebrnu, a četiri ulja brončanu medalju. Ipak, treba reći da sva uzorkovana ulja, prema europskom pravilniku, spadaju u ekstradjevičanska ulja, rekao je Šuran.

Subotnji program smotre počinje u 10 sati u Multimedijalnom centru upravo predavanjima o maslinarstvu. Aljoša Vitasović govorit će o ulozi maslinarstva u promociji Općine, Olivera Koprivnjak održat će predavanje "Ekstradjevičansko maslinovo ulje - ima li bitnih razlika u kvaliteti?", a Edi Družetić i Franko Raguž educirat će maslinare kako efikasno suzbijati maslinovog svrdlaša.

Viviana Lušetić analizirat će ovogodišnja ulja, o svetom Elizeju izlagat će Marija Komparić, a Melita Peroković govorit će o značaju maslinovog ulja u turizmu.

Središnji program smotre odvijat će se na Trgu sv. Kuzme i Damjana gdje će od 13 sati nastupati KUD Ulika iz Fažane, a pred okupljenima izlaganje će održati načelnica Damjanac i županijski pročelnik Milan Antolović, nakon čega slijedi podjela diploma i nagrada.

Piše: Z. Strahinja

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved