Opatija
Stara dama
24.4.2014. 5:58:56h
Opatija: otmeni duh stare dame
Jedan od gradova sa najstarijom turističkom istorijom na jadranskoj obali je Opatija ili kako je još zovu - "stara dama", i to je mesto u kojem ćete uživati u zelenilu, moru, vazduhu i šetnji.
Alistair Young / flickr.com

Jedan od gradova sa najstarijom turističkom istorijom na jadranskoj obali je Opatija ili kako je još zovu - "stara dama", i to je mesto u kojem ćete uživati u zelenilu, moru, vazduhu i šetnji.

Smeštena podno planine i Parka prirode Učka, Opatija (u prošlosti poznata i pod imenom Sankt Jakobi ili Abazia) pruža dovoljno izbora za odmor i leti i zimi. Predivna priroda, klima, parkovi, hoteli i stare austrougarske vile, šetališta i plaže već duže od 160 godina privlače turiste. Festivalima, koncertima, izložbama, wellness ponudom i raznim kulturnim i sportskim događanjima Opatija je privlačna gostima tokom cele godine. Nalazi se u Kvarnerskom zalivu u kojem se Mediteran najdublje usekao u kopno Srednje Evrope u podnožju planine Učka. Zaklonjena od jakih vetrova ostrvima s jedne i planinom s druge strane.

Najstariji hotel koji i danas radi na istočnoj obali Jadrana, hotel Kvarner, sagrađen je 1884. kao prva luksuzna destinacija u Opatiji. Podignut je na mestu ranijih vinograda porodice Tomašić za samo deset meseci. Hotel je prvobitno planiran kao sanatorijum za bolesti pluća. Najstariji deo je južni, klasicistički formiran korpus hotela. Severni deo u početku je udomljavao tople kupke (Warmbäder), povezane s hotelom natkrivenim hodnikom (Wandelbahn). Pred hotelom, do same obale mora, stajala je terasa „Najelegantnije kavane na svetu” koja je kasnije povučena s obalskog puta. Na mestu izgorelih toplih kupki podignuta je 1913. godine čuvena Kristalna dvorana koja i danas ugošćuje najsvečanije opatijske događaje i balove (više od 50 godina godine tu se održava Opatijski festival nastao po ugledu  na italijanski Sanremo koji se emituje iz hotela Ariston). Za zaljubljene je pravi raj hotel Mocart na samoj obali, razmazite se u luksuznom hotelu Milenij sa pet zvezdica ili Grand hotelu Adriatic sa četiri zvezdice ili odaberite neki od hotela sa dve ili tri zvezdice koji odušu šarmom davnih vremena. Inače, ovo je grad s najviše otvorenih hotela tokom cele godine na Jadranu i sa najviše wellness hotela.Ni ponuda privatnog smeštaja ne zaostaje - prenoćište u jeku sezone u sobi najviše kategorije platićete po osobi od 1.000 do 1.300 dinara.

Park sa 150 biljnih vrsta
Smatra se da je turizam u Opatiji počeo izgradnjom Ville Angiolina 1844. godine kada je trgovac iz Rijeke Iginio Skarpa kupio ovo poluostrvo po vrlo povoljnoj ceni, i skromnu kuću pretvorio u prekrasnu vilu, nazvanu prema njegovoj pokojnoj supruzi. Nakon toga su počeli da pristižu prijatelji i gosti, među kojima je bilo i istaknutih ličnosti, poput austrijske carice Marije Ane koja je u Villi Angiolini boravila 1860.  Skarpa je 1911. godine prodao zemljište Ministarstvu za zdravstvo za 2,5 miliona guldena. Danas je u Angiolini smešten Hrvatski muzej turizma. Oko Ville Angioline je središnji opatijski park - hortikulturni spomenik površine 3.64 ha. Podeljen je na 60 polja i u njemu je zasađeno oko 150 biljnih vrsta. Veliki broj njih potiče iz dalekih krajeva sveta i nisu tipične za ovo podneblje. Među mnogim zanimljivim biljkama u parku se nalazi i japanska kamelija (Camellia japonica), koja je postala prepoznatljivi simbol Opatije. U parku je i najstarija građevina Opatije, Crkva svetog Jakova, koji se prvi puta spominje u istorijskim spisima 1449. godine. Inače, delovi parka građeni su u stilu engleskog vrta, krivudavih staza i u francuskom stilu, s cvetnim parterom koji se menja prema godišnjim dobima.

Ovu čuvenu turističku rivijeru na hrvatskom delu Jadrana čine, pored Opatije, i Lovran, Volosko, Veprinac, Ičići, Ika, Medveja, Mošćenička Draga, Kastav, Brseč, a povezani su šetalištem pored obale (lungo mare) dugim 12 kilometara. U zaleđu Lovrana prostire se Park prirode Učka na površini od 146 kvadratnih kilometara, vrlo bogat biljnim i životinjskim vrstama, a posebno se ističu stogodišnje šume kestena, razne vrste lekovitog bilja i neke endemske vrste cveća. Ima uređene planinarske i biciklističke staze.

Pršuta ili sveža morska riba
Istra je poznata po dobroj hrani, bilo da uživate u jelima od sveže ribe (kilogram kvalitetne ribe u restoranima košta oko 4.000 dinara) ili u pršuti, siru, slanini, kobasicama… Restoran Bevanda nije poznat samo po dobroj hrani i po velikom izboru vina, već i pogledu koji se pruža sa terasa uz samo more i ima prilaz iz pristaništa. U sklopu restorana je i prvi Champagne&Caviar bar na Jadranu sa jedinstvenom ponudom šampanjaca, votke i kavijara. Tu je i Kukuriku - Kastavski „slow food“, a njegova posebnost je što gostima nudi svakodnevno drugačiji meni u zavisnosti od sezonske ponude. Od samih početaka ovoga restorana, neguje se kultura sporog serviranja (slow food). Nenad Kukurin, vlasnik i upravnik restrorana peta je generacija ugostitelja s porodičnom tradicijom od 117 godina. Za one koji vole opuštenu atmosferu tu je Mala krčma Skalinada u kojoj možete po povoljnim cenama da probate razne istarske specijalitete, dok ćete stona otvorena vina plaćati od 70 do 100 kuna (1.000 do 1.400 dinara). U picerijama ćete malu picu platiti oko 350 dinara, a veliku oko 300 dinara. Kugla sladoleda košta oko 70 dinara, porcija palačinki oko 210 dinara, kolači 200 dinara, tanjir tople supe platićete oko 170 dinara, dok je riblja čorba nešto skuplja -  350 dinara.

Piše: Marija Jakob

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved