31.7.2013. 5:50:20h
Kreće ekspedicija: Speleolozi u Lukinoj jami istražuju jezero
Speleološkom ekspedicijom naziva “Lukina jama sifon – 2013.” istražit će njeno dno te probati otkriti kolika je zapravo dubina jame
Darij & Ana / flickr.com

Dvadeset godina nakon otkrića speleolozi će se u petak ponovno spustiti na dno Lukine jame na Velebitu. Speleološkom ekspedicijom naziva “Lukina jama sifon – 2013.” istražit će njeno dno te probati otkriti kolika je zapravo dubina jame.

– Predradnje i poslovi oko ekspedicije traju još od kraja 2011., a speleolozi će se sada spustiti na dno jame gdje se nalazi sifon, odnosno jezero. Zaronit će u nj modernim sustavom za ronjenje, koji prije nije bio dostupan, te napraviti topografsku kartu dna, videosnimke te fotografije samog kraja jezera, ujedno i najniže točke jame – objasnio je Zvonimir Završki iz Zagrebačkog speleološkog saveza. Ekspedicija u sifonu Lukine jame trajat će do 25. kolovoza.

Piše: Mateja Šobak/VLM 

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved