Kostrena Sveta Barbara, Kraljevica
Izgradnja nogometnog kompleksa
3.4.2014. 11:32:02h
Sportski kamp: Kostrena i Kraljevica zajedno će graditi nogometni kompleks
Kamp bi imao devet nogometnih terena, četiri u Kostreni i pet u Kraljevici. Jedinice lokalne samouprave projekt bi dovele u visoku fazu projektne dokumentacije i potom ponudile privatnim partnerima
Christian Heindel / flickr.com

Kostrena i Kraljevica povezat će se u projektu županijskog sportskog kampa koji bi obuhvaćao nogometne terene u ove dvije lokalne samouprave. Kamp bi obuhvaćao devet nogometnih terena, četiri u Kostreni i pet u Kraljevici, a jedinice lokalne samouprave ovaj bi projekt dovele u visoku fazu projektne dokumentacije i potom ponudili privatnim partnerima.

Marunić: Vila Croatia line bit će u rukama Kostrenjana
Govoreći o smještajnim kapacitetima u Kostreni, Marunić je posebno istaknula objekt Croatia line koji se godinama bezuspješno pokušava prodati.
   – Croatia line bila je naš ponos i mi želimo da dođe u naše ruke. To je želja svih nas, a posebno naših kapetana, rekla je Marunić koja nekadašnji objekt Croatia line iznad Svežnja vidi kao još jednu dopunu smještajnim kapacitetima Kostrene.

O projektu razvoja sportske infrastrukture jučer je u općini Kostrena održan sastanak na kojem su uz načelnicu Kostrene Mirelu Marunić i gradonačelnicu Kraljevice Nadu Turina Đurić, prisustvovali i članica Skupštine PGŽ Tatjana Smeraldo i zamjenik župana Marko Boras Mandić.

Potpora turizmu
– Ovo su projekti koji trebaju biti put razvoja naše županije. Naime, većina naših sportaša ide na pripreme u inozemstvo, iako naša klima omogućava da se kod nas pripremaju 365 dana u godini. Osim toga imamo visoku fazu pripremljenosti koja omoćava izradu tog projekta. U ovom trenutku pet terena možemo graditi na općinskom i gradskom zemljištu, a ostatak zemljišta je državno. Nešto manje zemljišta je u privatnom vlasništvu, što pak može biti dio neke sljedeće faze kojom bismo došli do ukupno 11 terena, kazao je Boras Mandić ističući važnost suradnje između više jedinica lokalne samouprave na ovakvim projektima.

   Sam projekt trebao bi imati komercijalnu dimneziju koja bi pokrenula i nedovoljno iskorištenu turističku infrastrukturu na području Kostrene i Kraljevice. U tom slučaju sudionici su posebno istaknuli smještajne kapacitete Uvale Scott i prenoćišta Lucija čiji bi vlasnik s ovakvom ponudom mjesta u kojima ima smještajne kapacitete opravdao vrijednost potrebnih ulaganja u postojeće objekte.

Pravi trenutak
Prema riječima kraljevačke gradonačelnice Nade Turine Đurić, za ovakav je projekt potrebna politička volja koje dosad nije bilo. Grad Kraljevica za nogometna će igrališta ponuditi kompleks površine devet hektara koji se nalazi u rekreativnoj zoni u Šmriki ispod igrališta NK Primorac. Većinski vlasnik zemljišta je država, a manji dio, od dva hektara u privatnom je vlasništvu.

U Kraljevici 200 vezova
Nada Turina Đurić vjeruje da će Općini Kostrena korisiti priključivanje županijskoj lučkoj upravi. Kraljevica je, kako je kazala, dobar primjer funkcioniranja malih lučkih uprava koje imaju mogućnost rješavanja problema komunalnih vezova, ali i razvoj sportskog pa i komercijalnog dijela. Kraljevicu iduće godine očekuje dvjestotinjak novih vezova, uglavnom za komercijalne svrhe, a planira se i proširenje lučice Carevo sa 150 na 300 vezova.

   – Vjerujem da bi to pokrenulo i turističku tvrtku koja na području Kraljevice i Kostrene ima Uvalu Scott i Luciju, kapacitete s kojima u ovom trenutku nismo zadovoljni, a sami vlasnici nam kažu da im je u Kostreni i Kraljevici potrebno nešto na što bi se mogli osloniti svojom ponudom, istaknula je Turina Đurić.

   Kostrena pak u ovaj projekt ulazi s gotovom prostorno-planskom dokumentacijom, a uz postojeće nogometne terene, gradila bi se dva nova – u Žuknici i iznad uvale Svežanj.

   – Mislim da je ovo pravi trenutak za jedan ovakav projekt budući da smo upravo na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kostrene usvojili Program ukupnog razvoja Kostrene koji između ostalog Kostrenu vidi i kao sportsko-rekreativnu zonu. Svaki projekt za nas je dobrodošao, a trenutno stvaramo pretpostavke kako bismo vidjeli koliko se naše želje poklapaju sa stvarnošću, smatra Marunić.

Lučka uprava
Suradnja Kraljevice i Kostrene nedavno je učvršćena i formiranjem Županijske lučke uprave Bakar-Kraljevica-Kostrena. Ovom odlukom i formalno su ostvarene zakonske pretpostavke za mogućnosti investiranja u luku Žurkovo, čime se u potpunosti otvaraju vrata projektu izgradnje lukobrana u sklopu održavanja Europskih sveučilišnih igara u Republici Hrvatskoj 2016. godine. U Kostreni se nadaju da će im se povjeriti organizacija demo sporta, konkretnije jedrenja, čime bi im se ukazala prilika za ostvarenje financijske potpore od strane EU fondova pri čemu bi nosilac investicije bila Županijska lučka uprava Bakar-Kraljevica-Kostrena. Marunić vjeruje da će novo upravno uređenje donijeti više transparentnosti u radu lučica Podurinj i Žurkovo, kao i ulaganja u infrastrukturu.

   – Zahvaljujemo se Županiji na žurnom postupanju vezanom za proširenje ŽLU Bakar-Kraljevica, kao i na dopunu njenog naziva Kostrenom, kaže Marunić.

Piše: Barbara Čalušić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved