Nogomet
4.12.2013. 18:03:47h
Sve o stadionima u Brazilu; koje će od njih upoznati Hrvati?
Predstojeće svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu igrati će se u 12 gradova i isto toliko stadiona. Koji će od ovih 12 stadiona upoznati Hrvati?
alegermino / flickr.com

Krenimo redom od najvećeg i najpoznatijeg stadiona Maracane u Rio de Janeiru (INFOGRAFIKU možete vidjeti na dnu članka).

Službeno ime Estadio do Maracana otvoren je daleke 1950. godine, a rekordan broj gledatelja okupio se 1950. na utakmici između Brazila i Čilea kada se na tribinama natiskalo točno 199.854 gledatelja. Nakon nekoliko renovacija Maracana je kapaciteta od 78.838 gledatelja. Na tom stadionu odigrat će se, između ostaloga, i veliko finale.

Drugi po veličini stadion na kojem će se igrati prvenstvo jest onaj u glavnom gradu Brasiliji – Estadon National Mane Garrincha, originalno je izgrađen 1974., a potpuni 'make over' doživio je 2013. Prima 72.888 gledatelja, a ime je dobio po poznatom nogometašu Garrinchi koji je preminuo 1983. Na Garrinchinom stadionu igrat će se utakmica za treće mjesto.

U Sao Paulu će se igrati na novom stadionu nazvanom Arena Corinthians koji prima 48.234 gledatelja, no za potrebe prvenstva kapacitet će biti proširen na 65 tisuća. Ono što je zanimljivo jest to da će se prva utakmica prvenstva odigrati upravo na ovom velebnom novom stadionu, a sveukupno će biti odigrano šest utakmica.

Grad Fortaleza također će ugostiti najbolje reprezentacije svijeta, i to na stadionu koji se službeno zove Estadio Placido Aderaldo Castelo ili skraćeno Castelao. Prvotno je stadion izgrađen 1973., da bi se od 2002. do 2012. renovirao u etapama i dobio izgled kakav danas ima. Rekord posjećenosti bio je 1980., kada se na utakmici Brazil – Urugvaj našlo 118.496 tisuća gledatelja. Danas prima 67.037 gledatelja, a osim grupnih igrat će se i utakmica četvrtine finala.

Belo Horizonte dočekat će prvenstvo na stadionu službena naziva Estadio Governador Magalhaes Pinto ili skraćeno Mineirao. Stadion je izgrađen 1965., da bi se 2012. potpuno renovirao za potrebe svjetskog nogometnog prvenstva i sada je kapaciteta od 64 tisuće gledatelja.

Estadio Jose Pinheiro Borda, poznatiji kao Estadio Beira-Rio u Porto Alegreu bit će domaćin svjetskog prvenstva u nogometu. Stadion u Porto Algereu otvoren je 1969., no i on je kao i većina drugih stadiona u Brazilu doživio renovaciju koja je završena u jesen 2013. Na njemu će se igrati pet utakmica, a stadion prima 51.300 gledatelja.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved