Medulin, Poreč, Pula, Rovinj, Umag
Reprezentacija
8.1.2014. 12:11:19h
Istra postala raj za hrvatske reprezentacije
Sve reprezentacije žele trenirati i igrati u Istri
Fanny Schertzer / wikipedia.org

Prošlog vikenda hrvatski rukometaši i pogotovo hrvatske odbojkašice svojim nastupima u Istri malo su nas makli od božićno - novogodišnjih događanja i podigli u nama malo sportskog adrealina. Iako je Istra od osamostaljena uvijek isticana kao regionalna sredina s tihim i mirnim ljudima, koja se ističe u Hrvatskoj s drugačijim razmišljanjima od ostatka zemlje, što je istina, ali ta istina ima i onu drugu stranu. Ta istina je da ljudi u Istri zdušno navijaju za svoje reprezentacije, možda ne znaju ili ne žele navijati ‘‘Za dom spremni’’ ili ‘‘Ubi, ubi…’‘, ali vole i navijaju za svoju zemlju.

   I tu dolazimo do jednog novog saznanja o kojem bi nešto progovorili, odjednom Istra je postala raj za sve hrvatske reprezentacije i mjesto gdje dobivaju najveću podršku, tako je postalo uobičajno da se u Istri na pripremama nađu hrvatski nogometaši,rukometaši i košarkaši, hrvatske odbojkašice i rukometašice.

   Tako je između ostalog Stadion Aldo Drosina ugostio 2012. goidne nevažnu prijateljsku pripremnu utakmicu Hrvatske i Estonije i to bez najvećih zvijezda, ali je stadion bio krcat do zadnje sjedalice. Osim toga, hrvatski nogometaši su se pripremali u Rovinju za Europsko prvenstvo, a i mladi reprezentativci su dvije kvalifikacijske utakmice odigrali u Puli i samo je loše vrijeme smanjilo lijepi ugođaj, a istovremeno su se pripremali u Umagu.

   Rovinj radi ‘‘brazilsku atmosferu’’ kako kaže izbornik ženske odbojkaške reprezentacije Brazilac Angelo Vercesi za vrijeme kvalifikacijskog turnira, koji je naše djevojke odveo na Svjetsko prvenstvo. Umag je napravio užarenu atmosferu na prijateljskoj pripremnoj utakmici Hrvatske s Tunisom, a uz to Grad Umag i TZ Umag potpisuju sporazum s HRS-om o suradnji u kojoj će se rukometaši od sada pripremati u Umagu. Tenisači su Davis Cup igrali u Poreču i isto tako imali veličanstvenu podršku, kao i rukometaši u Puli.

   I nisu samo utakmice u pitanju, sve više hrvatskih reprezentacija se i priprema u Istri ili ima svoje kampove, tako trenutno do 11. siječnja, također u Umagu je Zimski kamp HNS-a, na kojem se nalazi stotinjak nogometaša od 14 do 16 godina iz cijele Hrvastke.

   Novigrad je ugostio hrvatske rukometašice na pripremama i prijateljskim utakmicama, a zajedno s Umagom u svibnju je bio domaćin Festivalu hrvatskog rukometa koje je kulminiralo s finalom Kupa Hrvatske u prepunoj dvorani u Umagu unatoč TV prijenosu. Osim toga Novigrad organizira i zimski nogometni kup na kojem sudjeluju uz naše i ekipe iz Litve, Mađarske, Austrije, Slovenije, BIH i drugih europskih zemalja.

   Odluka da se Istra u zimskim mjesecima okrene sportskom turizmu je očito došla na svoje, reprezentacije imaju sjajne uvjete u obnovljenim hotelima i dvoranama, a mi vam nudimo presjek sportske ponude po gradovima i to samo jedan manji dio :

Poreč : Četiri nogometna terena u Zelenoj laguni, sportske dvorane Žatika, Veli Jože i Intersport s dvije dvorane za košarku i rukomet. Posljednjih nekoliko godina Poreč je postao i popularno odredište profesionalnih i rekreativnih biciklista, a ima i stotinjak teniskih terena.
Poreč je postao i okupljalište ruskih košarkaških ekipa, tako da na ljetne pripreme krajem kolovoza i u rujnu dolazi i desetak ruskih profesionalnih ekipa.

Umag - Novigrad : Stotinjak teniskih terena plus teniski stadion Stella Maris na kojem se održava ATP turnir Vegeta Open. Dvije nove dvorane idealne za rukomet i košarku, a i nekoliko nogometnih terena. Odlična suradnja s HNS-om i HRS-om.

Rovinj : Nova dvorana Gimnasium idealna za košarkaše i naravno odbojkaše, mnogo teniskih terena na kojima se uz Vrsar i Poreč igra i poznati ITF turnir Istarska rivijera. Nekoliko nogometnih igrališta i jaki biciklistički turizam s mnogo biciklističkih staza.

Pula : Novi stadion Aldo Drosina i obnovljena Dvorana sportova Mate Parlov, te stadion na Verudi, tako da ispada da je Pula nekako najneiskorištenija što se tiče priprema sportaša. Jedino je Pula jaka u borilačkim vještinama, tako da je svoje pripreme tu obavljao i Mirko Filipović i to u vrijeme najveće slave.

Medulin : Mjesto gdje većinu svojeg vremena i treninga provodi najbolje hrvatska sportašica Sandra Perković. Medulin osim toga ima i niz nogometnih terena na kojima se često pripremaju domaće i strane momčadi.

Osim ovih mjesta dodajmo još i Vrsar i Rabac i stvarno dobivamo Istru kao raj za mnoge sportaše. DV

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved