Beograd
6.4.2014. 10:02:30h
Kako Šveđani vide glavni grad Srbije: Beograd je balkanski Berlin
Kada je novinar iz Švedske Johan Suderlund prošle godine prvi put došao u Beograd u potrazi za pričom, padala je strašna kiša. I sam kaže da mu je tada delovalo sve sivo, ali čim je upoznao ljude, shvatio je da je glavni grad Srbije više od prolaznog sivila.
Rudolf Getel / flickr.com

Napisao je nekoliko veoma čitanih beogradskih priča za švedske magazine i – vratio se po još.

- Došao sam po drugi put u Beograd da zabeležim zanimljive trenutke, jer sam i fotograf i novinar. Dosad je bila veoma čitana prošlogodišnja priča o Dobračinoj ulici na Dorćolu koja je veoma interesantna i ušuškana, a posebno je privlačno što se tu može popiti kafa na švedski način – objašnjava Johan.

Srpsko vino u švedskim prodavnicama
Dolazak švedskih novinara u Srbiju ostvaren je zahvaljujući saradnji Turističke organizacije Srbije sa Ambasadom Srbije u Stokholmu i uz podršku Skijališta Srbije I ML Resort.
- Pozitivni tekstovi su odličan način da se promoviše Srbija iz jednog neposrednog ugla. Celu tu ideju podržava i ambasador Srbije u Švedskoj Dušan Crnogorčević, te postoji jedan zajednički napor da privučemo švedske turiste, pokazujući im ono najlepše - priča Marko Person, korespondent pri Ambasadi Srbije u Stokholmu.
On kaže da je uložen veliki trud u uticanje na javno mnjenje u Švedskoj kako bi se pokazalo koliko je Srbija zanimljiva zemlja.
- Rezultati napora koji smo uložili da stignemo dovde biće vidljivi za godinu-dve. Imamo impresivan rast švedskih turista u Srbiji, ali tek nam sledi promocija iz oblasti vinskog turizma, banjskog, seoskog, zatim promocija lova, planinarenja… - priča Person.
Međutim, turizam ne mora samo da se završi na obilasku neke zemlje. Prilikom jednog takvog putovanja po srpskim selima, četvorica Šveđana su došla na ideju da prave vino.
- Kad su četvorica Šveđana obišla selo Bačina kod Varvarina, odlučili su da ulože novac u obnovu tamošnjih vinograda. Danas je jedino sprsko vino koje možete kupiti u švedskim državnim prodavnicama upravo to vino – objašnjava Marko Person.
Obilazeći beogradske ulice, posebno se zaustavio kod Bigza, Hrama Svetog Save, Muzeja Nikole Tesle i malog hostela na Savi.

- Pišem neku vrstu turističkog vodiča u kom pod lupu stavljam sve ono što može privući ljude željne dobrog putovanja. Slušao sam džez u Bigzu i bilo je veoma interesantno – objašnjava Johan.

Obišao je mnoge evropske zemlje i u svakoj je pronašao nešto lepo o čemu će pisati, ali, kako kaže, u Beograd bi se uvek vraćao zbog energije koju šire ljudi.

- Atmosfera u Beogradu je veoma inspirativna. Istina je to što se priča – Beograd je balkanski Berlin. Svi su veoma ljubazni i puni energije. Na licima im se vidi ta žar za životom. Ima mnogo kuća i uopšte prostora u kojim mladi umetnici mogu da stvaraju, i to je veoma pohvalno – objašnjava on, dodajući da bi voleo ponovo da dođe jer je „dobar osećaj vratiti se ovde“.

Johan je obišao i Beli dvor, gde mu se posebno dopala podrumska bisokopska sala u kojoj je Tito gledao filmove. Međutim, nisu samo ljudi i zdanja „kupili“ ovog Šveđanina da širi toplu reč o Beogradu.

- Hrana je odlična! Dopada mi se gibanica, ali i čvarci. Sve je tako ukusno i interesantno – priča on.

Pustolovni duh ovog mladog Šveđanina nije se smirio u Beogradu, te je sa prijateljima iz Turističke organizacije Srbije i srpske ambasade u Stokholmu pošao i na Kopaonik, a usput će posetiti srpska sela i vinarije.

- Želim da vidim netaknutu prirodu, kao i srpsko selo. Čini mi se da su ovde sela drugačija nego u Švedskoj – tamo se vidi samo tehnologija, nema ljudi, a ovde su sela življa, bliža prirodi, oseća se taj tradicionalni duh. To me izuzetno privlači, i mislim da ću uspešno to predstaviti svojim sunarodnicima – dodaje Johan, koji jedva čeka da se oproba u skijanju.

Dva odsto ukupnih turista u Srbiji je iz Švedske
Čak 14.000 turista iz Švedske je boravilo u Beogradu prošle godine, što čini dva posto ukupnih turista.
Bum je, kažu u TOS-u, napravljen pre tri godine, kada je uspostavljen Vizer.
- Da ima više letova, bilo bi više i turista. Mi organizujemo studijske grupe iz skandinavskih zemalja, a posebna tura su turistički novinari, koji svojim pisanjem promovišu Srbiju. Prošle godine smo istupili sa projektom „Soul fud“ (Soul food), gde nam je tema bila hrana u Srbiji. Ove godine ćemo predstaviti srpski lajfstajl – kaže Predrag Rolović iz TOS-a.

Piše: Slobodanka Žerajić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved