Come back
23.12.2013. 9:49:49h
Povratak Tunisa na turističko tržište
Godine 2011. Tunis je posjetilo oko tri miliona gostiju, dok ih 2007. godine bilo oko sedam miliona.
WomEOS / flickr.com

Tunis je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija. Međutim, revolucija i nesigurnost učinili su svoje. Sada Tunižani pokušavaju vratiti stare dane slave - pokrenuta je i nova reklamna kampanja.

Napad bombaša samoubice u oktobru u jednom od najpopularnijih ljetovališta, Susu, doveo je do otkazivanja već zakazanih dolazaka stranih turista, koji su za Tunis najbitniji.

Na smanjenje broja turista utjecala je i revolucija.  Godine 2011. Tunis je posjetilo oko tri miliona gostiju, dok ih 2007. godine bilo oko sedam miliona. Hotelijeri su umjereni optimisti.

"Iz godine u godinu situacija u turističkom sektoru se poboljšava. Godina 2012. je bolja od 2011. Ova je bolja od prošle. Poboljšanje sigurnosne situacije je svakako utjecalo na takav trend. Očekujemo da naredna godina bude bolja od ove po broju turista", izjavio je hotelijer Sami Mami.

Strateški značaj

Turizam ima strateški značaj. Zapošljava oko 200.000 ljudi, u bruto društvenom proizvodu učestvuje s oko sedam posto. Osim hotelijera, zbog smanjenog broja gostiju posljedice osjećaju i u transportu, i proizvođači, i prodavci suvenira... U Hammametu, osim prodavaca, nema nikog. Tvrde da je tako već godinama.

"Mali je broj turista. Vremenske prilike zimi ih ne privlače da dođu. Da ne govorim koliko ih je manje posliije revolucije. Situacija se popravlja, ali je daleko od onoga kakva je bila devedestih godina", kaže prodavac Hadad.

Problem Tunisa je i mala potrošnja turista. Najmanja od svih mediteranskih zemalja. Gosti koji posjete tu zemlju troše u prosjeku 285 eura. U Maroku 530 eura, a u Grčkoj na vanpansionske aktivnosti troše čak 730 eura.

Murad Garbi vlasnik je restorana i to najbolje zna. Malo ko večera, a većina gostiju novac troši na kafu, sokove i koktele, ali za to ima i objašnjenje.

"Gosti troše manje, možda zbog svjetske ekonomske krize. Problem je i što su uplašeni što je ovdje bila revolucija, ali moram kazati da nam ipak ide dobro i volio bih da ih dođe još više da nas posjeti", priča Garbi.

Turizam se u Tunisu do sada oslanjao na hotele na obali, srednjeg kvaliteta, što je najviše privlačilo turiste iz Evrope s manjim platežnim mogućnostima.

Puste plaže

"Pusto izgledaju plaže u Tunisu tokom zime. Problem turizma u ovoj zemlji je i njegova sezonska orijentisanost na letnje mesece. Upravo u turističkoj organizaciji pokšavaju da reše taj problem", izvještava iz Hammameta reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije, 40 posto svjetskih putovanja vezano je za kulturne aktivnosti. To je šansa i za Tunis, jer, osim mora, ta zemlja ima i bogatu kulturnu baštinu, koja se može posjećivati tokom cijele godine. Nacionalna turistička organizacija pokrenula je kampanju "U slobodi su snovi mogući".

"Cilj kampanje je da ponudi novu sliku Tunisa poslije revolucije. Želimo predstaviti Tunis kao slobodnu zemlju, koja se riješila diktature. Kampanja će trajati  tri godine, ali ona neće riješiti sve naše probleme. Nju moraju pratiti i ostali faktori, poput sigurnosti i stabilnog društvenog uređenja", kaže Mohamed Ali Toumi iz Nacionalne turističke organizacije.

Prihodi od turizma u prošloj godini porasli su za simoboličnih pola miliona eura. Malim, ali sigurnim koracima Tunis se vraća na svjetsko turističko tržište, s namjerom da osvoji tržište arapskih zemalja i Rusije.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved