Putovanja
29.12.2017. 10:54:48h
Blagdani u badiću: Samo vi, plaža i pijesak pod prstima...
Koliko god voljeli zimu i divili se netaknutom snježnom pokrivaču, u jednom trenutku ipak poželimo ostaviti sav taj snijeg, hladnoću i led iza sebe i pobjeći u toplije krajeve, pa zašto ove zime, umjesto sarme, ne biste spakirali badić i japanke i uputili se na neku atraktivnu destinaciju daleko od Hrvatske?
shots of carmen fiano / flickr.com

Zimski odmor jednako skijanje? Mnogima je prva asocijacija na zimu i snijeg odlazak na skijanje. Skijanje, boardanje i druge zimske radosti odlična su prilika za aktivan odmor, razgibavanje cijelog tijela na svježem zraku i trening svih mišića. Ali, ako vam dosadi odlazak na iste skijaške lokacije, pakiranje sarmi (svi to radimo, zar ne?) te ponekad pretrpana i glasna skijališta dok vi samo želite malo mira, znajte da može i drukčije.

Zašto ne biste zimski odmor proveli – u badiću? Kada vani temperatura padne ispod pet, zamislite kako bi bilo zgodno ležati negdje na plaži na plus 25 i zamijeniti zimu ljetom. Bez skijaškog odijela i pancerica, bez sarmi, graha i toplog čaja (iako, priznajemo, i oni imaju svojih prednosti), bez zimskih rukavica, debelih jakni, skija i snowboarda. Samo vi, pješčana plaža i tirkizno more neke egzotične destinacije.

Ako se brinete zbog cijene, ubrzo biste se mogli uvjeriti kako bi vas zimski odmor na plaži mogao stajati gotovo jednako kao i onaj na snijegu. U današnje vrijeme egzotična turistička odredišta nisu više tako nedostupna – ponude za jeftine zrakoplovne karte iskaču svako-malo, sve je lakše pronaći povoljniji smještaj zahvaljujući raznim booking-servisima, a ako se odmaknete od „zamki za turiste“, možete pronaći i bogatu gastronomsku ponudu s odličnim cijenama koja vas usto možda i iznenadi veličinom porcija, uslugom ili okusima na nepcu.

A tko će bolje znati sve lokalne preporuke i skrivene zakutke nego zaljubljenici u putovanja i prekaljeni putnici? Tri tople egzotične destinacije predstavljaju tri svjetske putnice, koje se s obzirom na „putnički staž“ već mogu nazvati i „domaćima“.

Maldivi – umjetnost uživanja
Rujana Lukač zamijenila je karijeru u medijima onom koja ju je približila pravoj ljubavi – putovanjima – te je sada posvećena međunarodnim projektima vezanima uz turizam, hotelijerstvo, putovanja i otkrivanje ljepota svijeta. Kao predstavnica tvrtke Home Exchange za područje regije Adriatic, tijekom godina je skupila mnogo turističkog „staža“, a usto je i prava pobornica zimskog odmora na egzotičnoj plaži.

- Kada sam prvi put umjesto skijanja odlučila otići na Maldive, osjećaj je bio genijalan. Takav sam odmor poželjela svake godine i ponovio se. Prvi put sam na Maldive otišla prije kojih 15 godina. Otad još četiri puta – kaže. Kada se spomenu Maldivi, prva stvar koja nam padne na pamet je astronomska cijena, ali postoje i Maldivi za „nebogataše“, otkriva Rujana.

- Maldivi imaju atole i unutar tih atola su otoci, više od 1000 njih. Gdje ćete biti i gdje odsjesti, mogućnosti su brojne – od poznatih lanaca hotela i resorta pa do onih manjih bungalova na manje poznatim otocima koji su jednako lijepi, ako ne i ljepši od ovih svjetski poznatih, većinom umjetno nanesenih otoka – kaže Rujana.

The Art of Doing Nothing
Ako ste očekivali lude tulume, velike količine alkohola i partijanje do ranih jutarnjih sati, onda možda Maldivi i nisu pravo odredište za vas. Na Maldivima je nešto drugo na cijeni.

- Na Maldivima se budite opušteno, ovdje je sve podređeno tome da uživate i opustite se jer njihov je moto „The Art of Doing Nothing“. Vaša je jedina briga kako ispuniti dan. Svašta tamo možete vidjeti, ali i doživjeti, do vas je. Maskom koju ste ponijeli iz Zagreba već nakon nekoliko metara od obale možete vidjeti morski svijet koji je ovdje zaista kao iz mašte. Možete unajmiti mali katamaran pa ići od otoka do otoka, gledati raže od pola metra, plivati s Mantama, kornjačama ili jednostavno skupljati školjke na plaži. Možete učiti surfati, jedriti, roniti i svaki dan ispuniti nekim izletom. Možete posjetiti lokalne otoke i vidjeti kako se živi „s druge strane“, pojesti savršen kokos ili mini banane, prošetati netaknutim plažama i večerati na pustom otoku, samo vi – predlaže ova zaljubljenica u Maldive.

Raj na obali Tihog oceana
U Meksiko nas vodi Martina Lucić Čanak, koja je svoje desetogodišnje radno iskustvo u turizmu, poslovanju turističke agencije, marketingu i PR-u iskoristila za pokretanje vlastitog biznisa. S prijateljicom u jesen 2014. godine predstavila je novi projekt Magic4.club specijaliziran za PR, branding i marketing za brendove s područja turizma i putovanja, koji ujedno spaja njezine dvije ljubavi – turizam i komunikaciju.

Martina je s nama podijelila svoje iskustvo boravka u Meksiku i destinaciji koja sigurno lomi jezik. Samo sat vremena leta od Ciudad de Mexica, uz obalu Tihog oceana nalazi se turistička destinacija koja odiše tradicionalnim duhom Meksika pružajući autentičan doživljaj uz dašak profinjenosti i luksuza – Ixtapa Zihuatanejo.

- Zapravo je riječ o dva mjesta koja danas tvore jednu destinaciju. Ixtapa je planirano turističko mjesto na čijoj se glavnoj ulici nižu hoteli smješteni uz dugačke pješčane plaže, trgovine, restorani, klubovi te golf-tereni, dok je Zihuatanejo malo ribarsko mjestašce čije ime znači „mjesto žena“ i svojim posjetiteljima pruža mogućnost uranjanja u lokalnu meksičku kulturu – otkriva nam Martina.

Za avanturiste i hedoniste
Prosječna godišnja temperatura kreće se od 23 do 28 stupnjeva Celzija. Takozvana kišna sezona traje od sredine svibnja do kraja rujna, ali se kiše pretežito javljaju u kraćem razdoblju tijekom poslijepodneva i večeri, pa još uvijek preostaje veći dio dana za uživanje u raznim aktivnostima. A njih je zaista mnogo.

- Uz odmor na plaži, tu je i obilje aktivnosti – od surfanja, vožnje kajakom, organiziranog ribolova, SUP-a i ronjenja pa sve do zip linea, vožnje biciklima ili quadovima, golfa, uživanja u dnevnoj vožnji katamaranom s uključenim plivanjem s dupinima ili noćne vožnje uz romantičan zalazak sunca. Ljubitelji kulture i povijesti i ovdje će pronaći dio za sebe s obzirom na to da se na pola sata vožnje nalazi muzej i arheološki lokalitet Xihuacán s piramidom i terenom za igru s loptom star više od 3000 godina, koji posjetitelje vodi kroz priče plemena i njihovih običaja – rekla nam je Martina.

A kakav bi to odmor bio bez hrane? Ono što svako putovanje dodatno začini je lokalna kuhinja, a prema Martininim riječima, vrijeme je da pripremite svoje nepce na iznenađenja – Ixtapa Zihuatanejo jedna je od onih destinacija gdje možete svakodnevno uživati u lokalnim i svježim namirnicama, poput morskih plodova ili voća i povrća čije arome ne možete ni zamisliti – sve to čini rapsodiju okusa koji zadovoljavaju i nepca najiskusnijih.

Vamos a la playa (de Chile)!
vana Jelinčić-Atkinson predavačica je i prevoditeljica španjolskog i engleskog jezika te certificirani senior yoga teacher. Nakon što je godinama radila i živjela na obalama Tajlanda, Indonezije, Kanade i Portugala te proputovala većinu kontinenata, Čile je zemlja koja ju je najviše oduševila. Glavni grad Santiago postao je njezino stalno prebivalište, gdje je prvo radila kao stalna predavačica engleskog jezika na Universidad de Concepecion, a zatim je pokrenula samostalni posao kao vlasnica i direktorica centra za jogu i wellness – Suvita Yoga & Bienestar.

Čile je u geografskom smislu jedna od najdužih (i najužih) zemalja na svijetu te se od sjevera do juga prostire pacifičkom obalom Južne Amerike i obuhvaća barem sedam klimatskih podtipova: od ledenjaka na jugu do najsuše pustinje na svijetu – Atacame. No, unatoč egzotičnoj geografiji s beskonačno dugačkim lancem pješčanih plaža na pacifičkoj strani Južne Amerike, za mnoge u Hrvatskoj ova je čarobna destinacija i dalje nedovoljno poznata.

- Čile je zemlja koja nudi za svakoga po nešto pa je time i meka kako za odvažne avanturiste u potrazi za adrenalinom putem planinarstva i snowboardinga u Andama, trekkinga u Patagoniji, surfanja na Pacifiku ili kampiranja u pustinji Atacami, tako i za rođene hedoniste željne izležavanja na plaži, ispijanja butelja Cabernet Sauvignona ili Carmenera uz riblju večeru na čileanskoj rivijeri – upoznaje nas Ivana s Čileom.

Skriveni aduti
Čileanske pješčane plaže protežu se uzduž 4000 kilometara obale od Arice na sjeveru pa sve do Punta Arenasa na jugu. Premda ocean za naše pojmove i nema temperature za kupanje, većina hotela i apartmana ima bazene. A koje se destinacije ne smiju preskočiti, upitali smo Ivanu.

- Arica je najsjeverniji grad Čilea, što ujedno znači i da ima najtopliju klimu i najljepše plaže, a usto je i idealno mjesto za upoznati pretkolumbijsku povijest Čilea. Iquique, grad gdje su davno stari Bračani dolazili „trbuhom za kruhom“, u novije se doba plasirao kao turistička destinacija zbog blizine pustinje Atacame, prekrasnih plaža i arheoloških tura. Viña del Mar, poznat kao čileanska rivijera, smatra se jednim od najljepših gradova na moru koji se nalazi odmah uz Valparaiso, najveći lučki grad u zemlji. Ako imate malo više vremena, posjetite La Serenu, koja uz glavnu gradsku plažu dugu četiri kilometra skriva i druge bajkovite i divlje plaže, ili mistični Uskršnji otok, poznat po velebnim kamenim skulpturama ljudskih figura - priča nam ova putnica. Nemojte se iznenaditi ako vas Čile osvoji na prvu, jer osim prekrasnih plaža i turističkih atrakcija, krije još jedan adut, govori nam Ivana.

- Ono što me svaki put iznova iznenadi u Čileu jest profinjenost i bogatstvo turističke ponude, i to na vrlo nenametljiv način. Uobičajeno je da se usred nekog malog mjesta nađete u restoranu koji onako samozatajno nudi znanje vrhunskog sommeliera pri odabiru vina, kreativnu gastronomsku ponudu (i to u povećim porcijama) te ljubaznost koja Čileancima očito dolazi iz DNK. Ovdje je pravi raritet naići na neljubaznoga konobara. Ali nije riječ o običnoj ljubaznosti da bi se prodala usluga, nego o pravoj iskonskoj srdačnosti koja se turistima uvuče pod kožu – savjetuje Ivana Jelinčić-Atkinson.

Premda ove destinacije zvuče daleko i egzotično za naše pojmove, kriju čaroliju koju je teško opisati ili dočarati riječima i slikama. Jedini je način da se uvjerite sami, pa zašto zimu ne biste zamijenili ljetom i opalili koji selfie tamo gdje je malo onih sretnika koji su posjetili ove destinacije? Onda vam samo preostaje uživati u toplome moru, suncu i prekrasnom pogledu koji će vas ostaviti bez daha.

Piše: Andrea Šitum
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved