Razvoj
10.12.2013. 17:52:40h
Zapuštena banja postaje savremen kompleks
Za izgradnju Turističko-rehabilitacionog centra "Palanački Kiseljak" potrebno oko 1,9 mil EUR
/ ekapija.ba

Na oko 80 kilometara jugoistočno od Beograda, u okolini Smederevske Palanke, smeštena je banja Palanački Kiseljak bogata izvorima termo-mineralne vode sa izuzetnim lekovitim svojstvima koju u terapeutske svrhe koristi Služba fizikalne medicine Opšte bolnice "Stefan Visoki". Iako su blagodeti Kiseljka otkrili još stari Rimljani, nažalost, tom prostoru neohodna je kompletna sanacija.

U želji da zapušteni banjski kompleks sačuva od daljeg propadanja, Opšta bolnica "Stefan Visoki" je u oktobru učestvovala na velikoj investicionoj konferenciji u Moskvi gde je predstavila idejni projekat za revitalizaciju – adaptaciju Službe fizikalne medicine i rehabilitacije i izgradnju novog hotela-stacionara koji bi činili jedinstvenu funkcionalnu celinu Turističko-rehabilitacionog centra "Palanački Kiseljak", kaže u razgovoru za "eKapiju" Bratislav Đorđević iz Opšte bolnice "Stefan Visoki".

Prema projektu, kompleks bi se prostirao na površini od 100 ari. Postojeći objekat Službe fizikalne medicine i rehabilitacije površine 940 kvadrata trebalo bi kompletno rekonstruisati, kako bi imao sve karakteristike savremenog lečilišta.

Uz zgradu specijalizovane bolnice, biće izgrađen novi hotel-stacionar "B" kategorije površine 2.250 kvadrata sa 70 kreveta. Hotel bi imao restoran koji bi osim glavne sale posedovao i dva kafe-kluba sa pratećim multimedijalnim sadržajima. Takođe, projektom je planirana i izgradnja terena za tenis, košarku i mali fudbal ukupne površine 1.000 m2.

Prema rečima našeg sagovornika, novi hotel-stacionar i postojeća zgrada bolnice "Stefan Visoki" biće međusobno povezani "toplim tunelom" – pasarelom, što će omogućiti komfornu komunikaciju između ova dva objekta i u zimskom periodu.

- Hotel-stacionar će služiti za smeštaj gostiju u funkciji rekreativnog turizma, ali i za smeštaj gostiju za rehabilitaciju i lečenje, pri čemu će se nakon stručnog lekarskog pregleda i utvrđenim dijagnozama precizirati vrsta gerontološkog lečenja sa kompletnim sadržajem pružanja usluga čak i nepokretnim osobama - priča Đorđević.

Osim smeštajnih kapaciteta, ponudu hotela bi upotpunili i sadržaji za zabavu, rekreaciju i rehabilitaciju. Turističko-rehabilitacioni centar bi imao bazen sa termo-mineralnom vodom, saunu, kinezi terapiju, elektroterapiju, podvodnu masažu u kadama, internet-kafe i prodavnicu.

Prema Studiji izvodljivosti koji je uradila bolnica "Stefan Visoki" ukupna vrednost projekta procenjena je na 1.906.998 EUR.

- Od tog novca na adaptaciju i sanaciju postojećeg objekta Službe fizikalne medicine i rehabilitacije bilo bi izdvojeno 350.000 EUR, dok je za izgradnju hotela-stacionara, koji bi bio u vlasništvu privatnog investitora, potrebno 1.556.998 EUR – objašnjava naš sagovornik.

Takođe, bolnica računa na pomoć Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) od 240.000 EUR za zapošljavanje 30 radnika. Od Ministarstva zdravlja bolnica "Stefan Visoki" očekuje 100.000 EUR, a od ministarstva nadležnog za turizam oko 20.000 EUR kroz subvencije i dotacije za projekte razvoja turizma.

- Da bi se u potpunosti iskoristile zdravstvene i turističke potencijale banje odnosno da bi bio izgrađen hotel-stacionar neophodno je uspostavljanje uspešnog javno-privatnog partnerstva – naglašava Đorđević.

Planiran period realizacije projekta je 18 meseci, a period povraćaja uloženog novca je devet godina. U hotelu bio bilo zaposleno 30 novih radnika uz mogućnost dodatnog zapošljavanja u Službi fizikalne medicine i rehabilitacije zbog povećanja vrste i obima usluga u oblasti rehabilitacije.

- Objedinjena ponuda turističko-rehabilitacionog centra imala bi veliki broj potencijalnih korisnika iz okruženja i to sa područja opština Smedervska Palanka, Velika Plana, Smederevo, Požarevac, Svilajnac, Lapovo, Batočina, Kragujevac, Rača, Topola – ističe sagovornik "eKapije" i dodaje da ovaj kraj obiluje prirodnim lepotama koji bi upotpunile boravak posetilaca kao što su Kudrečko jezero, Punisava i Vlaškodolsko jezero, šuma "Mikulja"...

Piše: I.M.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved