Tko se veseli tuđoj nesreći?
4.7.2015. 6:49:54h
KAMO IDU TURISTI KOJI ODUSTAJU OD GRČKE: Hrvatska će se ovo ljeto veseliti grčkoj nesreći!
Usprkos tragedijama koje se odvijaju zapravo nedaleko od nas, čini se da će hrvatski ugostitelji imati razloga za "trljat ruke". Međutim, koliko ćemo se točno "nasladiti" na tuđoj nesreći je teško reći. Za to ipak treba pričekati kraj sezone.
Ronald Saunders / flickr.com

Kriza koja potresa Grčku preplavila je naslovnice svih svjetskih medija, što znači da sve o katastrofalnom stanju Grčke znaju i potencijalni turisti. Zatvorene banke, počeci građanskih nemira i bankomati koji vam ne smiju dnevno isplatiti više od 60 eura… Sve je to dio turističke ponude koju nudi Grčka. Zato nije ni čudo da sve više i više turista odustaje od planiranog puta u Grčku i odlučuje se za neku drugu destinaciju. Države zapadne Europe već su počele upozoravati svoje građane da ne žure s traženjem aranžmana u Grčkoj, a ako se odluče otići, da ponesu dovoljno gotovine jer bankomati ne rade.

Sve više turista odustaje od Grčke!
Katastrofa javnih financija koja je pogodila Grke nije mogla doći u gorem trenutku, u jeku turističke sezone. Grčka je svoj proračun naveliko punila preko stranih turista pa će ovo vjerojatno biti težak udarac za njihov, ionako nestabilan proračun. No nečija nesreća može postati tuđa sreća. Pojedini inozemni mediji procjenjuju da bi Grčka ovo ljeto mogla ostati i bez 30 posto svojih uobičajenih gostiju te da će se situacija stabilizirati tek krajem turističke sezone. Čini se da su sva prošlogodišnja predviđanja da će Grčka biti među najposjećenijim turističkim destinacijama u Europi pala u vodu. Sad ostaje samo pitanje, gdje će svi ti turisti otići?

Potencijalni Grčki neuspjeh mogao bi se pokazati kao velika prilika za Hrvatsku koja, osim geografske blizine Grčke ima sličnu turističku ponudu kao što ju imaju Grci. Prema podacima Eurostata, Grčku je prošle godine posjetilo 21.5 milijuna turista, što znači da ove godine oko 7 milijuna stranih turista moglo tražiti novo mjesto za odmor pa nam ostaje samo nadati se da će na tome profitirati i Hrvatska. Čini se da otimizam već postoji.

“Mi smo očiti izbor”
“U pravu ste, Tunis i Grčka su tragedije, ali činjenica je da će donijeti dobro Hrvatskoj. Kao što je netko zaradio kad je bio Domovinski rat, tako ćemo i mi sada profitirati. Jedan dio potražnje će sigurno otići u Hrvatsku. Nažalost, bit će to iz krivih razloga, ali mislim da će jako puno turista izabrati hrvatsku baš zato što su odustali od Grčke”, tvrdi bivši ministar turizma Ivan Herak. Iako se ni bivši ministar ne usudi špekulirati koliko bi to novih turista i noćenja moglo biti, Herak je uvjeren da će turisti izabrati nas zbog sličnosti s Grčkom. “Grčka nam je puno konkurentija od Tunisa pa je za pretpostavit da će nam uglavnom doći njihovi bivši turisti koji su otkazali u zadnji čas. Osim toga, mi nudimo sličan turizam kao i Grci pa smo očiti izbor”, smatra Herak.

Usprkos tragedijama koje se odvijaju zapravo nedaleko od nas, čini se da će hrvatski ugostitelji imati razloga za “trljat ruke”. Međutim, koliko ćemo se točno “nasladiti” na tuđoj nesreći je teško reći. Za to ipak treba pričekati kraj sezone.

Piše: Leo Buljan

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved