Ništa od nade
30.6.2015. 4:41:41h
Kriza u Grčkoj ipak neće dovesti više gostiju na Jadran, turisti će u Tursku
Umjesto da ovih dana uoči početka špice turističke sezone sve bude u znaku pripremljenosti za prihvat novih oko 24 milijuna gostiju, u Grčkoj turistički radnici sa zebnjom čekaju ponedjeljak i prve službene kontakte s turoperatorima i agencijama.
amaianos / flickr.com

Umjesto da ovih dana uoči početka špice turističke sezone sve bude u znaku pripremljenosti za prihvat novih oko 24 milijuna gostiju, u Grčkoj turistički radnici sa zebnjom čekaju ponedjeljak i prve službene kontakte s turoperatorima i agencijama.
Naime, u samo 24 sata od kada se Grčkom zakotrljala krizna situacija, grčki turizam već dobiva najave storniranja dolazaka.

Pamti se 2013.godina
Gosti još nisu zaboravili da su prije samo dvije godine usred sezone zbog štrajkova i problema u toj zemlji ostali bez goriva, najavljenih avioletova, brodovi nisu vozili …

Prema riječima Andreasa Andreadisa, direktora Grčkog turističkog saveza (SETE), Grci su planirali rekordnu turističku godinu s 25 milijuna gostiju, te otvaranje desetaka tisuća novih radnih mjesta zbog toga.

Mnogi od tih planova sada su pod upitnikom. Lani je Grčka od turizma uprihodila oko 13 milijardi eura, a u njezinu turističko-ugostiteljskom sektoru zaposlen je svaki peti Grk.

Zbog situacije dio gostiju će se vjerojatno okrenuti drugim obalama na Mediteranu, a samo u slučaju nekih stvarno velikih nereda, turistička sezona u Grčkoj bi mogla biti dovedena u pitanje.

Radi se, naime, o tome da su inozemni gosti uglavnom već platili i rezervirali svoj odmor u toj zemlji za srpanj i kolovoz, pa će ga otkazati samo ako im organizator putovanja ponudi odštetu. A turoperatori su, baš kao i veći dio grčkog turizma, prvenstveno hotelijerskog dijela, u rukama međunarodnog kapitala i velikih multinacionalnih korporacija kojima je svakako u interesu zaraditi u Grčkoj i ovog ljeta i odvesti goste na planirani odmor.

U ovakvim situacijama samo od sebe se nameće pitanje može li se dogoditi da dio gostiju koji su htjeli u Grčku u posljednji trenutak promijeni smjer i krene prema Hrvatskoj?

- Možda neki mali dio tih gostiju dođe i kod nas, ali prva „rezerva“ i zamjena za Grčku je Turska, koja je cjenovno na njihovoj razini, a isti turoperatori rade u obje zemlje i imaju svoje avione i hotele u vlasništvu, pa će im prvo ponuditi tu mogućnost.

Potom slijedi Španjolska pa Italija, a tek onda možda mi. Ali, kada bi se grčki gosti neplanirano i odlučili krenuti prema Jadranu umjesto u Grčku, pitanje je gdje bi se smjestili u špici sezone, jer kod nas već sada za te termine nije moguće naći slobodne hotelske sobe, pa čak ni apartmane – kaže nam jedan domaći iskusni turistički agent.

Dodaje kako možda zbog toga jedino neće biti onih velikih rasprodaja i sniženja u srpnju, ali drugih značajnijih efekata na naš turizam ne vide.

PIŠE: Ružica Mikačić,

PDV na turizam samo 6,5 posto!
Cijelo proljeće u Grčkoj su trajale rasprave o povećanju PDV-a za turizam sa sadašnjih 6,5 posto na mogućih 13 posto, da bi se sada tražilo da Grčka ima 23 posto PDV u turizmu, što tamošnji turistički radnici ocjenjuju „slomom grčkog turizma“. Već 13 posto, koliko je grčka vlada predlagala u svom prvotnom planu koji je predstavila zajmodavcima, bio je maksimum onoga što grčki turizam može izdvojiti za porez, kaže Andreadis.

Link na originalni članak
Usporedbe radi u Hrvatskoj je PDV na smještaj u turizmu 13 posto, a 23 posto je na agencije i usluge.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved