Skijanje
1.12.2013. 9:54:28h
Smetovi privlače turiste iz regiona
Smetovi su poznato izletište nedaleko od Zenice čije prirodne ljepote nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Iako su građani sa prvim snijegom otvorili "sezonu" posjeta, na ovom turističkom dragulju užurbano teku pripreme za prihvatanje većeg broja gostiju u jeku zimske sezone.
J. Hadžić / avaz.ba

Smetovi su poznato izletište nedaleko od Zenice čije prirodne ljepote nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Iako su građani sa prvim snijegom otvorili "sezonu" posjeta, na ovom turističkom dragulju užurbano teku pripreme za prihvatanje većeg broja gostiju u jeku zimske sezone.

Ekstremni sportovi

Ramo Šeper iz planinarskog doma "Željezara", koji pruža usluge noćenja i ishrane po veoma povoljnim cijenama, kazao nam je da su izvršene sve pripreme koje se odnose na smještaj i grijanje te da s nestrpljenjem očekuju goste.

- U blizini doma je ski-lift za koji ćemo uskoro dobiti i dozvolu. Posjetioci dolaze svakog dana, ali je, ipak, posjeta najviša vikendima, naročito u vrijeme zimskog raspusta. Osim bh. građana, Smetovi su atrakcija i za građane regiona, pogotovo iz Hrvatske, koji skoro tradicionalno dolaze ovdje na zimovanje - istaknuo je Šeper.

Također, za vrijeme zimskog raspusta Klub ekstremnih sportova "Scorpio", u saradnji s Javnim preduzećem za upravljanje i održavanje sportskih objekata i Savezom izviđača općine Zenica, organizira školu skijanja za učenike osnovnih i srednjih škola, ali i za studente, a u ponudi su i specijalni vikend-programi.

Adrenalinski park 

I Edin Durmo, instruktor alpinizma i sportskog penjanja te osnivač i direktor ovog kluba, upozorio je da nadležne vlasti ne čine dovoljno u vezi s razvojem turizma na Smetovima.

- Ovdje je sezona tokom cijele godine. Naš centar je među prvim adrenalinskim parkovima u BiH. Koncipiran je tako da cijele godine pruža usluge. Pored školaraca koji dolaze, organiziramo i obuke za spašavanje. Kvalitetan sadržaj i sigurnost su nam prioritet. No, više od dvije decenije "ratujem" s općinskim vlastima u nadi da ću im probuditi svijest da shvate šta imamo, a ne koristimo. Dolazi veliki broj turista, predstavnici ambasada... Ali, to nadležnima, očigledno, ništa ne znači, čim dopuštaju da propada ovakav biser. Od gotovog prave veresiju, što bi rekao naš narod - poručio je Durmo.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved