Zračna luka Mostar
22.3.2014. 11:09:41h
Ulaganjima povećati broj putnika na 1,8 milijuna
Studija donosi podatak kako u roku od 30 godina Zračna luka Mostar ima potencijal za prijem 1,8 milijuna putnika
Bryan Pocius / flickr.com

Mostarska zračna luka već dvije godine ima promet od oko 100.000 putnika. Europska unija je nedavno predstavila studiju o ovom najuspješnijem gradskom poduzeću u gradu na Neretvi, a u ovome dokumentu se navodi kako su potencijali veći od trenutačnih za čak 18 puta! Naime, studija donosi podatak kako u roku od 30 godina Zračna luka Mostar ima potencijal za prijem 1,8 milijuna putnika.

Potencijal Međugorja
Ovaj podatak se uglavnom oslanja na Međugorje i rast broja turista i hodočasnika, ali ne treba zanemariti i dimenziju gospodarstva. Upravo bi Zračna luka Mostar trebala biti okosnica gospodarskog napretka cijele Hercegovine. - Neposrednu korist od rasta tog razmjera bi imali restorani, hoteli, turističke lokacije, a to bi znatno utjecalo na društveno-ekonomsku perspektivu cijele hercegovačke regije i njezinih građana. Stručnjaci EU su procijenili da bi se ostvarivanjem rasta moglo otvoriti 2000 novih radnih mjesta u regiji. Oni, također, ocjenjuju i to da ako Mostar ne bude poduzeo aktivnosti kako bi iskoristio taj potencijal u sljedećih nekoliko godina, mogućnosti će se zatvoriti, a time će zračne luke susjednih zemalja dobiti prigodu iskoristiti blizinu Međugorja, navodi se između ostaloga u dokumentu koji je izradila Europska unija. Kako bi ostvarili taj rast, sve uprave u regiji i poslovne zajednice trebaju raditi zajedno na turistički povoljnom okruženju, u kojem posjetitelji mogu uživati u odgovarajućim objektima, i zadovoljiti svoje raznolike interese, uključujući povijest, religiju, avanturu, gastronomiju i vino.

Prijevoz i turizam
EU stavlja značajan naglasak na važnost razvoja gospodarstva u BiH, a osobito u polju prijevoza i turizma. Stoga je Međunarodna zračna luka u Mostaru jedan od mnogih dijelova transportne infrastrukture u BiH koja ima izravnu korist od pomoći EU. Upravo je Europska unija glavni investitor u Zračnu luku Mostar od rata do danas. EU je do sada izdvojio milijune eura kako bi se Zračna luka pokrenula, a najava otvaranja novih zračnih linija prema europskim metropolama budi nadu kako će poslovanje u budućnosti biti uspješnije nego do sada. U Zračnoj luci Mostar ističu kako su zadovoljni dosadašnjim rezultatima. Ističu kako su potrebna velika ulaganja da bi se provele zamisli iz studije Europske unije, te kako se nadaju da će više razine vlasti u državi imati sluha za ovaj projekt, njegovu perspektivu, te kako će na kraju potencijal koji ima Zračna luka u konačnici biti maksimalno iskorišten. Inače, Zračna luka Mostar je jedno od rijetkih poduzeća u vlasništvu Grada koje posluje pozitivno. Zarađeni novac se ulaže u proširenje kapaciteta, poboljšanje uvjeta rada i prijema zrakoplova i putnika, ali za neke ozbiljnije pomake potrebna su velika sredstva. Do sada je nekoliko stranih investitora pokazalo zanimanje za javno-privatno partnerstvo kada je u pitanju mostarska Zračna luka, ali nijedan dogovor nije u konačnici realiziran. Hoće li država prepoznati važnost ovoga projekta, ili će priču oko razvoja Zračne luke Mostar preuzeti netko od stranaca, ostaje da vidimo u budućnosti.

Piše: Marko Karačić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved